Okamura? Extremista nemá ve vedení Sněmovny co dělat, zní z obou koalic

12.10.2021 16:44 | Ze sítí

Minulé čtyři roky řídil Tomio Okamura (SPD) z pozice místopředsedy Poslanecké sněmovny její jednání. Nyní je možné, že o tento post přijde. A to proto, že zástupci koaličních stran se shodují na tom, že extremistická strana by místopředsedu mít neměla. Píše to server Aktuálně.cz.

Okamura? Extremista nemá ve vedení Sněmovny co dělat, zní z obou koalic
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Tomio Okamura (SPD)

SPD sice bude mít v nové Poslanecké sněmovně dvacet poslanců, je však možné, že ve vedení Sněmovny mít svého zástupce nebudou. V minulosti přitom bývalo zvykem, že funkci místopředsedy Sněmovny dostávali i zástupci opozice s početným poslaneckým klubem. V uplynulém čtyřletém období tak v čele Sněmovny Tomio Okamura jako zástupce SPD byl, seděl tam i komunista Vojtěch Filip či Pirát Vojtěch Pikal a předseda ODS Petr Fiala.

Zástupci obou opozičních koalic – SPOLU i PirSTAN – však nyní tvrdí, že hnutí Tomia Okamury je extremistické, a tím pádem nemá mít v čele Poslanecké sněmovny své zastoupení.

„Nevidíme důvod, proč by ve vedení měla být zastoupena strana, která je svými projevy zjevně extremistická, za hranou slušnosti a demokratických principů,“ uvedl poslanec KDU-ČSL Marek Výborný se slovy, že SPD má také méně poslanců než minule. Obdobně hovoří i TOP 09 ústy předsedkyně Markéty Pekarové Adamové. Ta se mimo jiné ve své argumentaci opřela o výroční zprávu o extremismu, v níž Ministerstvo vnitra píše, že SPD zůstává nejvýznamnějším uskupením s dominujícími xenofobními a vyhroceně nacionalistickými prvky. Proti této zprávě se však sám Okamura ohrazuje.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Dívám se třeba na Německo, kde Alternativa pro Německo je parlamentní stranou, ale vzhledem k tomu, že ostatní strany ji vnímají jako extremistickou politickou sílu, obsazení ve vedení Bundestagu nemá,“ říká však k SPD také lídr STAN Vít Rakušan.

Jasno v této otázce tak zatím nemá pouze ODS, jež chce o složení Sněmovny teprve jednat. 

Klub SPD dnes ústy lídra Tomia Okamury na tiskové konferenci zájem o pozici ve vedení Sněmovny deklaroval. „My bychom se chtěli plně samozřejmě zapojit do té práce v orgánech Poslanecké sněmovny. Takže poslanecký klub to projednal a SPD bude nadále prosazovat to nejdemokratičtější možné řešení, to znamená, aby bylo v orgánech Sněmovny poměrné zastoupení. To znamená, že na základě tohoto poměrného zastoupení určitě bychom měli mít místo ve vedení Sněmovny. Určitě bychom měli mít místo ve vedení dvou výborů ve Sněmovně. Teď samozřejmě budeme o tom jednat, jaké by to obsazení mělo být. Ta naše ideální představa je, abychom mohli pracovat ve vedení výborů, které nejvíce kopírují politický program SPD, to znamená – výbor pro školství, zahraniční výbor, výbor pro obranu, výbor pro bezpečnost, hospodářský výbor,“ zmínil Okamura.

V sobotu po volbách kandidáti hnutí SPOLU zdůrazňovali, že se budou chtít obrátit na všechny občany, i na ty co volili opoziční strany. Markéta Pekarová Adamová hovořila o tom, že SPOLU od této chvíle znamená nikoliv tři strany, ale deset milionů obyvatel.

V neděli tyto představy výrazně korigoval Marian Jurečka, když v Partii pronesl, že kdo si myslí že koalice nechá Andreji Babišovi jako lídrovi opozice post předsedy Poslanecké sněmovny, tak spadl z jahody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…