Okamura: O co jde Milionu chvilek? Asi je to celé jinak

23.06.2019 20:44

Dnešní demonstrace na Letné, jichž se zúčastnily statisíce lidí, okomentoval pro ČT24 i lídr SPD Tomio Okamura.

Okamura: O co jde Milionu chvilek? Asi je to celé jinak
Foto: JK
Popisek: Tomio Okamura

„Co se  týče mě, tak ten výsledek je, že lidé touží po změnách směrem k té přímé demokracii. Protože to je přesně ono, že občané volají po odvolání konkrétních dvou politiků, v tomto případě premiéra Babiše a ministryně spravedlnosti Benešové, ale v podstatě ta současná ústava a současné zákony nedávají občanům možnost během volebního období odvolat politika, nebo si udělat referendum, když ten politik během volebního období zklame.  A to je přesně program SPD, zákon o odvolatelnosti politiků a referendum, leží to ve Sněmovně už rok. Doufám, že občané SPD podpoří, abychom ty zákony prosadili. A tady bych ještě teda si dovolil jednu poznámku: Dost nás zarazilo, že na té předešlé demonstraci vystupovali právě politici ODS, KDU-ČSL, STAN, Pirátů, ČSSD a těchto stran, TOP 09, kteří ale přitom ten náš základ na tu odvolatelnost politiků a referendum vytrvale blokují,“ rozhorlil se Okamura. 

„To je takový protiklad, že organizátor té demonstrace pan Minář si pozve jako mluvčí na demonstraci na Staroměstské náměstí tyto politiky, kteří zároveň té odvolatelnosti brání,“ poznamenal k předchozím demonstracím Okamura. „Přestal jsem rozumět tomu, o co tady jde, ale o tu demokracii tady až tak asi nepůjde,“ dodal.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Anketa

Je vám sympatický Mikuláš Minář?

8%
92%
hlasovalo: 28090 lidí

„O co tady jde, je otázka dalšího vývoje. Mě zarazilo, že si vzali také do úst SPD, kdy zpochybnili a říkali, že SPD by nemělo mít zástupce v orgánech volených Sněmovnou. Konkrétně do Rady ČTK. Přitom nás volilo téměř 11 procent lidí. Více než půl milionu lidí, to znamená, to opravdu nebyl demokratický názor z úst toho organizátora pana Mináře, že zpochybnil hlasy více než půl milionu voličů SPD. Sám nevím, co je vlastně cílem, jestli je cílem demokracie, tak by to měla být podpora právě těch zákonů SPD, které nám tam už rok leží ve Sněmovně a ty jiné strany je blokují, a tak uvidíme, čas nám ukáže...,“ zmínil Okamura. 

„Demonstrovat, zapojit občany do veřejného dění, tak to si myslím, že je samo o sobě samozřejmě správné, a to si myslím, že je samozřejmě dobře, že se občané zapojují čím dál více, a teď je to potřeba přetavit právě směrem k těm volbám nebo ke změně těch zákonů, tak aby občané mohli ty změny provádět demokraticky i během toho volebního období,“ poznamenal Okamura závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…