Orbán hodí vidle. Dva ostré tresty Rusku: Bude křik

22.03.2022 9:23

Zatímco pevně daná skupina zemí EU prosazuje úplný konec odebírání ruského plynu, jiné země to odmítají. A Maďarsko slovy svého ministra zahraničí dokonce považuje ohrožení dodávek energií za červenou čáru, kterou nemíní překročit. A podle novinářů je připraveno v EU zablokovat jakýkoliv návrh, který k tomu bude předložen.

Orbán hodí vidle. Dva ostré tresty Rusku: Bude křik
Foto: Repro Youtube
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarsko nepodpoří v EU sankce, které by ohrozily jeho dodávky energií, vzkázal jednoznačně Orbánův ministr zahraničí Peter Szijjárto.

Na bruselském jednání ministrů zahraničí se v pondělí odpoledne debatovalo i o úplném zastavení odběru ruského plynu a ropy. Podle maďarského ministra to prosazovala skupina členských zemí, která podobné návrhy přednášela už v minulosti.

Jiné členské země, a Maďarsko k nim podle ministra patří, však vnímají sankce proti dodávkám energií jako „červenou čáru“, kterou nemíní překročit.

„Některé země jsou závislé na ruských dodávkách energie. Neděláme to pro legraci. Zásobování energií není otázka filozofická nebo ideologická, ale fyzikální a matematická,“ vzkázal ministr Szijjárto.

VÍCE ANGLICKY ZDE

Na jednání prý vyzval své kolegy, aby už příště nepředkládali takové návrhy, ohrožující evropskou energetiku. Takové rozhodnutí by podle něj vážně ohrozilo další průběh evropské integrace.

Podle některých novinářů slova o „červené čáře“ znamenají, že Maďarsko je připraveno v EU jakýkoliv návrh na přerušení odběru ruských dodávek vetovat.

Ministr země, která má s Ukrajinou dlouhou vzájemnou hranici, také jasně odmítá nápady, které by mohly vést k zatažení NATO do války s Ruskem. Právě Maďarsko by v takovém případě bylo mezi prvními na ráně.

V EU sílí hlasy po realizaci „bezletové zóny“ nad Ukrajinou a rovněž po vyslání evropských „mírových jednotek“. Podle ministra Szijjárta by obojí znamenalo riziko války, které se NATO musí za každou cenu vyhnout, pokud se ukrajinský konflikt nemá stát světovým.

„Zájem Maďarska je jasný: Maďarsko chce zůstat mimo tuto válku. Budeme se držet společného postoje NATO a odmítneme návrhy, které budou hrozit buď leteckou válkou, nebo rozšířením pozemní války,“ zdůraznil.

Maďarsko také nadále odmítá podporovat eskalaci konfliktu dodávkami svých zbraní.

Ministr Szijjárto také smutně zkonstatoval, že na jednání EU slyšel spoustu krásných slov o tom, jak všichni oceňují snahu Polska a Maďarska (společně se Slovenskem, Českem a dalšími zeměmi) o zvládnutí krize s ukrajinskými válečnými uprchlíky. Přesto Brusel nemíní zastavit řízení, které má oběma zemím stopnout některé unijní dotace.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…