Opravdu alarmující. Pošlete je zpátky do Afriky. Babiš, Zaorálek, Bělobrádek a Okamura pro vás mají zásadní sdělení. Čtěte jen u nás

07.11.2016 16:19

ANKETA Německá CSU přijala program, v němž je prosazování takzvané vedoucí kultury vycházející z tradic antiky, křesťanství a judaismu, přihlášení se ke křesťanskému obrazu člověka a odmítání paralelní společnosti. CSU chce bojovat proti politickému islámu, který prý přináší násilí a ničení. A německý ministr vnitra Thomas de Maiziere (CDU) chce, aby EU vracela imigranty do Afriky ještě na moři a umísťovala je do táborů mimo Evropu, kde se rozhodne o jejich azylu. Co na to naši politici?

Opravdu alarmující. Pošlete je zpátky do Afriky. Babiš, Zaorálek, Bělobrádek a Okamura pro vás mají zásadní sdělení. Čtěte jen u nás
Foto: Vít Hassan
Popisek: Poslední den v provizorním táboře „Džungle“ u Calais. Dnes francouzské úřady začaly asi týdenní akci na jeho vyklizení. Jde o přesídlení cca 8000 migrantů

Jak informovala ČTK, Křesťanskosociální unie (CSU) v sobotu v závěrečný den stranického sjezdu v Mnichově jednohlasně přijala nový program nazvaný Die Ordnung (Řád). CSU se v dokumentu hlásí k hodnotám svobody, spravedlnosti a bezpečnosti i křesťanskému obrazu člověka. Jasně se staví také za prosazování takzvané vedoucí kultury a proti vzniku paralelní společnosti. Vedoucí kultura vychází z tradic křesťanství, judaismu a antiky. 

Už v pátek strana schválila usnesení, jímž se vymezila vůči politickému islámu, který podle ní přinesl v posledních desetiletích tolik násilí, ničení a destabilizace jako žádné jiné ideologické hnutí. Bavorská strana proti němu chce bojovat na všech úrovních.  

Plán ministra vnitra Thomase de Maizièra inspirovaný praktikami Austrálie počítá s vybudováním táborů v Tunisku, Egyptě a dalších severoafrických zemích, odkud by migranti mohli požádat o azyl. Teprve pokud by se žádostí uspěli, dostali by se do Evropy.

Anketa

Bez ohledu na to, po čem toužíte: Jak to podle vás dopadne v USA?

hlasovalo: 7288 lidí

Musíme chránit společnost zejména před agresivním politickým islámem

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o uvedených návrzích z CSU a z CDU myslí a zda jsou pro ně inspirací, či je odmítají. Drtivá většina politiků souhlasí jak s programem CSU, tak s návrhem spolkového ministra vnitra s tím, že se diví, že někteří Němci procitají teprve až nyní.

„Vůbec mě nepřekvapuje to, že se bavorská CSU takovým způsobem postavila k současné uprchlické krizi a bezpečnostní situaci v Evropě. Ostatně jsem už v červenci minulého roku říkal, že uprchlické tábory by měly být založeny mimo Evropu a do Evropy by neměl přijít žádný uprchlík bez toho, aby prošel táborem v severní Africe nebo na Blízkém východě. Když šli vystěhovalci do Ameriky za prací, šli přes Ellis Island. Navrhoval jsem tedy, ať po vzoru USA vzniknou hotspoty mimo Evropu, tak aby identifikace, kontrola a vůbec případný proces přijímání migrantů probíhaly mimo naše území, což je rozhodně z hlediska bezpečnosti a případného odmítání a vracení uprchlíků nejlepší řešení,“ řekl ParlamentnímListům.cz první vicepremiér, ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

„V Rakousku mají dokonce speciální zákon o islámu, protože muslimská komunita dosahuje sedmi procent a islám je tam druhé nejrozšířenější náboženství. V Německu je to obdobné. Němci by si měli chránit svou kulturu a pluralitní, demokratickou společnost zejména před agresivním politickým islámem, který nerespektuje žádné západní hodnoty, mezi něž bezesporu patří svoboda, tolerance a rovnoprávnost. Žádná inspirace to ale není, protože došlo na má slova. Stejně se zapojením NATO proti pašerákům migrantů. Mluvil jsem o tom v srpnu 2015. Německá kancléřka o osm měsíců později,“ dodal Andrej Babiš.

