Okamura spustil a Soukup zíral: Já xenofob? Mně se sluníčkáři za šikmé oči smějí dodnes!

23.05.2019 17:08

Ve včerejším vysílání pořadu Duel Jaromíra Soukupa, odvysílaném na TV Barrandov, byl hostem i pro tentokrát předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Soukup více než polovinu času věnoval samotnému Okamurovi z osobního pohledu, a ten tak vzpomínal i na své dětství, kdy byl šikanován, a v té souvislosti řekl, že se mu za šikmé oči „sluníčkáři“ vysmívají dodnes. Došlo i na politická témata, a to včetně těch, které se týkají nadcházejících voleb do Evropského parlamentu. „Z našich žaludků dělá Evropská unie odpadkový koš,“ prohlásil Okamura ke dvojí kvalitě potravin a upozornil, že Evropskou unii již reformovat zřejmě nelze.

Okamura spustil a Soukup zíral: Já xenofob? Mně se sluníčkáři za šikmé oči smějí dodnes!
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Tomio Okamura v pořadu Horké téma

Anketa

Prezident Zeman šikanuje část Česka, tvrdí Dominik Hašek. Má gólman pravdu?

7%
93%
hlasovalo: 26160 lidí
V úvodu Soukup poznamenal, že do eurovoleb již nezbývá mnoho času, a Okamury se tázal na srovnání toho, jak se během doby svého politického působení změnil: „Když srovnám Tomia Okamuru před pěti lety a dnes, kde mám vidět rozdíl, nebo jsem si ho nevšiml, nebo kde vy sám vidíte rozdíl mezi sebou před pěti lety a teď?“

„Tak určitě není rozdíl z hlediska politického programu, protože když si diváci vzpomenou, s čím jsem šel do politiky, já jsem tam s těmi matadory stále velmi krátce, tak jsem vždycky říkal, že bych byl rád, aby měli politici přímou odpovědnost, přímou hmotnou odpovědnost, aby byli odvolatelní, vždycky jsem varoval, jako první, jestli si vzpomínáte, jsem tenkrát varoval před migrací, před hrozbami islámu, prosazoval jsem referendum a v podstatě prosazoval jsem ten program, který je vlastenecký nebo chcete-li patriotistický,“ vyjmenovával Okamura svou činnost během uplynulých pěti let s tím, že nyní jsou daná témata stále aktuálnější.

Okamura také zavzpomínal, že byl před pěti lety často „nálepkován“, že je xenofob a populista, a pak se prý ukázalo, že měl pravdu. V tom se do debaty vložil i Soukup, který k tomu tázavě podotkl: „Ty otevřené protiimigrační názory, to byl takový šok, možná od té doby jste se té nálepky nezbavil?“ A dodal: „Protože, víte, chodíte ke mně do různých debat poměrně často a už je to několik let a zase, přiznám se, že extremistického na vašich názorech mnoho nevidím.“ „V čem se vzala teda ta nálepka extremisty?“

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

FOTO: Repro TV Barrandov, Okamura v Duelu Jaromíra Soukupa

„Ti přemýšlivější lidé, což jsou třeba naši voliči, se mě mnohokrát ptali, jak jsem na to tenkrát přišel, když jsem jako první upozornil na téma migrace, islámu a i té přímé demokracie,“ přiložil poznámku Okamura, podle kterého za jeho „prozření“ mohlo jeho podnikání v cestovním ruchu a to, že dobře ovládá jazyky a ví tak, co hrozí ve světě.

Svoji nálepku, že je extremista či xenofob, pak prý Okamura získal kvůli tomu, že jeho oponentům chybějí věcné argumenty. „Pokud někomu chybí argument, tak to sklouzne k nadávkám a nálepkování,“ odvětil Okamura Soukupovi s tím, že i ten to zcela jistě zná. Soukup na to reagoval souhlasně a dodal, že toho již i za Okamuru „schytal dost“.

„Já chápu, že vaše názory, třeba na tu odvolatelnost politiků nebo přímou volbu soudců, jsou de facto v našich podmínkách obtížně realizovatelné,“ podotkl Soukup s tím, že to spíše patří do anglosaského právního systému a debaty na toto téma se mohou vést roky: „Dobře to zní, možná se o tom může debatovat, ale v krátké době to prostě nepůjde.“

„Já vám to musím vyvrátit,“ nesouhlasil Okamura s tím, že například v Japonsku zavedli občanské poroty u soudu a mají dobré výsledky. Soukup si sice nebyl úplně jistý, zdali je to realizovatelné i u nás. A pak ještě vzpomněl na to, jak je často Okamura označován za „provokatéra“. Na toto označení Okamura okamžitě reagoval: „No, no, já bych k tomu ‚provokatérovi‘, přece já jsem nikdy nechtěl v politice provokovat, já se prostě snažím jenom upozorňovat na zásadní témata, a pakliže to u těch dosavadních elit vyprovokovává tu negativní reakci, protože jim ‚šlápnete na kuří oko‘, tak za to já už nemůžu.“

A pak se Soukup Okamury dotazoval, zdali se považuje za úspěšného člověka. „Veřejnost si celkem pamatuje, že já jsem vyrůstal část dětství v dětském domově v Mašťově u Podbořan v Ústeckém kraji,“ započal vyprávění Okamura a neopomenul zmínit ani to, že si „v dětství prožil své“ a od šikany koktal do jednadvaceti let a byl vždycky outsiderem. „Já jsem chtěl být aspoň stejný jako ostatní, aby se mi ti lidé nevysmívali, nevysmívali se mi pro šikmé oči,“ řekl a poznačil, že za šikmé oči se mu „sluníčkáři“ vysmívají dodnes.

