Olizuje boty, člověk by zvracel. Ponižuje křesťanství! Papež vytočil Čechy svým novým gestem

13.04.2019 13:01

Bývalá novinářka a neúspěšná kandidátka na senátorku Lucie Groene ve svém příspěvku na facebooku sdílela pohoršení nad gestem papeže Františka, jenž ve čtvrtek ve Vatikánu políbil nohy delegaci znepřátelených politiků z Jižního Súdánu. Papež se znesvářené politiky tímto krokem snažil povzbudit při plnění mírové dohody. Někteří diskutující v tom však spatřují ponižování křesťanství a připomínají i loňské líbání nohou migrantů papežem.

Olizuje boty, člověk by zvracel. Ponižuje křesťanství! Papež vytočil Čechy svým novým gestem
Foto: archiv L. Groene
Popisek: Lucie Groene

Anketa

Věříte v úspěch nové pravicové strany Václava Klause?

81%
19%
hlasovalo: 16225 lidí
„Pane Bože... Ještě, že jsem luteránka,“ napsala ve svém příspěvku Lucie Groene a sdílela fotografii papeže, líbajícího nohy delegaci znepřátelených politických lídrů z Jižního Súdánu. K tomuto papežovo aktu došlo poté, co zúčastněné představitele vyzval, aby dál ve své zemi usilovali o mír. Papež africké politiky pozval právě proto, aby je povzbudil při plnění mírové dohody, kterou prezident Salva Kiir a vůdce povstalců Riek Machar podepsali loni v září. Její plnění se ovšem zadrhlo a od samého počátku se nedaří dodržovat stanovené termíny ani klid zbraní.

„Chci ze srdce vyjádřit naději, že nepřátelství konečně ustane, že bude respektován klid zbraní, že se podaří překonat politické i etnické rozdíly a že se podaří ustavit dlouhotrvající mír pro dobro všech občanů, kteří sní o začátku budování národa,“ řekl během setkání papež František.

Příspěvek Lucie Groene sdílela od Jirky Fučikovského, jenž k němu zanechal své vyjádření: „Prsten si líbat nenechal, dává přednost olizování bot, člověk by zvracel...“ Fučikovský tak naráží na nedávno probírané téma, vzniklé poté co papež František na konci března překvapil svým chováním těsně po mši, když ucukával před políbením prstenu věřícími. Mnozí věřící v tom spatřovali hrubou neúctu k tradici i k samotným věřícím a tak papež František podal vysvětlení, že se bál šíření bacilů a jeho chování tak bylo pragmatické z čistě hygienických důvodů.

Pod postem Groene se vyrojilo i několik zajímavých komentářů. Uživatelka Dagmar Dagmarová v papežově skutku spatřuje blížící se Velikonoce: „Blíží se Velikonoce přec.“ Pro Petra Balouna to však je „ponižování křesťanství“: „Vidím v tom jisté ponižování křesťanství,“ uvedl.

V druhém ze svých příspěvků pak Dagmar Dagmarová doplňuje: „Vloni líbal nohy migrantům.“ Dagmarová tak naráží na loňskou součást tradiční mše na Zelený čtvrtek, při níž se papež František vydal do uprchlického centra v Castelnuovo di Porto u Říma a při obřadu omyl a políbil nohy uprchlíkům různého vyznání. Omývání nohou na Zelený čtvrtek odkazuje na Ježíšovo gesto pokory vůči apoštolům, ke kterému došlo krátce před jeho ukřižováním.

Na video z této loňské události se můžete podívat zde:

A Alex Maly ve svém komentáři podotýká: „Bohu je jedno, do jakého klubu patříte, ale tohle je opravdu příliš. Je to ostuda. Ostatně jako celá Papežova firma.“

Poslední dobou toto není jediné kontroverzní téma, jemuž papež František, potažmo celá katolická církev, čelí. V nedávné době se po světě vyrojila nová obvinění ze sexuálního zneužívání mladistvých představiteli katolické církve. Česká televize a server Seznam Zprávy nedávno přinesly svědectví, že k podobným praktikám docházelo i u nás.

Jižní Súdán je zmítán etnickým násilím takřka od svého založení v roce 2011. Občanská válka v zemi propukla v roce 2013, kdy se prezident Salva Kiir, pocházející z etnické skupiny Dinka, znepřátelil s viceprezidentem Riekou Macharem, který patří k Nuerům. Více než pět let války v Jižním Súdánu si vyžádalo již téměř 400 tisíc obětí a o domov připravilo několik milionů místních obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…