„Naše pozice je bližší konzervativní pozici CSU než liberálnější CDU,“ uvedl vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Určitě je špatný současný stav, pokud mise EU ve Středozemním moři pouze sbírá a zachraňuje uprchlíky z Afriky v chatrných člunech a odváží je na Lampedusu... Vlastně se tak jen doplňujeme a spolupracujeme s pašeráky lidí. Proto musíme usilovat o dohody se státy severní Afriky a cílem musí byt snížení počtu uprchlíků a vytváření záchytných míst mimo Evropu, kde se bude rozhodovat o azylu. Nesouhlasím také s multikulturní tolerancí, pokud je v některých zemích západní Evropy spojena s tolerancí vůči militantním náboženským proudům. Je podivné požadovat toleranci vůči někomu, kdo sám žádný respekt vůči naší kultuře a tradici necítí,“ sdělil ParlamentnímListům.cz ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

„Je dobře, že si důležité politické síly uvědomují, že boj proti politickému islámu je důležitou součástí dneška. CSU vychází ze současné zkušenosti Německa se sílící migrací, nebagatelizuje její rizika a netváří se, že problémy neexistují. V tomto směru je to jistě cesta správným směrem,“ domnívá se předseda ODS a poslanec Petr Fiala.

Předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip na dotaz neodpověděl.

Naše zavřené kostely otevírají dveře jiným náboženstvím

„To, že evropská civilizace nemůže dobrovolně kapitulovat, je mimo pochybnost. Jak CSU, tak Thomas de Maizière však tomu dělají medvědí službu. Evropská civilizace je i produktem jiných myšlenkových proudů – včetně osvícenství či socialismu. Akcent na křesťanství a judaismus, jejichž přínos plně uznávám i očima marxisty a ateisty, je cestou do pasti právě tím, že privileguje určitá vyznání na úkor jiných – a leze tak na hřiště, kde nás chce islámský fundamentalismus mít. Hráz, kterou nedovolíme překročit, tkví přece v samotných hodnotách a normách typu rovnosti pohlaví, před zákonem či všech náboženských, politických a dalších přesvědčení, tolerantních ke stejným právům jiných – a spousta dalších norem, jimiž jsou s evropskou civilizací neslučitelné intolerantní nároky militantního islámu,“ uvedl místopředseda KSČM Josef Skála.

„Na ruku těm, kdo si už pořídili i ‚Islámský stát‘, jdou i všechny nápady typu budování jakýchsi rezervací pro migranty ze třetího světa. Skutečným řešením je jen šance na důstojný život tam, odkud ti lidé prchají. Transnacionální banky a korporace skuhrají, že není do čeho investovat. Velet jim elity a ne ‚elity‘, vyrazí polidštit svět, kde se se stamiliony bytostí už jako s lidmi ani nepočítá. Právě to zvládne až zásadní, systémová změna. Třeba ji urychlí zrovna děsivá impotence, s jakou ten dnešní ‚řeší‘ migrační krizi,“ dodal Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Docela mě potěšilo, že v tom programu padaly věty, které stály u zrodu TOP 09. Přihlášení se k židovsko-křesťanské kultuře máme ve stanovách. Na rozdíl od všech ostatních. Bohužel většina našich voličů se nedávno rozhodla jít opačnou cestou. Takže paradoxně největší protiislámští křiklouni otevírají dveře právě těmto lidem. Z řad našich křiklounů vycházejí návrhy na zdanění náhrad církvím se zjevným úmyslem potlačit jejich vliv. Stačí zmínit ‚znovuhejtmana‘ Zimolu a řadu dalších. Naše zavřené kostely otevírají dveře jiným náboženstvím. Ať se to lidem líbí, nebo ne. Tábory v Africe rovná se řešení, které TOP 09 navrhuje už dva roky. Tedy řešit problém mimo území Schengenu. Celkově je mi postoj CSU sympatický. Mají k nám blíže, než si myslíme. Ostatně za čtvrtý kmen Bavorů byli prohlášení po válce odsunutí sudetští Němci,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Úsvit už před rokem předložil návrh zákona, který právě zřizování táborů pro imigranty mimo území EU umožňuje. Česká vláda ho pokrytecky odmítla s tím, že se spoléhá na evropské řešení, které ale, jak všichni víme, nikdy nepřijde. Například slova o táborech v severní Africe se objevují u politiků často, mluvil o nich i vicepremiér Babiš, když měl ale hlasovat o konkrétním návrhu, tak byl proti. Voliči by měli pozorně sledovat, u koho jsou to jen populistické výstřely a kdo tato opatření skutečně prosazuje,“ říká předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.

