Okamura, lidovec Zdechovský a jiní. Lidové noviny si vyšláply na ty, co brojí proti imigrantům

02.05.2014 7:17

Nechceme u nás nepřizpůsobivé, nechceme imigranty – takto zní hlavní hesla některých politických stran v rámci kampaně před evropskými volbami. Například Okamurův Úsvit k tomu sbírá i podpisy za zpřísnění imigrační politiky do EU. Téma voleb je překvapivé o to více, že v Česku žijí sotva necelá čtyři procenta cizinců a jejich počet klesá. Píšou to Lidové noviny s tím, že okupace pracovních míst cizinci je čirý mýtus.

Okamura, lidovec Zdechovský a jiní. Lidové noviny si vyšláply na ty, co brojí proti imigrantům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr hnutí Úsvit Tomio Okamura

Autorka článku v Lidových novinách Kateřina Šafaříková si všímá horké fáze kampaně před květnovými eurovolbami, kdy hned několik stran láká voliče na téma „nepřizpůsobivých“. Asi nejviditelnější stranou s heslem „Nechceme u nás nepřizpůsobivé cizince nebo náboženské fanatiky“ je Úsvit Tomio Okamury. Tato strana dokonce za zpřísnění imigrační politiky EU rozjela petici.

Podobně vystupují i lidovci. Do svého programu si totiž vložili větu: „Nechceme Evropu plnou nepřizpůsobivých imigrantů, kteří na předměstí pálí auta, prodávají drogy a zanášejí k nám radikální islamismus." Tomáš Zdechovský, trojka na kandidátce KDU-ČSL, již dříve LN s odkazem na teroristické útoky v Evropě řekl, že si na prsou hřejeme hady.

„Na jednu stranu chce každý bojovat proti neonacistům, ale radikální imámy na předměstí Londýna hájí s odkazem na kulturní diverzitu,“ řekl.

Téma přistěhovalectví na západě od nás není podle Šafaříkové novinkou. Jenže tam se potýkají s až dvouciferným procentem cizinců v zemi. Naproti tomu v Česku žijí asi tři tisíce lidí hlásících se k islámu a počet cizinců v zemi od roku 2008 prý stabilně klesá, píše Šafaříková. S odkazem na vládní Agenturu pro sociální začleňování navíc dodává, že okupace pracovních míst cizinci je jen mýtus.

Podle Okamury jsou však nepřizpůsobiví cizinci problémem, který lidi v Česku prostě trápí. Podle březnového výzkumu CVVM řeklo 51 procent Čechů, že v zemi žije příliš mnoho cizinců. Podle Šafaříkové je taková sázka proti imigrantům ve skutečnosti honem na české Romy. Zároveň si ale všímá, že to občany při volbách příliš nezláká.

A reakce politiků na tato hesla jsou zatím mizivé. „Brnkání na xenofobní strunu vyvolává zatím minimální protitlak,“ píše v LN Šafaříková s tím, že ze stran se akce chopili jen zelení. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…