Olympionik a nadporučík Svoboda. Za řeči v ČT postih. A Černochová ho veze na Libavou

31.03.2023 18:01 | Kauza

Slova moderního pětibojaře a olympijského vítěze Davida Svobody, v nichž podpořil start ruských a běloruských sportovců na olympiádě v Paříži a zmínil se, že vnímání Ruska coby agresora „může být klidně mýlka“, mají důsledky. Vedle toho, že mu přijde důtka, si v pátek Svoboda vyslechl i zhodnocení svých postojů od ministryně obrany Jany Černochové (ODS), které nato sdělil, že končí v čele Komise sportovců ČOV. Ministryně to přivítala, zároveň mu však sdělila, že ho čeká cesta do vojenského újezdu Libavá, kde jsou cvičeni ukrajinští vojáci. „Nejde o postih za názor,“ pravila Černochová.

Olympionik a nadporučík Svoboda. Za řeči v ČT postih. A Černochová ho veze na Libavou
Foto: Repro Facebook
Popisek: David Svoboda

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26158 lidí
David Svoboda ve středu v České televizi obhajoval kroky Mezinárodního olympijského výboru, který posvětil, aby se ruští a běloruští sportovci mohli zúčastnit olympiády v Paříži i přesto, že jsou jejich země zodpovědné za napadení Ukrajiny. Podle Svobody totiž politika do sportu nepatří.

„Už před rokem, když začal konflikt na Ukrajině, tak Mezinárodní olympijský výbor doporučil nezvat Rusy i Bělorusy a funkcionáře i politiky na sportovní akce, a tak dále. Český olympijský výbor to doporučení podpořil, já jako zástupce sportovců jsem se zdržel hlasování, a to proto, že si myslím, jsem přesvědčen, já osobně, že politika do sportu filozoficky nepatří. To, že tam prakticky dávno je, že naše předchozí generace, i ta současná, sport před politikou neubránila, to je smutný fakt,“ řekl olympionik.

Na to, že Rusko je vnímáno jako agresor, odvětil: „Může to být klidně mýlka. Co já vím. Já to nevím, nechci to rozhodovat. A nemám ambici to rozhodovat.“

To, že start ruských a běloruských sportovců na olympiádě podpořily asijské a africké komise sportovců, bychom prý také měli vzít v potaz. „To je podstatná část světa,“ konstatoval s tím, že ani v Evropě na tom dle jeho mínění není shoda.

Později se snažil na facebooku svá slova uvést na pravou míru a omluvil se, že jeho slova byla „nemotorná“ a že „není na špatné straně“. Snažil se dle svých slov jen uvést, že sdílí postoj MOV o povolení účasti ruských a běloruských sportovců na olympiádě.

„Mrzí mě, že dlouhodobě není dodržována například Olympijská charta a další závazné dokumenty. Mým záměrem bylo především prezentovat neutrální stanovisko Komise sportovců ČOV, podložené výsledky dotazníku, provedeného mezi českými sportovci. V žádném případě neschvaluji válku na Ukrajině ani nemám důvod obhajovat politiku Ruska nebo Běloruska. Jde mi pouze o obranu nevinných sportovců, a aby politika do sportu co nejméně zasahovala,“ vysvětloval znovu Svoboda.

„Bohužel, některá moje vyjádření vyzněla nešťastně a zřejmě způsobila zcela jiný dojem, než jak jsem to měl v úmyslu. Do domnělé pozice ‚ďáblova advokáta‘ ruských sportovců jsem se dostal jen svojí nemotorností v rozhovoru. Neměl jsem den. Nebojte se, nejsem na špatné straně. Odpusťte mi, prosím, ten úlet a nezlobte se na mě,“ sypal si popel na hlavu.

Přesto na jeho slova již reagovalo i Ministerstvo obrany a od Svobodových výroků se distancovalo. Dle resortu Svoboda v České televizi „relativizoval a zpochybňoval zločiny, jež Rusko páchá na Ukrajině, a schvaloval, aby reprezentanti Ruska a Běloruska startovali na olympiádě“.

„Není normální, aby ruští a běloruští sportovci jeli na olympiádu, na kterou ukrajinci (sic!) nepojedou, protože brání svou vlast nebo je zabili. Nepochopím, jak tohle voják a olympionik může zpochybňovat!“ napsala ministryně obrany Jana Černochová.

V pátek se následně Černochová sešla se Svobodou a s ředitelem ASC Dukla plukovníkem Pavlem Bencem, který avizoval, že mu kvůli výrokům, které „relativizovaly válku na Ukrajině a připouštěly účast ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách v Paříži“ udělí „za nedodržení předpisů“ písemnou důtku. „Voják má povinnost chovat se i mimo službu tak, aby neohrozil vážnost a důvěryhodnost ozbrojených sil,“ zdůvodnil to Benc.

Svoboda se také vzdal funkce předsedy Komise sportovců Českého olympijského výboru. „Dvojrole profesionálního vojáka a zástupce sportovců v komisi nejde dohromady, proto jsem se rozhodl na členství rezignovat. Nejsem advokát Ruska a mrzí mě, že má neobratná vyjádření mohla poškodit armádu a resort obrany,“ uvedl Svoboda, jenž je v hodnosti nadporučíka.  

Ministryně obrany to přivítala. „Ministerstvo obrany a armáda podporuje Ukrajinu a nesouhlasí s tím, aby ruští a běloruští sportovci startovali na olympiádě, když jejich ukrajinští kolegové umírají na frontě ve válce rozpoutané Ruskem a podporované Běloruskem. Tento jednotný postoj očekávám od všech vojáků. S panem Svobodou jsme o tom dlouze hovořili, s řešením jeho nadřízeného souhlasím a dohodli jsme se, že spolu pojedeme za ukrajinskými vojáky na Libavou. Abychom si společně vyslechli jejich příběhy o tom, čeho se Rusko na Ukrajině dopouští,“ sdělila Černochová.

A že panu Svobodovi předala plakát s portréty ukrajinských sportovců zabitých nebo pohřešovaných kvůli bojům na Ukrajině.

„Nejde o postih za názor, ale za nedodržení toho, jak by měl profesionální voják na veřejnosti vystupovat,“ vyjádřila se Černochová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

David Svoboda se nechal zlomit a to je nejhorší, co se může člověku stát., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseApep , 31.03.2023 20:04:01
Takový člověk si musí přestat vážit sám sebe protože se nechal, omlouvám se za to slovo, "......." a to je nejhorší, co se může člověku stát. Už nemá žádnou cenu, žádný kredit, je prostě pro ostatní vyřízený. Za půl roku by to mohl být "pan někdo". Takhle to bude už napořád jenom srab.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…