Okamura v ČT? Je zde průzkum, který na něco narazil. Lutonský ze zpravodajství se neudržel, když to viděl

20.05.2021 16:52

Podle nového průzkumu společnosti Monitora se letos objevují zástupci SPD ve větší míře v České televizi než loni. Údajně je to dáno činností Rady ČT, která na svém zasedání řešila stížnosti šéfa SPD Tomia Okamury, že není zván tak často jako lídři ostatních stran. Podle zástupce šéfredaktora zpravodajství České televize Františka Lutonského je však průzkum k smíchu, protože srovnává nesrovnatelné.

Okamura v ČT? Je zde průzkum, který na něco narazil. Lutonský ze zpravodajství se neudržel, když to viděl
Foto: repro Youtube, BR
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Průzkum si nechala zpracovat redakce serveru Info.cz, podle níž data jasně ukázala, že Rada ČT má přímý vliv na zpravodajství České televize. Přitom právě SPD má na některé členy rady úzké vazby a dlouhodobě kritizuje zpravodajství ČT a její údajnou cenzuru.

„Cenzura, mediální podvody a manipulace – to je bohužel současná realita ČT,“ postěžoval si několikrát Okamura s tím, že ČT nedává ani jemu, ani dalším zástupcům SPD dostatek prostoru. „Cenzura od ČT je neuvěřitelná. Přitom 11 procent plátců koncesionářských poplatků jsou voliči SPD,“ uvedl jindy Okamura. 

Na konci března se Okamurovy stížnosti projednávaly i na jednání Rady ČT a zmínka o neadekvátním zastoupení SPD ve vysílání se dokonce dostala do výroční zprávy, ačkoliv se tak podle radního Daniela Váni stalo omylem.

„Rada České televize dospěla k názoru, že mediální prezentace významných politických stran a hnutí ve zpravodajských a diskusních pořadech České televize odpovídala i v roce 2020 jejich postavení na politické scéně… Výjimkou byla v roce 2020 SPD, jejíž prostor ve zpravodajských a diskusních pořadech České televize ve srovnání s ostatními politickými stranami a hnutími je možné označit za neadekvátní,“ stojí ve výroční zprávě o činnosti ČT za rok 2020.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

ČT se dlouhodobě hájí tím, že zástupci SPD pozvánky častokrát odmítají, dokonce nejvíce ze všech parlamentních stran. Podle nového výzkumu se však po tlaku ze strany Rady ČT zvýšila četnost poslanců SPD ve vysílání o 50 procent. Četnost se pochopitelně zvýšila zejména u předsedy SPD Tomia Okamury, který se v dubnu letošního roku objevil v Událostech sedmnáctkrát, zatímco v loňskému dubnu jen devětkrát. Podobně stoupl i počet jeho výstupů v Událostech, komentářích.

Podle Františka Lutonského ze zpravodajství ČT je ale takový výzkum k smíchu a data jsou vybrána účelově. „Až něco takového budete chtít příště ‚zodpovědně prohlašovat‘, nepočítejte čárky jen někde, srovnávejte srovnatelné, v kontextu a nedělejte závěry z dílčích zjištění mimo čas a prostor. Jinak se vám budou ostatní smát,“ reagoval na Twitteru.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…