Ostrá slova v ČT: Zeman národ nestmeluje ani náhodou

27.12.2013 22:48

V jednom z bodů vánočního projevu se prezident Miloš Zeman dotkl svého slibu, že se bude každý měsíc podílet na splácení dluhu České republiky třetinou svého platu. Své názory na tuto iniciativu i na to, jak státní dluh umořit, v pořadu České televize konfrontovali šéf Strany svobodných Petr Mach a stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek. Své komentáře přidali také politolog Lukáš Jelínek a Petr Kamberský z Hospodářských novin.

Ostrá slova v ČT: Zeman národ nestmeluje ani náhodou
Foto: facebook.com
Popisek: Politolog Lukáš Jelínek

Prezident Miloš Zeman ve svém vánočním projevu uvedl své přání, aby se tento fond založený za účelem umoření státního dluhu stal analogií sbírky na podporu a pomoc republice, zdůraznil ale, že snižování zadlužování je především úkolem vlády a její hospodářské politiky.

Ani jeden z hostů pořadu Události, komentáře – Petr Mach a Jan Mládek – do Zemanova fondu nepřispívají. Oba politici také vysvětlili, proč tomu tak je. "Založení fondu považuji za gesto, kterým chce pan prezident na státní dluh upozornit. Já jako prioritu vidím potřebu začít se zabývat státním dluhem v poměru k hrubému domácímu produktu," uvedl stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek.

Šéf Strany svobodných občanů Petr Mach uvedl, že založení podobného fondu stát nezachrání. "Politici musí začít hospodařit s vyrovnaným rozpočtem," prohlásil politik s tím, že vznikající vláda sociální demokracie se nás naopak chystá nadále zadlužovat.

Místo euroskeptika evropský nadšenec

Zeman v projevu dále rekapituloval své dosavadní působení v čele státu. Zmínil mimo jiné také proevropské směřování České republiky.

Komentátor Hospodářských novin Petr Kamberský si není jist, zda se dá říct, že se s nástupem Zemana na Hrad chová politická reprezentace jinak směrem k Evropské unii. "Každopádně můžeme říct, že došlo k zásadní obměně. Odešel euroskeptický prezident, přišel eurooptimistický nadšenec, ale hodnotit Rusnokovu vládu za půl roku nemá cenu," řekl Kamberský.

Politolog Petr Jelínek považuje vyvěšení evropské vlajky na Hradě za pouhé gesto. "Je to milé gesto, ale jen gesto. To, co v Bruselu očekávají, jsou konkrétní kroky," uvedl v Událostech, komentářích.

Zeman dostal pochvalu za stabilizaci Ústavního soudu

Prezident hovořil také o svém závazku stabilizovat Ústavní soud, domnívá se, že svůj slib splnil tím, že Senát na jeho návrh schválil deset ústavních soudců. "Ústavní soud pracuje v plném složení a pracuje dobře," prohlásil Zeman.

Podle Jelínka i Kamberského lze říct, že doplnění ÚS je tím nejpozitivnějším, co se Miloši Zemanovi ve funkci podařilo. Komentátor HN jen přidává upozornění, že za zmínku stojí prý to, jak se o složení soudu radí prezident s předsedou ÚS Pavlem Rychetským, což nepovažuje za šťastné.

Prezident nestmeluje společnost, jak říká

Co se prezidentovi podle Jelínka naopak nepodařilo, je stmelování společnosti. Hlava státu vstupuje do formování vlády a vstupuje i do stranického života, ani jedno ovšem k stmelování nepřispívá. "Není náhodou, že po prohře SPOZ a po puči v ČSSD rychle klesla popularita prezidenta o 12 procentních bodů. Společnost nechce, aby tu byl prezident, který upřednostňuje vlastní preference," uvedl politolog.

Jelínek zároveň uvedl, že věří slovům místopředsedy ČSSD Milana Chovance o tom, že koalice bude jednomyslně trvat na jménech lidí, kteří jdou do vlády, na nichž se dohodnou předsedové tří koaličních stran. Politolog se ale domnívá, že prezidentově hlasu bude i tak koaličními lídry nasloucháno, o čemž prý může svědčit už posunutí termínu vzniku vlády.

Podle Kamberského by měl mít už dle Ústavy hlavní slovo Parlament. "Stojedenáctka` Bohuslava Sobotky by měla trvat na tom, aby byla kompaktní. Pokud se prezidentovi podaří vrazit mezi ně klín už na počátku, musí strany vědět, že jim to vládnutí bude ztěžovat celou dobu jejich trvání," uzavřel Kamberský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…