Orbán chce, aby mu EU zaplatila za ochranu Evropy. Tálibán už hrozí migrací

29.10.2021 19:45 | Zprávy

Afghánistán pod vedením islamistů z hnutí Tálibán žádá evropské finanční instituce, aby uvolnili prostředky, které u nich měla předchozí vláda podporovaná Západem. „Peníze patří afghánskému národu. Jen nám dejte naše vlastní peníze,“ zní z afghánského ministerstva financí s tím, že pokud se tak nestane, bude to právě Evropa, kdo bude nejvíce litovat. Evropské státy by totiž prý již brzy mohly pocítit tlak masové migrace ze země. Maďarsko už nyní volí cestu ochrany evropských hranic, ze země již v této věci zamířil dopis i do Bruselu.

Orbán chce, aby mu EU zaplatila za ochranu Evropy. Tálibán už hrozí migrací
Foto: Repro YouTube kanál africanews
Popisek: Migranti na italském ostrově Lampedusa

Tálibán, ovládající Afghánistán po stažení spojeneckých vojsk, by se chtěl dostat k miliardám dolarů, které předchozí vláda uložila v zahraničních aktivech u amerického Federálního rezervního systému a u dalších centrálních bank v Evropě. Ty byly zmraženy poté, co se islamisté země během několika dnů zmocnili vlády.

Mluvčí ministerstva financí pod správou Tálibánu opět kvůli možnosti dosáhnout na finance prohlásil, že vláda bude respektovat lidská práva, včetně vzdělávání žen, což se však dosud zatím příliš neděje.

„Peníze patří afghánskému národu. Jen nám dejte naše vlastní peníze,“ řekl agentuře Reuters mluvčí ministerstva Ahmad Wali Haqmal s tím, že „zmrazení těchto peněz  je neetické a odporuje všem mezinárodním zákonům a hodnotám“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…