Opozice se zlobí kvůli pomalému výběru komisaře: Je to fraška a ostuda

16.07.2014 13:05

Sněmovní opozice kritizuje vládu za neschopnost shodnout se na českém kandidátovi na eurokomisaře. Česko podle opozičních představitelů promeškalo vhodný čas na jeho výběr a bude se muset spokojit s méně významným resortem. Vládu obvinili ze selhání a vyjednávání označili za divadlo a frašku.

Opozice se zlobí kvůli pomalému výběru komisaře: Je to fraška a ostuda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

"Silné resorty se rozdělují, takže už je pozdě a pan premiér jede (do Bruselu) na radu s tím, že to jméno nemá a bude čekat, co mu předseda komise nabídne, co vlastně zbylo," poznamenal místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Podle předsedy ODS Petra Fialy jsou pro vládní koalici důležitější posty pro stranické členy než zájmy občanů. "Už dávno měla jednoznačně určit, o kterou oblast má Česká republika v Evropské komisi zájem a vybrat vhodného kandidáta pro dané portfolio," uvedl Fiala. Za dané situace se podle něj Česko bude muset spokojit s tím, "co zbude".

Kandidátka komunistů do Senátu Eva Kašová uvedla, že spor mezi ČSSD a ANO působí České republice v zahraničí ostudu. "Dalo by se i říct, že šéf Evropské komise (Jean-Claude) Juncker si nakonec vybere sám, a to je, myslím, velmi smutný výsledek činnosti českých vládních představitelů," dodala.

Za selhání vlády označuje okolnosti kolem výběru komisaře i předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura. "Je to nekončící fraška. Mezitím, co se hádají, tak jsou již ta nejdůležitější evropská ministerstva rozebrána jinými státy. Zase budeme pět let hrát v EU ty poslední housle bez jakékoliv šance na sebemenší vliv," uvedl.

MUDr. Eva Kašová

  • BPP
  • Poctivě v medicíně, odpovědně v Senátu.
  • zastupitelka města

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Sarkasticky na dosavadní vývoj reagoval místopředseda ODS Jan Zahradil. "Nakonec je hezké, že vláda se rozhodla zpestřit okurkovou sezónu divadelním představením s blíže neurčeným počtem pokračování," poznamenal. "Vedle jiných přesvědčivých výkonů lze ocenit také Pavla Teličku v roli losera dekády. Být už podruhé během 10 let odkopnut od funkce, považované za jistou, se nikomu hned tak nepovede," dodal.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Koalici se na úterní večerní schůzce již poněkolikáté nepodařilo na českém kandidátovi na eurokomisaře dohodnout. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) proto požádal o přerušení jednání a věc bude nejprve konzultovat s příštím šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Ve středu s ním bude v Bruselu mluvit o kandidátovi sociální demokracie Pavlu Mertlíkovi, kandidátce hnutí ANO Věře Jourové i nominantovi lidovců Petru Blížkovském.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…