Opusťte hospodu, velí policie. Cink, cink, na zdraví. Další vývoj? Nutno vidět

08.02.2021 12:37

Provozovatel restaurace U Ervina v Hlubočkách u Olomouce svou hospodu neustále otevírá. A to i přesto, že má být kvůli koronaviru a vládním opatřením uzavřená. Již v minulosti dostal pokutu a ani to ho nezastavilo. Zařízení se pokusili zavřít přivolaní policisté, provozovatel si jejich zásah natočil. „Jen abyste věděl, je podané trestní oznámení na Českou republiku,“ pověděl jim, zatímco policisté vyzývali hosty k odchodu. Ti však nikam nešli. „Pijeme dál, na zdraví!“ prohlásila žena a následovalo ťukání skleniček.

Opusťte hospodu, velí policie. Cink, cink, na zdraví. Další vývoj? Nutno vidět
Foto: screen: FCB Restaurace U Ervina
Popisek: Ze zásahu v restauraci

Anketa

Mělo by Česko nasadit ruskou vakcínu Sputnik V ještě před jejím schválením orgány EU?

92%
8%
hlasovalo: 14311 lidí

Po celé České republice rebelují proti vládním restrikcím hospody a restaurace. Jedním takovým zařízením je i Restaurace u Ervina u Olomouce, která opatření porušuje pravidelně, ačkoliv již dostala pokutu. Do restaurace přitom míří každý den na pivo a jídlo lidé z obce i okolí, pravidelně přijíždí i policejní hlídka, která Hořína upozorňuje na porušování restrikcí. Policie také pokaždé informuje magistrát, který následně zahájí správní řízení. Zatím jde o první pokutu, kterou Hořín dostal.

„Přestože bylo jednání obviněného činěno opakovaně a s notnou dávkou arogance k veřejné moci a k lidským životům, tak si je správní orgán vědom toho, že drakonické tresty nejsou namístě,“ uvedl magistrát a Hořína vyzval, aby restauraci již neotevíral. Ten však tvrdí, že k tomu, aby ji měl zavřenou, nevidí důvod. „Nikde není napsáno, že musím mít zavřeno,“ tvrdí. Svůj spor chce s úřady klidně dovést až k soudu. Stěžuje si mimo jiné i na výši kompenzací. 

Podle výkladu majitele restaurace ve chvíli, kdy je jeho hospoda petičním místem, může mít od 11 do 20 hodin otevřeno. Lidé zde mohou podepsat petici proti současným omezením, posedět si a v klidu si ji přečíst. A zkonzumovat to, co si sami přinesli.

Provozovatel restaurace umístil na svůj facebookový profil video z již několikátého zásahu policie s dodatkem: „Tak jsme si mysleli, že dají v neděli pokoj a oni makají i dnes...“ Policista informuje provozovatele a zároveň kameramana, že se dopustil přestupku paragrafu 34 krizového zákona. „Vyzývám vás, abyste vyzval hosty restaurace, aby opustili restauraci,“ pověděl policista. Restauratér se však nedal a odvolal se na paragraf 31 odstavec 4. Odstavec 4 říká: „Plnění povinností uvedených v odstavci 3 může fyzická osoba odmítnout, pokud by jejich plněním ohrozila život nebo zdraví vlastní nebo jiných osob anebo pokud jsou povinnosti jí ukládané v rozporu se zákonem.“ Na to policista nereagoval a jal se promluvit k návštěvníkům restaurace, které vyzval k opuštění zařízení.

„Teď záleží na vás, jestli odejdete nebo neodejdete, jo?“ vyzval velitel zásahu zákazníky. „Pokud neopustíte restauraci, můžete se dopouštět přestupku neuposlechnutí výzvy veřejného činitele,“ dodal. Provozovatel zařízení se opět nedal a hosty uklidnil, že opravdu záleží na nich a že mohou v klidu sedět a odmítnout výzvu policistů, stejně jako ji odmítl on sám. Následovalo přesvědčování strážců zákona, aby hosté podniku skutečně místo opustili.

„Jen abyste věděl, je podané trestní oznámení na Českou republiku, které jsem vám teďka předal a ještě bych vám chtěl říct jednu věc, že v případě, že použijete zaklínadlo jménem zákona, tak se dopouštíte trestného činu, jenom abyste to věděl,“ varoval muž velitele zásahu. Tím trestným činem má být dle muže zneužití pravomoci úřední osoby.

Zákazníci se však příliš k odchodu neměli. „Pijeme dál, na zdraví!“ prohlásila ve videu žena, která seděla u stolu. Následovalo ťukání půllitrů. Někteří lidé však skutečně odešli. Jeden muž se dokonce obával, zda mu nehrozí, že by ho mohli zavřít. Provozovatel mu pověděl, že to nehrozí a že se může klidně vrátit hned, jak policisté odejdou. Policistům majitel poznamenal, že stejně za dvě hodiny zavírá, tak mohli přijet později. Ti, co policisty neuposlechli a zůstali na místě, tak byli ztotožnění a po pár minutách strážci zákona odjeli.

Vláda jako součást opatření proti šíření koronaviru uzavřela restaurace už loni na jaře, ke stejnému kroku sáhla v polovině října. Zákaz od té doby s výjimkou krátkého období před Vánoci trvá dodnes. Restaurace mohou sice prodávat jídlo a nápoje z okénka, podle výzkumné společnosti Nielsen ale gastronomické odvětví v Česku každým dnem uzavření ztrácí na tržbách 414 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…