Opravdu se neradujte z toho, co se děje v Rusku, píše prestižní britský list a tepe politiku Západu ve věci Ukrajiny i minulých dějů

17.12.2014 9:12

Zintenzivňování sankcí není tou správnou cestou jak zpacifikovat Vladimira Putina, je přesvědčen Angus Roxburgh, někdejší poradce ruské vlády pro styky se Západem. Podle něj by měly evropské země vzít Rusko mezi sebe. Jenom tak se prý rozhněvaný ruský medvěd uklidní.

Opravdu se neradujte z toho, co se děje v Rusku, píše prestižní britský list a tepe politiku Západu ve věci Ukrajiny i minulých dějů
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

„Můžeme samozřejmě dál tvrdit, že ‚sankce mají dopad‘. Co tím ale získáme, jestli bude jejich jediným důsledkem zničení ruské ekonomiky? Možná doufáme, že destabilizujeme Rusko natolik, že bude Putin svržen. (Zaznamenávám velké množství škodolibosti mezi pozorovateli, kteří intenzivně doufají, že kolaps ruské ekonomiky způsobí Putinův pád.) Jestliže je skutečně tohle cílem, pak je to velmi nebezpečný hazard,“ varuje Roxburgh na internetovém serveru britského Guardianu, jehož český překlad zveřejnily Britské listy.

Rozdmychávat kremelské klanové války, jimž skoro vůbec nerozumíme, by prý bylo vrcholem pošetilosti. Nemáme totiž tušení, jaký by byl výsledek – a mohlo by to být daleko horší než to, co máme nyní. Roxburgh proto navrhuje, abychom se místo symptomů raději zabývali příčinami Putinova agresivního chování. Podle něj totiž existuje způsob, jak ho integrovat zpět do západní společnosti. To ale vyžaduje odvážné a imaginativní myšlení, ne automatické reakce a falešnou logiku zintenzivňování sankcí.

Zbavme Rusko pocitu ohrožení

Za pocitem nejistoty, který způbobil, že Rusko na každou hrozbu nyní reaguje přehnaně, včetně přesvědčení, že Ukrajina je násilím rvána z ruské sféry vlivu a přetahována do západní sféry, stojí podle Roxburgha vláda někdejšího amerického prezidenta George Bushe mladšího. Bush totiž jednostranně zrušil americký podpis pod smlouvou zakazující balistické rakety, kterou Rusko považovalo za úhelný kámen strategické rovnováhy: začal budovat protiraketový štít na prahu Ruska, rozšířil NATO až k ruským hranicím, pošetile poskytl Východoevropanům "bezpečnost" a zároveň vyvolal v Rusku pocit ohrožení.

Řešení je prosté. Měla by být zrušena protiraketová obrana, ukončeno rozšiřování NATO a západní politici by měli začít odvážně uvažovat o novém bezpečnostním uspořádání pro celou Evropu. O takovém uspořádání, které začlení i Rusko a nebude ho nechávat venku ve zranitelném postavení.

„Kdyby se tohle udělalo, ze všeho toho, co vím o Putinovi a o Rusku, jsem si vědom, že ukrajinskou krizi by to vyřešilo – a ruská ekonomika by nebyla zbytečně zničena, což vyvolá zoufalství a trpkost ruských lidí. Pokud tohle Západ neudělá, bude muset jednat s rozhněvaným Ruskem po dlouhá desetiletí – neboť Putinovi následníci budou také vyžadovat bezpečnost,“ konstatuje Roxburhg.

Celý text k přečtení ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…