Osud poslední šlechtičny z rodu Battaglia knižně

19.06.2021 10:28 | Bleskově

Být vzornou manželkou. Takový osud měl čekat Blanku ze šlechtického rodu Battaglia. Její dobrodružná povaha jí však velela jinak. Z divokého děvčete vyrostla sebevědomá žena, která na kole zcestovala kus světa. Své stáří Blanka tráví v chátrajícím rodném zámečku v jihočeských Bratronicích. Novinkou nakladatelství Motto listovaly ParlamentníListy.cz.

Osud poslední šlechtičny z rodu Battaglia knižně
Foto: Václav Fiala
Popisek: Setkání evropské šlechty v Karlových Varech

Anketa

Vadí vám, že se Jaromír Jágr nechce nechat naočkovat proti covidu-19, protože prý má dostatek protilátek?

5%
88%
hlasovalo: 13337 lidí
V rozpadajícím se zámečku v jihočeských Bratronicích dožívá Blanka, poslední členka šlechtického rodu Battaglia. Osamělá stará baronka nemá sílu pečovat o budovu a pozemky, které patřily její rodině po generace, a tak jen mlčky přihlíží pomalému rozkladu a zkáze. Ví, že je poslední a nezbývá jí moc času. Z letargie ji vytrhne nečekaná návštěva. Studentka žurnalistiky Klára přijíždí do Bratronic, aby o baronce napsala článek. Rozhovory s Klárou Blanku přimějí vzpomínat na minulost, na její dávný pestrý život i na její osudovou lásku, po které jí zůstal jen nikdy nepřečtený dopis.

Autorkou krásně zpracované knihy Cyklistka je novinářka Jana Poncarová.  V?roce 2018 debutovala románem Podbrdské ženy, který sleduje osudy tří generací žen žijících v podhůří Brd. O rok později vyšel román Eugenie inspirovaný skutečným osudem plzeňského hotelu Continental a jeho majitelky.

Battagliové byl český, původně benátský šlechtický rod. Slovo Battaglia v překladu znamená boj nebo bitva. Battagliové pocházeli z Trenta, později se přestěhovali do Tyrol. V roce 1677 byl rodu přiznán šlechtický stav a v roce 1708 byl Šimon de Battaglia císařem Josefem I. povýšen do stavu svobodných pánů. Rod se rozdělil do dvou linií. Mladší se usadila v Haliči a starší v Čechách poté, co po rytíři Josefu Talackovi z Ještětic zdědil v roce 1864 majetek v Bratronicích jeho synovec Josef Battaglia.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…