Osobní zájmy by měly jít stranou. Potřebujeme vládu, vmetl Hanák politikům

24.06.2013 22:48

Prezident Miloš Zeman v úterý oznámí jméno premiéra, kterého pověří sestavením vlády. Měla by se skládat z odborníků, kteří by měli vzejít také z řad tripartity. V pořadu Události, komentáře o tom diskutovali místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová, předseda poslanců ODS Marek Benda, předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc a prezident Svazu průmyslu a obchodu a poradce prezidenta Jaroslav Hanák.

Osobní zájmy by měly jít stranou. Potřebujeme vládu, vmetl Hanák politikům
Foto: Tito Varhanov (Wikimedia Commons)
Popisek: Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák

Langšádlová čeká na to, co Zeman v úterý oznámí. „Doufám v to, že pan prezident Zeman bude dodržovat principy parlamentní demokracie, ve které je zvykem, že se vláda odvíjí od přání Poslanecké sněmovny,“ řekla poslankyně.

Zeman si mohl jenom sondovat situaci. Ví, že koalice podporuje Němcovou

Marek Benda poukázal na fakt, že Zeman si mohl pouze sondovat, jaká bude případná reakce na jeho návrh. „Prezident Zeman ví, že ve sněmovně je 101 hlasů, které deklarovaly, že schválí Miroslavu Němcovou jako premiérku,“ připomněl Benda. Připustil ovšem, že Zeman má podle Ústavy možnost „vytáhnout králíka z klobouku“.

Tejc prohlásil, že podle názoru ČSSD bude rozhodnutí Miloše Zemana krokem k předčasným volbám. „Doufám, že to Miroslava Němcová nebude, na rozdíl od kolegů z koalice,“ rýpl si.

Hanák: Funkci premiéra bych zvládl malíčkem, ale ne, děkuji

Prezident Hanák v pořadu znovu vyloučil, že by se chtěl stát premiérem. „Zvládl bych to malíčkem ruky, ale ne, děkuji za pozvání,“ odmítl. Nevadilo by mu, pokud by se ministry stali zástupci z řad Svazu průmyslu a obchodu.

Langšádlová a Benda poté dali společně najevo, že jejich strany nepodpoří úřednickou vládu, která vzniká bez souhlasu Poslanecké sněmovny. Tejc opět poukázal na nutnost předčasných voleb a navrhl termín v polovině září.

Poslankyně mluví o politické chiméře

Langšádlová varovala před korporativistickým politickým systémem typu Španělsko za dob generála Franca. 

„To, co tady říká paní poslankyně, je politická chiméra. Neurážejme lidi, kteří tvoří hodnoty v této zemi a jsou opravdu odborníci,“ vmetl Langšádlové prezident Hanák. Odmítl také slova Jeronýma Tejce o tom, že se všechno v České republice udělalo špatně.

Osobní zájmy politiků mají jít stranou

„Tady není spálená země. Některé věci se udělaly dobře a některé špatně,“ namítl Hanák a nadnesl, zda se Tejcovi kolegové už těší na to, až si rozdělí resorty.

„Jsem z toho rozpačitý a nešťastný. Na prvním místě je budoucnost země a vaše osobní zájmy by měly jít stranou. Měla by tu být co nejdříve vláda. Měla by se schvalovat prorůstová opatření,“ shrnul Hanák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…