Opravdu, pane učiteli? Pedagog, který se zastal teplických žáčků proti rasismu, v minulosti šířil článek z webu, spojovaného s krajně pravicovou scénou

10.11.2017 19:21

Pedagog Martin Hudeček, který se razantně zastal prvňáků ze ZŠ Plynárenská v Teplicích, na něž se po zveřejnění jejich třídní fotky snesla vlna rasistické nenávisti, šířil v minulosti poměrně zajímavý obsah. Podívali jsme se na něj blíže.

Opravdu, pane učiteli? Pedagog, který se zastal teplických žáčků proti rasismu, v minulosti šířil článek z webu, spojovaného s krajně pravicovou scénou
Foto: cez.cz
Popisek: Přechod pro chodce v Teplicích.

Učitel ZŠ Plynárenská Martin Hudeček se na Facebooku razantně zastal svých žáků. Na jejich adresu totiž začali lidé po zveřejnění třídního fota psát na sociálních sítích nenávistné rasistické komentáře. Důvodem bylo to, že na fotografii byly děti vietnamského, arabského i romského původu. Kauzu vydatně již několikátým dnem pranýřují česká média.  

„Doufám, že všichni hlupáci, kteří tu plivali na děti z prosetické základní školy, jsou na sebe náležitě hrdí. Ano, dokázali jste to, vy internetoví hrdinové. Dokázali jste vystrašit malé děti,“ napsal Hudeček na Facebooku. Podle Hudečka jak vlna internetového rasismu a nenávisti, tak i mediální zájem dětem existenci ve škole značně komplikuje. „Prosím vás za ty děti. Dejte jim už pokoj. A jestli máte potřebu psát nějaké hlouposti, tak si nejprve ověřte fakta, ať nejste za hlupáky,“ píše Hudeček na Facebooku v postu s datací 9. 11. kolem 17. hodiny. 

Jenže kolem pana učitele Hudečka kolují na sociální síti i zajímavé informace poněkud odlišného typu, byť staršího data. Jak se ParlamentnímListům.cz podařilo vypátrat, Hudeček prostřednictvím sociální sítě šířil text z nechvalně proslulé internetové stránky Zvědavec.org, která je spojována s antisemitismem a krajně pravicovou scénou. Na zakladatele, šéfredaktora a vlastníka webu bylo podáno ze strany Ligy proti antisemitismu v roce 2007 trestní oznámení ze spáchání několika trestných činů. "Žaloba proti mně byla iniciována Ligou proti antisemitismu za jediný článek, který jsem ani nepsal, ani nepřekládal. V tom konkrétním článku vadily dvě věty. Slovy d-v-ě v-ě-t-y. Policie žalobu třikrát odložila a třikrát byla kýmsi vracena do hry, až se podařilo to dotáhnout na žalobu. Vznikly dva protichůdné posudky dvou soudních znalců. Prošel jsem opakovaně celým kolem soudních procesů až k ústavnímu soudu a vyhrál jsem pokaždé, když jsem se mohl osobně bránit, a prohrál pokaždé, když soud rozhodoval od zeleného stolu," brání se vlastník webu Vladimír Stwora, který byl pak v roce 2011 krajským soudem odsouzen ke dvouleté podmínce. Kauzu však zakončila amnestie prezidenta Václava Klause o dva roky později.

Článek, který Hudeček přeposílal, pojednává o Romech, pseudohumanistech a incidentech v Duchcově. Několikrát se v něm rovněž objevuje slovo „cikán“. K nahlédnutí je zde. Text přeposílal Hudeček v roce 2013.

Datace druhého zajímavého postu, který koluje na Facebooku, je již čerstvější, a to 8. ledna letošního roku. Martin Hudeček ve svém postu sdílí obsah stránky We are here at home. „Miluješ svou vlast? Klikni a podpoř sebe a svůj národ. Česko je Čechů,“ píše se na domovské stránce této organizace. Stránka je aktivní na Facebooku a na YouTube, kde jejím prostřednictvím kolují všemožná videa s problematikou migrační krize, k mání zde. Pikantní je ale Hudečkův komentář u sdíleného obsahu, který je na sociální síti stále viditelný. „Co na to sluníčkáři? Kdyby to říkal bílý, tak je to jasné… Úplně jasný rasismus, ale co teď?“ píše Hudeček. Příspěvek na facebookové stránce pedagoga již přístupný není. 

„Pana Hudečka dohnala jeho vlastní nenávist. Nesnižuje to jeho dnešní povzdechy nad rasismem, jen procitl, bohužel, až se xenofobii ocitl sám velmi blízko, až jí musel čelit,“ komentuje jeden z diskutujících internetové výkřiky pana učitele. „Dává to naději, že zbytek xenofobů jednou také procitne,“ dodává. Celá konverzace je k mání na facebookovém profilu cestovatele a publicisty Dana Přibáně.      

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…