Okamura k důchodům: Je potřeba přijetí zákona o minimálním důchodu ve výši aktuální minimální mzdy

20.03.2023 20:55 | Ze sítí

Předseda SPD Tomio Okamura na svém facebookovém profilu informoval o průzkumu agentury NMS Market Research. Ten uvedl, že s pomalejším růstem důchodů od letošního června souhlasí pouze 37 procent lidí, 55 procent je proti a zbývajících sedm procent neví. „Kontroverzní vládní novelu o omezení valorizace podepsal prezident Petr Pavel. Průměrná měsíční penze tak vzroste o 760 korun místo o předpokládaných 1770 korun. Hnutí SPD jasně odmítá okradení důchodců a vyzývá hnutí ANO, aby společně s SPD podalo k Ústavnímu soudu návrh na zrušení tohoto zákona,“ uvedl Okamura.

Okamura k důchodům: Je potřeba přijetí zákona o minimálním důchodu ve výši aktuální minimální mzdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Dotazovaní příliš nevěří tomu, že se o ně stát ve stáří postará. „Důvěra lidí ve státní důchodový systém je nízká. Jen každý desátý člověk ve věku 18 až 44 let má důvěru, že se o něj stát v důchodu postará,“ uvedl spoluautor výzkumu Michael Bouška z agentury NMS Market Research
 
V této souvislosti připomenul demonstraci, která se koná ve středu 29. března v 16:30 na Masarykově náměstí v Ostravě. Nese název Lidé proti vládě a vystoupí na ní Tomio Okamura, Radim Fiala, Ivan David, Jaroslav Foldyna, celá řada dalších známých řečníků z řad odborníků na energetiku, ekonomiku a potraviny Ivan Noveský, Vladimír Štěpán, Zdeněk Jandejsek a další. 
 
„Na místě mohou lidé podepsat Petici SPD za demisi vlády Petra Fialy. Pojďme v co největším množství ukázat Fialově vládě naši nespokojenost,“ dodává Okamura. 
 
 
Podle hnutí SPD je v případě seniorů v první řadě potřeba přijetí zákona o minimálním důchodu ve výši aktuální minimální mzdy pro všechny, kdo splnili zákonné podmínky věku a doby důchodového pojištění a rovněž o nastavení spravedlivé valorizace důchodů, která by nediskriminovala nízkopříjmové seniory. 
 

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38686 lidí
„Chceme, aby se valorizovalo všem stejnou částkou, nikoli stejným procentem. Důchodový systém musí být plně garantován státem výhradně formou jeho průběžného financování. Je nutné podpořit pracující rodiny, aby se nebály mít dvě až tři děti. To zaručí ufinancovatelnost důchodového systému. Je pro nás nepřípustné zavádět jakoukoli podobu povinných odvodů do soukromých penzijních fondů. Navrhujeme pro občany splňující podmínky věku a délky odpracovaných let, zavést pravidelně zvyšovaný minimální starobní důchod ve výši minimální mzdy jakožto základní složku penze. Nad tuto částku se výše starobního důchodu bude určovat zásluhově, na základě předchozích pracovních příjmů a doby odvádění důchodového pojištění,“ uvedl dále Okamura. 
 
Ten by také podpořil zvýšení důchodů ženám za každé vychované dítě, také by zohlednil řádnou péči o děti ve formě snížení povinných pojistných odvodů. 
 
„Naším cílem je významně zvýšit poměr průměrného starobního důchodu k průměrné mzdě v národním hospodářství. Chceme prosadit zásadní zvýšení invalidních důchodů,“ uzavřel Okamura. 
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…