K tomu, co ví obyčejný člověk v hospodě čtvrté cenové, se elity dobírají až dnes

„Vítám, že bavorská CSU přijala teze, o kterých v České republice hovořím už roky – a jediné, co může nás i ostatní Evropany trápit, je smutný fakt, že zmoudření trvalo tolik let a stále se netýká celého německého politického mainstreamu. To je ukázka tristní intelektuální a politické neschopnosti nebo totální absence zdravého rozumu ve vedoucích zemích Evropské unie v čele s Německem, protože kdo jiný má tak velké zkušenosti s nemožností integrace muslimů, s kriminalitou muslimských migrantů a jejich potomků, s jejich parazitickým způsobem života a dalšími negativními jevy s tím spojenými. V západní Evropě mají obrovské zkušenosti v objevování dalších a dalších slepých uliček k nalezení receptu integrace neintegrovatelných. Přesto všechno jsou vládnoucí politici zaslepení. To, co obyčejný člověk v hospodě čtvrté cenové věděl před mnoha lety, k tomu se elity dobírají až dnes poté, co máme za sebou také stovky nevinných obrovských obětí migrace a další nedozírné škody jsou stále ještě před námi,“ upozorňuje předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„CSU tímto programem neudělala nic jiného, než že se přihlásila k hodnotám, na kterých je založena naše evropská civilizace. Je škoda, že tento krok nepřišel v době počátku migrační invaze a že Německo dospělo do situace, kde má na svém území přes milion migrantů a kde kancléřka Merkelová veřejně prohlásila, že islám do Německa patří. Jinými slovy, nově schválený program CSU je krok správným, přesněji jediným možným směrem, leč základ paralelní společnosti zde už je a ten bude přinášet napětí a trvalé sociální, společenské a ekonomické problémy. Co se týká názoru německého ministra vnitra o vracení imigrantů už na cestě a umísťování do táborů mimo Evropu, to není nic jiného než zopakování rok starého návrhu prezidenta Miloše Zemana. Jistě si každý vzpomene na mediální štvanici, jejíž vůdčí roli hrála ČT, která následovala,“ připomíná předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Německo postupně začíná chápat, že jeho imigrační politika otevřených dveří v podání Merkelové je katastrofou, která ohrožuje celou společnost. Vznikla AfD a názor se obrací i v CSU. To je dobře pro Německo, pro nás i pro celou Evropu,“ míní předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

„Naprosto sdílím pohled CSU na evropské tradice. O vytvoření táborů mimo Evropu se již delší dobu hovoří, je to návrh správný, avšak pouze EU jako celek může tento záměr uskutečnit,“ míní místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

Nesmíme se nechat zničit

„Myslím, že bavorská CSU používá zdravý selský rozum, škoda že tato strana působí jen v Bavorsku. A německý ministr vnitra už také pochopil vážnost situace a stejně jako Bavoráci začíná bránit tisíciletou Evropskou kulturu,“ reagoval poslanec ANO Pavel Šrámek.

„Už před rokem jsem říkal, aby se postupovalo podle australského vzoru. Pokud budou azylová centra mimo Evropu, dostanou se sem jen lidé, kteří mají na azyl opravdu nárok. Je to funkční systém a Austrálie je demokratický stát. Migrační krize pokračuje a EU se roky dohaduje, co s tím. Neuvěřitelné. Naše tradice a historie je vskutku zložena na křesťanských hodnotách. A hodnoty se musejí bránit. Pomáhejme, ale musíme se dokázat i bránit. Nesmíme se nechat zničit,“ říká předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Myslím, že je to skvělá zpráva. Inspirací to pro mě těžko může být. Definici, co je to evropská kultura a její nadřazenost v evropském prostředí, jsem vložil do ‚desater‘ Platformy na obranu evropské kultury už před rokem. Několikrát jsem na to téma mluvil v Poslanecké sněmovně. Také myšlenka vracet uprchlíky z moře do zemí, odkud vypluli, není nová. Takže CSU ‚opisovala‘ spíš od nás. Ale nebudeme malicherní. Chvála bohu za to. Kéž by k podobným závěrům došla i CDU paní Merkelové,“ říká poslanec ANO a zakladatel protiimigrační platformy Zdeněk Soukup.

