Ondráček chtěl snížit výsluhy policistům. Vláda to ale stopla

12.04.2019 8:21

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček rád připomíná, že býval policistou. Jeho kritici připomínají, že býval komunistickým policistou, který v roce 1989 neváhal používat obušek proti lidem toužícím po svobodě. Jako zákonodárce se Ondráček snažil snížit výsluhy policistům, kteří sloužili občanům. Vláda se však postavila proti.

Ondráček chtěl snížit výsluhy policistům. Vláda to ale stopla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Při svém rezignačním projevu označil Zdeněk Ondráček poslance pravého spektra poslanecké sněmovny za demokratickou žumpu

Server Lidovky.cz napsal, že právě komunistický poslanec Zdeněk Ondráček usiloval o to, aby se snížily výsluhy příslušníků bezpečnostních sborů. Ondráčkův návrh spolupodepsali Jiří Mašek (ANO), Radek Koten (SPD) nebo Jan Bartošek (KDU-ČSL).

„Poslanecký návrh zákona o služebním poměru, jenž vzešel z Ondráčkovy iniciativy, počítal mimo jiné s tím, že policistům či hasičům by se razantně snížily výsluhy, které dostávají po skončení služebního poměru. Komunista Ondráček a jeho kolegové požadovali, aby se do výpočtu výsluh nezařazovaly odměny, neboť jsou prý v posledním roce služby záměrně nepřirozeně navyšovány. Mnohdy i v řádu desítek tisíc korun, tvrdil bývalý člen pohotovostního pluku Sboru národní bezpečnosti,“ napsal server.

Ministr vnitra Jan Hamáček ČSSD) tuto snahu zarazil a v médiích ujišťoval, že k žádnému snižování výsluh nedojde, ale zhruba desetina pražský bezpečnostní sbor opustila, aby dostávala výsluhy podle původního modelu. Tito lidé budou bezpečnostním sborům chybět.

Hamáček zdůraznil, že tento návrh nemohl podpořit už proto, že si práce bezpečnostních sborů velmi váží a má za to, že si svou odměnu po minimálně 15 letech práce, jak to stanovuje zákon, zaslouží.

„Návrhy, které se týkají snížení výsluhových nároků, jsou pro policisty vždy velice citlivé a ve svém důsledku schopné vyvolat nejistotu a některé kolegy přimět k podání žádosti o ukončení služebního poměru,“ potvrdil LN Jozef Bocán z policejního prezidia, že Ondráčkův úmysl vzbudil mezi policisty rozruch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …