Opozice projev premiéra Babiše kritizuje i chválí

02.01.2021 6:20

Část opozice na projevu premiéra Andreje Babiše (ANO) ocenila poděkování občanům, uznání chyb vlády nebo výzvy k očkování. Postrádala naopak plán do budoucnosti nebo odsouzení dezinformací. Zástupci opozičních stran to sdělili ČTK nebo uvedli na twitteru. Předtočený projev premiéra byl odvysílán včera večer.

Opozice projev premiéra Babiše kritizuje i chválí
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Novoroční projev premiéra Andreje Babiše, 1.1.2021

„Je dobře, že premiér tentokrát nikoho neobviňoval a nevyčítal, ale zmínil dopady opatření na občany,“ uvedl na twitteru předseda ODS Petr Fiala. „Nekonfrontační tón a poděkování lidem byly určitě namístě, postrádal jsem jasný plán a výhled, jak bude vláda v tomto roce postupovat při překonávání důsledků pandemie,“ dodal.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na Babišově projevu ocenila poděkování občanům a zdravotníkům, líbila se jí také výzva k očkování. Zásadně podle ní projevu premiéra chybělo jednoznačné odsouzení dezinformací, vyvození osobní zodpovědnosti za nezvládnutí epidemie a upřímnost, napsala na svém twitterovém účtu.

Klady i zápory viděl na projevu i šéf Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan. Ocenil pokus o pokoru a uznání chyb, vyzdvihl také výzvu k dialogu. Připojil ale dovětek, že se opozice o dialog rok snažila. „Nesouhlasnou vlnovkou“ podtrhl bagatelizaci zadlužování, lži o digitalizaci a chválu armády, které vláda s KSČM vzala finance, uvedl na twitteru. V projevu mu chyběla vize budoucnosti a informace, jak se provede vakcinace.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury premiér v projevu sdělil velké množství nepravdivých informací. Největší krizi podle něj nepřinesla pandemie, ale chaotická podzimní vládní opatření. „Dále pan premiér říká, že děti nemohly do škol a živnostníci se ocitli bez příjmů atd., ale pravda je, že měl říkat ‚vláda zakázala dětem chodit do škol, vláda připravila živnostníky a zaměstnance nelogickými opatřeními o příjmy‘ atd.“. Okamura také odmítl, že si Česko může dovolit další miliardové dluhy. „Na rozdíl od premiéra Babiše nepovažuju za bonus to, že se s rodinou či s kamarády vidí občané jen přes internet a že lidé sedí doma," poznamenal. V projevu mu také chyběl nástin návrhu řešení, jak chce vláda nastartovat ekonomiku.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky Babiš „celkem realisticky“ zhodnotil uplynulý rok, zhodnotil chyby vlády, ale nedal moc naději pro rok 2021. „Mluvil o očkování, ale chyběla mi větší naděje pro ty, kteří z důvodu vládních opatření přišli o příjmy a o možnost obživy. Zde premiér sice vyjádřil pochopení a přidal vlastní podnikatelskou zkušenost, ale jeho Agrofertu se vládní opatření negativně prakticky nedotkla. A těmto lidem a jejich rodinám premiér pro rok 2021 žádnou vizi větší vládní pomoci nedal,“ sdělil ČTK.

Místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová ocenila, že premiér „projevil nějakou sebereflexi“ a uznal odpovědnost za vládní chyby. „Česko totiž v krizi funguje jen díky lidem, ne vládě. Mrzelo mě ale opakování omylu, že u nás není problémem chudoba: do zmíněné statistiky se totiž nepočítají příjmy po exekuci, ale před ní,“ napsala na twitteru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…