Ostuda: Dejte nebohým sirotkům peníze, plakal Deník N. Byla to bouda, už se to vyšetřuje

10.08.2020 14:54

Deník N přišel s dojemnou zprávou, že tři mladí chlapci přišli nedávno při autonehodě o rodiče, ale nikdo si toho nevšiml a lidé jim teď začali přispívat na živobytí. Ukázalo se však, že příběh byl vymyšlený. Deník, který často jiné označuje za šiřitele fake news, se toho sám dopustil.

Ostuda: Dejte nebohým sirotkům peníze, plakal Deník N. Byla to bouda, už se to vyšetřuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz, ilustrační foto

Překvapivá zpráva nedávno obletěla celou republiku a zvedla vlnu solidarity. Tři nezletilí bratři ve věku sedm, deset a sedmnáct let měli během tragické autonehody přijít o oba rodiče a úřady je nechaly měsíce bez povšimnutí. Jen se tato zpráva objevila, lidé založili sbírku a začali posílat finanční dary.

Dle původního sdělení byla situace taková, že kvůli koronavirové krizi a zavřeným školám si skutečnosti, že chlapci zůstali sami, nikdo nevšiml. A údajně i samotní bratři se obávali rozdělení a umístění do dětských domovů, tak o všem pomlčeli a nejstarší z nich se je snažil uživit. Jenže prý po zaplacení složenek nezbylo na jídlo a vše bylo odhaleno poté, co jeden z nich v restauraci ukradl jídlo. Nic z toho ovšem není pravda.

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19?

53%
hlasovalo: 7774 lidí

O údajné kauze obsáhle napsal liberální Deník N. Po nedlouhé době se přišlo na to, že příběh je vylhaný. Chlapci si to prý vymysleli. Mezi lidmi se vybralo už přes 300 tisíc, dárci teď dostanou své peníze zpět.

Na příběhu je překvapivé nejen to, že si takový příběh někdo vymyslel, ale rovněž skutečnost, že se bez dostatečného ověření dostal do médií. Zvláště pak do Deníku N, který mimo jiné pravidelně píše o druhých médiích a obviňuje je z šíření dezinformací a fake news, a to často bez dostatečných důkazů. Nyní se sami novináři z Deníku N dopustili šíření fake news par excellence.

Podívejme se, co o sobě sami píší v redakčním kodexu. „Informace potřebné pro psaní našich textů zjišťujeme s jedinou motivací: pravdivě informovat veřejnost o věcech, které považujeme za důležité, a které by ji podle našeho přesvědčení měly zajímat. Zveřejňujeme pouze ověřené informace a dbáme na důsledné ověřování zdrojů,“ stojí mimo jiné v textu, s tím, že členové redakce Deníku N cítí odpovědnost ke své profesi.

„Vážení čtenáři, omlouváme se vám za to, že jsme původní zprávu nedostatečně ověřili. Tato chyba nás velmi mrzí. Redakce Deníku N,“ objevilo se krátké sdělení pod informací na webu deníku, že zpráva není pravdivá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…