Okamura se obrátil na britskou premiérku. Zde je důvod

06.06.2018 13:21

Místopředseda Sněmovny a předseda SPD Tomio Okamura chce od britské premiérky Theresy Mayové informace o případu někdejšího šéfa krajně pravicové Anglické obranné ligy (EDL) Tommyho Robinsona, který byl v květnu odsouzen k 13 měsícům vězení za pohrdání soudem.

Okamura se obrátil na britskou premiérku. Zde je důvod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura ve sněmovně

Dopis Mayové, který Okamura poslal prostřednictvím britského velvyslanectví v Praze, dnes zveřejnil server Seznam Zprávy. Zprávu převzala ČTK.

Okamura se v dopisu pozastavuje nad postupem britských soudů, které podle něj poslaly Robinsona do vězení „bezprecedentně rychle“. Vyjadřuje také obavy, že Robinson bude ve věznici v ohrožení života ze strany muslimských spoluvězňů. Mayovou žádá, aby mu sdělila, jak britské úřady zajistí Robinsonovu bezpečnost.

Podle britské zpravodajské stanice BBC byl Robinson, vlastním jménem Stephen Yaxley-Lennon, odsouzen za pohrdání soudem už podruhé. Poprvé mu soud uložil podmínečný trest, tuto podmínku ale Robinson porušil a dopustil se stejného prohřešku.

Podle BBC Robinson před soudní budovou v Canterbury a podruhé před soudní budovou v Leedsu natáčel videa s účastníky sporu a vyzýval k jejich šíření, což mohlo ovlivnit nezávislost poroty a mohlo vést k nespravedlivým procesům. V Leedsu šlo o proces s údajnými členy pákistánských gangů, kteří podle obžaloby znásilňovali mladé dívky. Za natočení videa v Canterbury dostal Robinson podmíněný trest a soudce ho tehdy varoval, že pokud se opět dopustí podobného prohřešku, skončí ve vězení.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Britská média o případu informovala až se zpožděním několika dnů. Soudce jim publikování zpravodajství o Robinsonově odsouzení zakázal, protože se obával, že by tato informace mohla ovlivnit porotu, která posuzovala případ, jehož účastníky Robinson natáčel.

Nyní pětatřicetiletý Robinson byl v roce 2009 jedním ze zakladatelů EDL. Skupina se dostala do veřejného povědomí pořádáním demonstrací a protestních pochodů proti muslimům, opakovaně se dostávala do násilných konfliktů s levicovými aktivisty. Robinson v roce 2013 vedení EDL opustil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…