Ombudsman Křeček dostal velkou pochvalu za rok ve funkci. „Nátlakové neziskovky“ budou zuřit

18.03.2021 16:16

Právní expert Trikolóry docent Zdeněk Koudelka pochválil rok činnosti ombudsmana Stanislava Křečka. „Doktor Křeček jako dlouholetý advokát, který v praxi řešil konkrétní problémy lidí, pochopil, že úřad veřejného ochránce práv má smysl v pomoci lidem tam, kde to skutečně potřebují. Ne tam, kde to potřebují pro své dotační aktivity různé neziskovky,“ myslí si Koudelka. „Ombudsman je tu pro lidi, ne pro nátlakové neziskovky,“ dodal.

Ombudsman Křeček dostal velkou pochvalu za rok ve funkci. „Nátlakové neziskovky“ budou zuřit
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí
Ústavní právník Zdeněk Koudelka zveřejnil v Mladé frontě Dnes glosu ohledně roku Stanislava Křečka jakožto ombudsmana ve funkci. Občané dají veřejnému ochránci práv 8 000 podnětů za rok. „Třetina z nich je mimo jeho působnost, kdy lidé například napadají rozhodnutí soudů, které ombudsman samozřejmě kontrolovat nemůže,“ podotkl Koudelka.

Křeček se tak údajně zaměřil na oblasti, jaké tíží občany nejvíce. Tím jsou podle Koudelky například důchody, kdy jsou lidé nespokojení se svou penzí. Zde je údajně často problémem uznání doby důchodového pojištění, kdy někteří zaměstnavatelé dávno neexistují a archivování těchto dokumentů je podle Koudelky neúplné.

„Obecným problémem, na který ombudsman upozornil, je nutnost doby pojištění 35 let pro řádný starobní důchod. Řada občanů dnes část života pracuje v zahraničí či cizinci pracují u nás. Třicetiletý člověk neřeší důchod, ale nakonec nastanou problémy. Někdo pracoval celý život, ale ve dvou či třech státech a u nás nesplnil podmínku 35 let zaměstnání. V rámci Evropské unie je situace řešena, ale lidé pracují i mimo Unii. Tuto připomínku ombudsmana uznala i vláda, ale k řešení zákonné úpravy dojde asi až po volbách.“

Anketa

Bojíte se vakcíny AstraZeneca?

82%
18%
hlasovalo: 13497 lidí
Kromě důchodů má ombudsman řešit hojně stavební správu. Stavební právo totiž podle autora glosy komplikuje rozvojové projekty, stavby bytů pro lidi či obchvatů obcí. Úřad ombudsmana se zapojil do přijímání nového stavebního zákona. „Ten je potřebný, ale ombudsman spolu s obcemi a kraji kritizoval vznik nových státních stavebních úřadů, které zatíží státní rozpočet,“ pokračoval Koudelka. Problémem je údajně velký počet nutných stanovisek jiných orgánů a vliv neprůhledných nátlakových skupin.

Stížnosti, které by se týkaly diskriminace, chodí na úřad údajně velmi sporadicky. „I jim se úřad ombudsmana věnuje, ale doktor Křeček jako dlouholetý advokát, který v praxi řešil konkrétní problémy lidí, pochopil, že úřad veřejného ochránce práv má smysl v pomoci lidem tam, kde to skutečně potřebují. Ne tam, kde to potřebují pro své dotační aktivity různé neziskovky. Ombudsman je tu pro lidi, ne pro nátlakové neziskovky,“ uzavřel Koudelka. Článek sdílel na svém facebooku samotný ombudsman Stanislav Křeček.

reklama

autor: tle

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…