„Já si nepotřebuji hledat důvody, proč vracet ekonomické imigranty do zemí jejich původu, celou dobu tvrdím, že se to má dělat už dávno. Německo má od začátku migrační krize máslo na hlavě. To, že se teď probralo, je fajn, ale jestli to ještě něco zachrání, neovlivní CSU a CDU, ale zřejmě jenom Bůh,“ říká první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.

Letošní čísla o imigrantech jsou opět alarmující

„Gratulujeme k záblesku zdravého rozumu. Tyto teze CSU a CDU přesně kopírují politický program hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura, který je zveřejněný na našich webových stránkách,“ reagoval místopředseda SPD a poslanec Radim Fiala.

„Souhlasím s názorem, že politický islám podporující islámské právo šaría a boj s nevěřícími odporuje našim kulturním, náboženským a společenským tradicím. Ale právě proto je nutné rozlišovat náboženskou svobodu a politický islamismus. Řešení nelegální migrace a migrační krize obecně je možné podpořit vracením uprchlíků z moře na pevninu, odkud připluli. Problémem ovšem je vyjednat umístění uprchlických táborů v těchto povětšinou válkou rozvrácených zemích. A také je nutné si uvědomit, že bude třeba hradit náklady spojené s provozem těchto zařízení. Již dnes se evropské země podílejí na financování uprchlických táborů v Jordánsku, Libanonu či Turecku,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Zdravý konzervatismus CSU je třeba v EU zmítané naivními představami o humanismu a možné kulturní integraci neslučitelných hodnot, které s sebou přináší ekonomická migrace ze Středního východu a Afriky, ocenit. Tím spíše, že je přímou reakcí na denní zkušenost Němců, kteří jak na vlastní kůži, tak s důsledky na státní rozpočet zažívají obrovskou migrační vlnu. Mimochodem, letošní čísla i přes ‚vyjednanou dohodu‘ s Tureckem jsou opět alarmující. Je to odpověď řadě našich volených představitelů i nikomu neodpovědných, ale o to více hlasitějších zástupců různých neziskovek. Pozice ministra de Mazièra je jistě inovativní, jen si nejsem jist, jak v rámci světových úmluv, dohod o právech, suverenitě a tak dále dokáže efektivně ‚vyvézt‘ uprchlíky či migranty do třetích zemí. Obojí je však nesmírný, byť jistě vnitropoliticky pro CDU/CSU bolestivý posun k zachování budoucnosti Evropy,“ upozorňuje senátor ODS Jiří Burian.

„To není inspirace, to je ze strany CSU a CDU duplikace toho, co opakovaně navrhuji již od listopadu 2015. Jinými slovy, vítám, že i v SRN konečně začínají uvažovat racionálně s ohledem na bezpečnost evropského teritoria. Tedy se rád nechám překvapit i eventuální změnou postoje doposud impotentní Evropské komise. A mimochodem, CSU svým způsobem kopíruje i naši parlamentní iniciativu Platformy pro obranu evropské kultury a jejích hodnot,“ říká poslanec ANO Bohuslav Chalupa.

Neschopní vrcholní představitelé Evropy dovolili, aby se na jejím území usazovali islámští ekonomičtí migranti

„Určitě si program CSU prostuduji a budu se jím inspirovat. Ale za 1) My jsme nikdy ideji multikulturalismu nepropadli a pokládáme stále naši kulturu i civilizaci za tu správnou (a lepší než ostatní). Za 2) Proti radikálním islamistům či politickému islámu vystupujeme nejpozději od 11. 9. 2001. Za 3) Sám jsem v televizních Událostech, komentářích před časem řekl, že bez obsazení části území Libye a vybudování táborů tam, nemáme šanci uprchlickou krizi změnit,“ uvedl poslanec ODS Marek Benda.

„Myslím si pořád totéž. A to, že je potřeba prioritně odstranit příčiny migrace. Bez toho se může vymyslet cokoli, ale nebude to účinné. Navíc je evidentní, že taková imigrace do Evropy, jaké jsme svědky, je řízenou akcí s cílem škodit Evropě, jak to jenom jde. Kdo na tom může mít zájem? To je potřeba zjistit za oceánem,“ říká poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Konečně!!! Konečně!!! Kdyby to řekl někdo v Česku, tak ho média roztrhají. Že to těm Bavorákům trvalo, než se k tomu odhodlali… Taky to nemají jednoduché,“ přivítal návrhy senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Neschopní vrcholní představitelé Evropy dovolili, aby se na jejím území usazovali islámští ekonomičtí migranti. Tento postup odmítám a souhlasím s vracením migrantů zpět do Afriky ještě na moři a s jejich umísťováním do táborů mimo Evropu. Je třeba udělat vše proti dovozu islámských ekonomických migrantů,“ říká poslankyně ČSSD Pavlína Nytrová.

„Příchod migrantů do Evropy, teroristické útoky spáchané třetí generací potomků migrantů ukazují, že boj o identitu Evropy není v rovině politické, ale ideologické. Evropa si musí uvědomit své hodnoty vycházející z evropských kořenů, což je humanismus a křesťanství. Pokud se týká navratu migrantů do Afriky již z moře, to vidím jako jediné možné řešení migrace. Tato strategie odradí další migranty, a tím předejdeme zklamání a frustraci těchto lidí z nenaplnění očekávání po příchodu do EU,“ myslí si poslankyně ANO Ivana Dobešová.

Rozhodující slovo bude mít v SRN i EU nepochybně Frau Angela Merkelová

„S návrhy CSU a CDU se lze v zásadě ztotožnit. Němci konečně pochopili, že islámská uprchlická invaze do Evropy je pro ni zničující a nedá se bez radikálních opatření zvládnout,“ říká poslankyně ČSSD Marie Benešová.

„Tento přístup je inspirativní v důrazu na hodnotovém zakotvení, v tom se s návrhem shoduji. Každé praktické provádění těchto principů, se kterými se plně ztotožňuji, musí být v praxi realizované lidsky s ohledem na lidskou důstojnost,“ míní europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

„Zdá se, že i další Němci procitají. Pokud jde o spolkového ministra vnitra, je to samozřejmě správný přístup, s nímž však měli právě oni přijít dávno, tedy hned na začátku uprchlické krize. Rovněž tak lze souhlasit i s ‚filozofií‘ CSU, pokud ke ‚svým‘ kulturám přiřazují i Čechy a Slovany – a nebudeme zase pro ně ‚ti z Východu‘, jak opakovaně zaznělo při přidělování imigračních kvót. Ale rozhodující slovo bude mít v SRN i EU nepochybně Frau Angela Merkelová,“ domnívá se senátor ČSSD Miroslav Antl.

„Pro mne to je potvrzení toho, co jsem říkal už na počátku migrační krize. Nyní je zaděláno na velké problémy a řešení je složitější, než kdyby se postupovalo obezřetněji. Prevence musí obsahovat rozbor příčin a následků. V Německu najednou objevili to, co předtím kritizovali a odmítali. Komu není rady, tomu není  pomoci,“ uvedl senátor KSČM Václav Homolka.

„Myslím, že to nemoho jinak dopadnout. Já bych se držel dlouhodobě imigrační politiky, jak ji máme už léta nastavenou. Neotevírat náruč všem nekontrolovatelně dokořán, ale věnovat se individuálně každému případu,“ říká poslanec ODS Petr Bendl.

„Ve vší úctě, slova jsou jen slova. Probudili-li se vůbec, trvalo jim to vskutku dlouho. Žijeme v době, kdy se právem odsuzují pokusy na zvířatech. Pak ale nechápu, proč až takovou dobu nechali svou kancléřku dělat pokusy na lidech. Takřka na celé Evropě. Vyčkejme proto raději, co opravdu udělají. Ale kupříkladu u nás by s podobným novým postojem mohli mít u jistých skupin problémy. Jak netolerantní, že? Nakonec jsem pyšný, že tentokrát i já, a nikoli sám, mám před Germány náskok,“ řekl poslanec ČSSD Jiří Koskuba

Pozdě, ale přece…

„V německém případě bych byl velice opatrný na pokusy o formulaci jakési vůdčí či vedoucí kultury a eventuální pokusy o její následnou implementaci mimo spolkové hranice. Co se týče dočasného umísťování migrantů, čekajících na ukončení azylového řízení v EU, na území jejich mateřského kontinentu, zcela souhlasím,“ sdělil poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Konečně dostávají rozum,“ reagoval poslanec ANO Pavel Plzák.

