Opoziční ODS a ANO chtějí svolat mimořádné jednání zastupitelů

23.05.2019 19:40

Opoziční ODS a ANO budou žádat primátora Prahy Zdeňka Hřiba (Piráti) o svolání mimořádného jednání zastupitelstva. Důvodem je rozpor ve výsledku hlasování radních v zápisu a zvukovém záznamu z dubnového jednání rady. ČTK to dnes řekla předsedkyně zastupitelů ODS Alexandra Udženija. Návrh podepsalo 22 ze 65 zastupitelů, pro podání žádosti je nutný podpis alespoň třetiny z nich. Téma chtěla opozice projednat již dnes, ale vládnoucí koalice Piráti, Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN) návrh nepodpořila.

Opoziční ODS a ANO chtějí svolat mimořádné jednání zastupitelů
Foto: Repro ČT24
Popisek: Andrej Babiš v Událostech komentářích

Dubnové jednání radních se týkalo rekonstrukce Libeňského mostu a zrušení některých dříve schválených zakázek. Podle opozice se ale rozcházejí zápis z jednání se zvukovým záznamem, kdy v písemném zápise je poměr hlasujících šest pro a dva se zdrželi, zatímco na zvukovém záznamu sedm pro a jeden se zdržel. V obou případech nikdo nehlasoval proti.

„Celá situace vypadá jako úmyslné falšování zápisu z úředního jednání. Na řádném zastupitelstvu jsme proto chtěli dát koalici šanci celou věc vysvětlit. Koaliční zastupitelé však diskusi odmítli, a proto jsme přistoupili ke svolání mimořádného zastupitelstva,“ uvedla Udženija. Výše zmíněné téma bude jediným bodem programu.

Přesné datum, kdy se mimořádné jednání uskuteční, zatím není jasné. Určí jej primátor Zdeněk Hřib, který na to má 15 dní od chvíle, kdy mu bude žádost doručena. Udženija ČTK sdělila, že ji opozice předala dnes, lhůta tak začne plynout od pátku.

V Praze vládnoucí koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil má v 65členném zastupitelstvu většinu 39 hlasů.

V minulém volebním období žádala tehdejší opozice ODS, TOP 09 a Piráti o svolání mimořádného zastupitelstva několikrát. Kvůli dostavbě silničních okruhů se tak stalo například v dubnu a říjnu 2017. Říjnové jednání pak trvalo asi dvě minuty, neboť tehdejší koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice na jednání nedorazilo, a to tak bylo neusnášeníschopné. V roce 2016 se zase konalo kvůli kartě MHD Lítačka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …