Opakované komunální volby ve Strakonicích jsou platné

27.12.2019 19:40

Opakované komunální volby ve Strakonicích jsou platné, neboť Krajský soud v Českých Budějovicích neevidoval k dnešní 16:00 žádnou stížnost. Termín pro podávání stížností dnešním dnem a 16. hodinou vypršel. Ustavující zastupitelstvo bude ve Strakonicích 9. ledna 2020. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Markéta Bučoková. Volby i tentokrát vyhrála Strakonická Veřejnost, opakování voleb nařídil Ústavní soud po stížnosti zástupce konkurenčního hnutí.

Opakované komunální volby ve Strakonicích jsou platné
Foto: Strakonice.eu
Popisek: Strakonice

„Do 16:00 nikdo stížnost ke krajskému soudu nepodal, takže volby platí. Za město jako takové je to potěšující a hlavně informace, která jasně deklaruje, že se může konečně začít plánovat a mohou se začít dělat investiční akce, které byly do téhle chvíle stopnuté: do sportovních zařízení, opravy a rekonstrukce silnic, hodně se mluví o Volyňské ulici, tam je to za 40 milionů," řekla mluvčí.

V opakovaných volbách získalo v půli prosince hnutí Strakonická Veřejnost 64,72 procenta hlasů, což znamená 17 mandátů v 21členném zastupitelstvu. Hnutí tak ještě zvýraznilo své vítězství v porovnání s řádnými volbami v říjnu 2018. Tehdy ho podpořilo 51,1 procenta voličů. Jeden z neúspěšných kandidátů Karel Jánský (Změna pro Strakonice) ale podal loni stížnost, že v radničním zpravodaji, na výlepových plochách i sloupech lamp byla Strakonická Veřejnost zvýhodněna. Ústavní soud nakonec rozhodl, že se volby zopakují. Jánského hnutí letos ve volbách získalo 2,56 procenta hlasů.

Do zastupitelstva se vedle hnutí Strakonická Veřejnost dostaly ještě dva subjekty. 3Koalice pro silné Strakonice získala tři a Jihočeši 2012 jeden mandát. Volební účast ve městě, kde žije asi 23.000 lidí, byla 48 procent.

Starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost) ČTK po volbách řekl, že hnutí nebude s nikým uzavírat koalici. Zástupcům 3Koalice pro silné Strakonice (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) nabídne místa v komisích a výborech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…