„Naprosto souhlasím a jako KDU-ČSL se s těmito závěry naprosto ztotožňujeme a budeme je prosazovat na české i evropské politické scéně,“ uvedl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Je to zřejmě probuzení v těchto stranách. Pozdě, ale přece. Pokud ovšem nedojde k zásadní změně v zahraniční politice Německa a celé EU, proudy uprchlíků ze zemí, které destabilizují sponzoři konfliktů, budou pokračovat a situace s uprchlíky se nezmění,“ upozorňuje poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Program, který aktuálně představila CSU, je přijtelný podle mého názoru také pro hodně občanů ČR. Je velmi obtížné přijmout kulturu, která má ve svých řadách militantní skupiny ohrožující nejen naši středoevropskou kulturu, ale i životy. Bude nutné vytáhnout hlavu z písku a urychleně pojmenovat problémy a konat včas,“ míní poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Začíná vítězit zdravý rozum. Jen jestli již není pozdě,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Konečně! Němcům ‚procitnutí‘ trvalo hodně dlouho. Kdyby neměli za necelý rok parlamentní volby, tak by nic nedělali,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

Demokratická orientace vycházející z pilířů křesťansko-židovské kultury je naprosto neslučitelná s agresivním pojetím islámu

Vývoj v CSU a v části CDU podle poslance ČSSD Richarda Dolejše jasně naznačuje, že významné demokratické proudy v Německu mají realistický pohled na vývoj a dopady živelné migrační expanze z islámského světa do Evropy.

„Demokratická hodnotová orientace vycházející z pilířů křesťansko-židovské kultury je naprosto neslučitelná s agresivním pojetím islámu. Ten je totiž díky své netolerantnosti a nesnášenlivosti v radikálním rozporu se sekulárním pojetím současné Evropy, která občanům garantuje svobodu smýšlení. Politický islám ve svém důsledku může vést k diktatuře, která by naši západoevropskou kulturu vrátila zpět do středověku. Stačí se podívat na situaci v arabských zemích, kde se Korán stal součástí ústavy. Evropa se nesmí vzdát své identity a hodnot, na kterých je postavena. Je povzbudivé, že významné politické síly v SRN projevily pud sebezáchovy a postavily se bezbřehé vítací migrační politice kancléřky Merkelové. To se týká i záměru na vracení nelegálních migrantů zpět do Afriky. Je to jistá naděje i pro posun v impotentním přístupu elit EU,“ vysvětluje Richard Dolejš.

Předseda CSU a bavorský premiér Horst Seehofer přijetí nového programu, který je sedmým v dějinách strany, přivítal jako milník. Dvoudenní setkání bavorských straníků do značné míry zastínila neúčast Angely Merkelové, která na sjezd nebyla kvůli rozdílným názorům na uprchlickou politiku pozvána poprvé od roku 2000, kdy stojí v čele sesterské Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Platforma pro zachování evropské kultury a jejích hodnot v ČR

Podobné principy, které přijala bavorská CSU, zastává i Platforma pro zachování evropské kultury a jejích hodnot, jejímiž členy jsou poslanci i senátoři. Základní směřování platformy je dané jejím desaterem. Podle tohoto desatera je ve středoevropském prostoru určující kultura vycházející z řecké filozofie, římského práva, judaisticko-křesťanských tradic a myšlenek humanismu. „Vyznávání jiných náboženství, kultů a tradic je záležitostí soukromou. Nesmí se dostat do konfliktu s evropským právním pořádkem, s evropskými etickými normami a zvyklostmi,“ píše se v desateru.

Platforma odmítá koncept multikulturalismu a trvalé přerozdělovací kvóty pro migranty a nesouhlasí se zrušením vízové povinnosti pro země, které nesplní dané podmínky EU. Podle ní je možné přijímat uprchlíky před válečnými konflikty jenom v případech, kdy není možná účinná pomoc v regionu jejich původu. Platforma bude požadovat od migrantů maximální míru integrace do společnosti a „usilovat o zachování EU a schengenského prostoru; pokud to přímo neohrozí integritu, zájmy a životní styl obyvatel ČR. Upevňovat postavení a autoritu V4.“

Platforma je pro upevňování obranyschopnosti Evropy i ČR a chce vrátit do všech stupňů vzdělávání výuku hodnot západní civilizace, což jsou „antické a biblické dějiny, křesťanství, renesance, osvícenství, základy demokracie, etika, estetika, smysl svobody, principy kreativity“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…