Ostrá kritika vyšetřování masakru na Majdanu: Sabotáž, hledání obětních beránků a porušování zákonů

01.04.2015 10:41

Vyšetřování masakru desítek demonstrantů na Majdanu je podle Mezinárodní poradní skupiny působící v rámci Rady Evropy od samého počátku vedené špatným směrem. Autoři včera zveřejněné zprávy rovněž docházejí k závěru, že nebyly dodrženy standardy Evropské úmluvy o lidských právech.

Ostrá kritika vyšetřování masakru na Majdanu: Sabotáž, hledání obětních beránků a porušování zákonů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Demonstrace jedné z ukrajinských politických stran

Mezinárodní poradní skupina byla zřízena vloni na jaře na žádost ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Jejím hlavním úkolem je dohlížet na průběh vyšetřování a zajistit, aby byly dodržovány standardy zakotvené v Evropské úmluvě o lidských právech. Přesto není ani po více než roce známo, kdo stojí za střelbou, po které zůstaly na náměstí desítky mrtvých. Jak informuje ukrajinský deník Kyiv Post, téměř okamžitě po zveřejnění kritické zprávy oznámila kancelář generálního prokurátora jména dvou podezřelých. Bývalý policejní šéf Valerij Mazan a jeho zástupce Petro Fedčuk byli obviněni z organizování zákroku, v důsledku kterého 18. a 19. února 2014 zemřelo 13 lidí a dalších více než sto bylo zraněno. Oba muži se nyní ocitli na seznamu hledaných.

Autor zprávy Mezinárodní poradní skupiny a bývalý předseda Evropského soudu pro lidská práva Nicolas Bratza na včerejší tiskové konferenci poznamenal, že dokumenty a další důkazní materiály bohužel zmizely v chaosu, který následoval po tragédii. Jeden z obviněných spolupachatelů Dmitrij Sadovnik uprchl ze země loni v říjnu po soudu, který rozhodl o jeho propuštění. Před tím byl obviněn z vynesení rozkazu střílet do demonstrantů 20. února, kdy bylo podle oficiálních údajů ministerstva vnitra usmrceno 39 z nich. V loňském roce oznámil generální prokurátor Vitalij Jarema, že je z trestného činu podezřelých 17 členů speciálního policejního oddílu Berkut s tím, že 14 z nich již uprchlo před stíháním do Ruska.

Obžalováni byli dva policisté z Berkutu, Pavel Abroskin a Sergej Zinčenko, jejichž první slyšení u soudu by mělo proběhnout zítra. Právníci obviněných vyjádřili souhlas s kritikou vyšetřování ze strany Mezinárodní poradní skupiny. Popisují vyšetřování jako „parodii na spravedlnost“ a tvrdí, že soudní proces proti bývalým policejním důstojníkům z Berkutu je založen na velmi křehkých důkazech. „Neexistuje žádný přímý důkaz, že obvinění jsou zodpovědní za smrt demonstrantů. Není možné je označit za viníky jenom proto, že se v době střelby nacházeli na místě. Byly tam přece stovky dalších lidí. To přece neznamená, že všichni vraždili,“ cituje kyjevský deník prohlášení Abroskinova právníka Alexandera Gorošinského, které učinil na pondělní tiskové konferenci.

celý text v angličtině najdete ZDE

Zinčenkův právník Igor Varfolomejev zase na výše zmíněné tiskové konferenci kritizoval skutečnost, že úřady zatkly nevinné jenom proto, aby uklidnily veřejnost, že se „něco děje“. Varfolemejev rovněž upozornil na údajně „do očí bijící“ tlak na soudy, jenž zpochybňuje samotnou presumpci neviny. „Při vyšetřování jsou soustavně porušovány zákony a člověk nabývá dojmu, že místo snahy nalézt spravedlnost, celé vyšetřování pouze slouží k politickým účelům,“ stěžoval si Varfolomejev. Ovšem šéf Mezinárodní poradní skupiny pro Ukrajinu Bratza zdůraznil, že kritika ve zprávě se vztahuje zejména na průběh vyšetřování. Kontrolní skupina se dle jeho slov nemohla vyjádřit k samotným zjištěním šetřeného nebo obviněného, protože byla pověřena pouze monitorováním.

Další Abroskinův právník Štefan Reško vyjádřil obavy z toho, že se úřady pouze snaží najít obětního beránka, místo aby pravdivě přiznaly, že skutečné viníky najít nemohou. Jeho kolega Gorošinskij nevyloučil, že za střelbou do demonstrantů může stát třetí strana, jež chtěla cíleně destabilizovat situaci. „Tato otázka zůstává stále otevřená. Pro vyvrácení či potvrzení této teorie nemáme dostatek důkazů,“ připustil na včerejší tiskové konferenci šéf expertní skupiny Bratza, vedle něhož byli přítomni i další dva spoluautoři zprávy, bývalý soudce Evropského soudu pro lidská práva Volodymyr Butkevyč a bývalý ukrajinský prokurátor Oleg Anpilogov. Bratza považuje za problém také to, že klíčovou roli při vyšetřování plní ministerstvo vnitra, jehož vlastní zaměstnanci se na zásahu proti demonstrantům osobně podíleli.

„Máme vážné obavy, že i z tohoto důvodů bylo vyšetřování v mnoha směrech sabotováno. Znepokojeni jsme i zastrašovací taktikou používanou členy ministerstva vnitra během výslechu důstojníků Berkutu. V některých případech byli při výslechu přítomni jejich další kolegové, což jim bránilo mluvit otevřeně,“ prohlásila Bratza. Reakce ukrajinského ministerstva na sebe nenechala dlouho čekat. Krátce po vydání zprávy její závěry označilo ministerstvo za „nepodložené“. Zpráva zmiňuje mnohé závažné nedostatky při vyšetřování, jež maří snahu vyšetřujících orgánů identifikovat viníky masakru. Autoři zprávy proto docházejí k jednoznačnému závěru, podle kterého se nepodařilo vyšetřovatelům splnit standardy Evropské úmluvy o lidských právech.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…