Omikron promořuje a to je dobře. Primářka z Bulovky doporučuje očkování, ne lockdowny

30.12.2021 12:35 | Rozhovor

Primářka Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka Hana Roháčová vysvětlila, proč není nakloněna vyhlašování dalších lockdownů. Nemoc se podle ní bude Českem šířit tak či tak a lidé se s ní musí naučit žít. A teď, když si mohou dojít na očkování, už je to možné.

Omikron promořuje a to je dobře. Primářka z Bulovky doporučuje očkování, ne lockdowny
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních nemocí Nemocnice Na Bulovce v Praze

Primářka Hana Roháčová v rozhovoru pro server Aktuálně.cz popsala, proč může být rozšíření covidové mutace omikron po světě dobrou zprávu. A důrazně doporučila lidem, aby se proti nemoci covid-19 dali očkovat.

„Převažují názory, že průběh této varianty je lehký, nebo relativně lehčí a nevede ke zvýšenému počtu hospitalizací nebo úmrtí. Takže doufám, že tomu tak skutečně bude. A pokud by to bylo tak, že tato varianta promořuje společnost způsobem pro nás, řekněme, příznivým, tak by to bylo dobře. Ale nemůžeme na to určitě spoléhat. A proto doporučujeme očkování co nejmasivněji, co nejrychleji, protože také víme, že monoklonální protilátky, které podáváme u varianty delta, tak ty tady nemají prostě účinnost,“ upozornila.

Prozradila také, že na počátku celé pandemie, kdy lidské tělo nemělo s tímto virem zkušenost, dávalo smysl skrze lockdowny omezit prostor pro šíření viru, ale teď už je situace jiná. Řada lidí si nemocí covid-19 prošla a navíc je k dispozici také již zmíněné očkování.

„Osobně nejsem příznivcem dramatických lockdownů. Nová varianta omikron a i viry obecně se zkrátka šíří a šířit se budou,“ konstatovala. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…