V té souvislosti Okamura zmínil již probíranou nálepku xenofoba a upozornil, že to je strach z neznámého, ale přitom on neupozorňuje na neznámé, ale na zcela reálné nebezpečí migrace a islamizace. „Nedejte, vážení diváci, na nálepky zoufalých ‚sliníčkářů‘ nebo zoufalých lidí bez argumentů,“ hřímal Okamura s tím, že vždycky v České republice chtěl jenom bezpečnost, sociální spravedlnost a aby se „normálním lidem dařilo dobře“.

FOTO: Repro TV Barrandov, Soukupa evidentně potěšilo, když se Okamura zmínil, že v množství peněz je mnohem úspěšnější nežli on.

Soukupa zajímal i Okamurův „dar, že rozumí lidem z ulice“ a „mluví jejich jazykem“. Ten se prý takto naučil jednat ve svém podnikání, když vysvětloval turistům, proč jet do ČR, a nechce v politice používat jiné jazykové prostředky, než jaké používá obvykle.

A to není jediné, co Soukupa na Okamurovi fascinuje, vypíchl i jeho marketing zůstat na svém původním sdělení. „Vy máte ten svůj program načtený v deseti bodech, promiňte, teď to tak jako chápu, v deseti bodech, a to jsou ty vaše stěžejní věci, zestátnění exekutorů, přímá volba a tak dále a stále dokola je opakujete, ono se to někdy může zdát, že to říkáte počtvrté, popáté, ale z mého pohledu je to marketingově mimořádně úspěšné, protože o vašem programu, o těch zásadních bodech ví v podstatě úplně každý,“ upřesnil. Okamura poukázal, že „nežije v bublině“ jako jiní politici a žádný marketing nestudoval.

A pak došlo i na politická témata. Hned ze začátku Soukup mluvil o tom, jak se chtěl Okamura podílet na vládě a několikrát byl ze strany hnutí ANO premiéra Andreje Babiše odmítnut. „Mrzí vás to do dneška?“ ptal se.

„Tak já bych vás poupravil,“ obořil se na Soukupa Okamura s tím, že program lze prosazovat pouze v rámci vlády a on měl připravenou „vládu odborníků“. Soukup „vládu odborníků“ označil za nepříliš fungující, což podložil současnou vládou, a to Okamuru pobouřilo: „Počkejte, to je jiná vláda odborníků,“ reagoval.

Okamura taky naznačil, že jeho SPD nemá nikoho, kdo by byl obviněn z nějakého dotačního podvodu, a připomněl lži točící se ohledně toho, že údajně „vytuneloval“ své předchozí hnutí Úsvit. „Já jako Okamura chci lidi spojovat,“ dodal.

Letošní volby do Evropského parlamentu se prý budou podle Okamury točit okolo migrace, islamizace, „diktátu z Bruselu“ a okolo dvojí kvality potravin. Lídr SPD vzápětí dodal, že téma špatné kvality potravin už před deseti lety otevřeli Slováci. Dokonce se naposledy o této problematice hlasovalo v EP letos v dubnu. Unie však tento problém ani neumožňuje řešit. Řekl, že se ostatní politické strany pouze snaží obalamutit voliče. „Dokud bude EU fungovat, vždycky bude dvojí kvalita,“ uzavřel téma Okamura. „Z našich žaludků dělá Evropská unie odpadkový koš,“ prohlásil Okamura.

„Tam už mají tolik muslimů, že tam už to je jen o přežití,“ odbočil pak Okamura k západní Evropě, kterou prý naše problémy již nezajímají. Podle Okamury již Evropská unie není reformovatelná a měli bychom se vrátit k EHS.

V závěru pak došlo i na protivládní demonstrace. Soukup se Okamury zeptal, jak by se se situací vyrovnal, kdyby byl on sám premiérem. Okamura podotkl, že by rezignoval a chybně uvedl, že je Andrej Babiš již obžalován, načež ho Soukup opravoval, že je zatím jen obviněn. Okamura se pak ještě k demonstracím vrátil a podivoval se, jak je možné, že lidé na náměstích tleskají politikům z ČSSD a KDU-ČSL, kteří ANO premiéra Andreje Babiše do první i současné vlády dostali.

„Tohle je skvělý pořad a chodím jsem strašně rád,“ podotkl pak na úplný závěr Okamura po tom, co ho Soukup zarazil, že již nemají dostatek času a musí se s ním rozloučit.

Celý díl pořadu si můžete přehrát ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…