Okamurovci zalezli, z Kalouska nás budou bolet uši. Hekrdla odhaduje, čeho si teď užijeme

19.02.2014 12:23

Podle komentátora Martina Hekrdly v úterý ve sněmovně ani tak nešlo o to, zda Sobotkova vláda dostane důvěru. Hlavním přínosem jedenáctihodinové debaty bylo především vymezení rolí v politické hře, která nás v následujících letech čeká. Jak píše Hekrdla na serveru Týden.cz, „opona se zvedla“.

Okamurovci zalezli, z Kalouska nás budou bolet uši. Hekrdla odhaduje, čeho si teď užijeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek se řečnicky opírá do premiéra Sobotky

Hekrdlu nejvíce zaujala zcela specifická role, kterou chce v české politice hrát hnutí Úsvit. Ten se na hlasování uchýlil do ústraní nepřítomnosti, kde prý bude čtrnáct poslanců připraveno, aby „byli vytaženi“, až se stávající mocenská sestava dostane do úzkých. Zatím to prý vypadá, že je na světlo politických ramp bude moci vytáhnout kdokoliv, kdo jim slíbí „referendum nejreferendovatější“. Do té doby prý budou na toto téma neustále rozprávět od sněmovního pultíku.

Komunisté podle něj zaujali pozici „hlídacích psů“, kteří z pozice nesilnější opoziční strany, jak se sami prezentují, budou hlídat zachování některých pozitivních prvků v jinak pochybném programu vlády, o které se prý sice říká, že je levicová, ale podle nich levicová v žádném případě není. S tímto tématem si prý také vystačí libovolně dlouho.

TOP 09 již několikrát ukázala, že její nejoblíbenější zbraní bude „nejlepší středoevropský rétor“ Miroslav Kalousek, který bude hlasitě brojit především proti „tandemu monarchie s oligarchií“, případně s populismem a rozpočtovou nezodpovědností. „Z řečí o `vládě neúcty k zákonům, rozpočtové nezodpovědnosti a bezprecedentního korupčního prostředí` nás budou brnět uši,“ obává se komentátor.

Protivládní rétorika již podle něj začala plodit bizarnosti, když se nad dotazem, kde vláda na své plány vezme peníze, setkal Miroslav Kalousek s jedním z kritizovaného monarchisticko-oligarchického tandemu, prezidentem Zemanem.   

Ještě bizarnější však prý je přístup vládních stran k opozici, vyjádřený zejména šéfem poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem. Ten ochotu vlády komunikovat s opozicí ohraničil „konstruktivní kritikou“, kterou navíc musí vznášet jen ti, kteří nejsou nepoctiví. Mimo tyto mantinely povolené diskuse mají stát ti, kteří se chtějí jen zviditelnit, a rovněž „umírající partaje“. Hekrdla k tomu nesměle poznamenává, že politika o ničem jiném než o zviditelňování není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…