Omezením legálního držení zbraní teroristu nezastavíte, varuje EU poslanec Váňa

14.01.2016 19:15

Poslanec Roman Váňa (ČSSD), předseda sněmovního výboru pro bezpečnost, ve čtvrtečním Interview ČT24 promluvil o dokonalosti českého zákona o zbraních. Je prý tak dobrý, že by se jím měl inspirovat i americký prezident Barack Obama. Evropská unie v tuto chvíli kráčí zcela špatnou cestou, když věří, že omezováním legálních držitelů zbraní zastavíte i teroristu. To je nesmysl. Pravdou je vlastně opak, teroristovi tím spíše vraždění ještě usnadníte.

Omezením legálního držení zbraní teroristu nezastavíte, varuje EU poslanec Váňa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

Poslanec Roman Váňa (ČSSD) zkritizoval Evropskou unii za to, jakým způsobem se snaží regulovat legální držení zbraní. „Ten návrh byl vytažen pět dní po útocích v Paříži. Takže byl využit zcela účelově. Předtím návrh dlouhé roky ležel v šuplíku. Ono se prezentuje, že to je návrh v boji s terorismem, ale tak tomu není... Nejvíce nám vadí ta filozofie, že omezíme terorismus tím, že omezíme legální držitele zbraní. Tak to přece vůbec není,“ zdůraznil host.

Problém s chystanou směrnicí je v tom, že by vlastně znemožnila i výrobu mnoha zbraní v EU. Museli bychom je zřejmě dovážet, což je zkrátka problém. A tím to zdaleka nekončí. Podle této směrnice by se zbraněmi staly vlastně jakákoli maketa střelné zbraně či hračka. Pokud tedy dítěti koupíte hračku – plastový samopal, budete na to potřebovat zbrojní pas. Rozumně uvažujícím lidem musí být jasné, že je to nesmysl.

Ing. Roman Váňa

  • SOCDEM
  • Předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD

Náš zbraňový zákon je podle Váni téměřř nejlepší na světě a určitě nejlepší v Evropě. Proto bychom se tohoto zákona měli držet a neblížit se např. Velké Británii. „Velká Británie má naprosto tragický zbraňový zákon,“ upozornil poslanec.

Následně znovu zopakoval, že Evropská unie chybuje, že omezí terorismus a zločinnost, kdy ztíží život legálním držitelům zbraní. Místo toho bychom měli posilovat bezpečnostní sbory a bojovat proti pachatelům zločinů. Podle hosta Česká republika chybovala, když za pravicových vlád snižovala stavy policie.

Ať se Obama inspiruje v Česku, doporučuje poslanec

Do vysílání po telefonu vstoupil také analytik Jaroslav Štefec, který upozornil na to, že maximální omezování držitelů zbraní vede ve skutečnosti k nárůstu zločinů. Dobře je to podle analytika vidět ve Spojených státech. Tam, kde je zákon nejpřísnější, jen dochází ke zločinům s pomocí nelegálně držených zbraní. Můžete si koupit zbraň i na ukradený řidičský průkaz. Americká tradice držení zbraní je ale totálně odlišná od české tradice.

„Já bych panu Obamovi doporučil, aby si přečetl český zákon o zbraních a použil ho. On je opravdu skoro dokonalý a mnozí nám ho závidí, protože dobře vyvažuje práva a povinnosti držitelů zbraní,“ konstatoval poslanec Váňa v reakci na analytika Štefce.

Lidé zkrátka musejí mít možnost se bránit. To je ale také nezbavuje odpovědnosti, aby se různým střetům pokusili vyhnout. Je to o tom, že si rozmyslím, jestli v noci půjdu špatně osvětleným parkem,“ uvedl příklad host. Všem občanům, kteří mají zájem, doporučil vstup do aktivních záloh Armády ČR. Ti, kteří nebudou přijati, se mohou realizovat např. v airsoftových spolcích. „To jsou také prospěšné aktivity,“ uvedl Váňa.

Musíme mít na paměti zásadní věc. Zlá a nebezpečná není zbraň, zlý a nebezpečný může být jen člověk, který zbraň ovládá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…