Pacienti si vybírají doktora podle hodnocení na internetu. ČLK tomu nevěří

06.05.2012 20:06

Pacienti se v poslední době často orientují při výběru lékaře podle internetových hodnocení. Sice jsou zde dotazníky často anonymní a někdy vulgární, odborníci je však nezatracují. Jen si v nich pacienti musí vybrat důležité informace.

Pacienti si vybírají doktora podle hodnocení na internetu. ČLK tomu nevěří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

„Mají si všímat jednak počtu vstupů, na to, zda ty vstupy nejsou psány přes kopírák. Mají to hodnotit s rezervou, mají se tam především dívat na to, jestli se pacienti vyjadřují například k době čekání a také ke zdvořilosti, s jakou je s nimi zacházeno, k časnosti hlášení výsledků a podobně,“ popsal pro ČRo odborník na kvalitu ve zdravotnictví David Marx.

Navíc jsou podle jeho slov i běžné dotazníky na spokojenost pacientů v nemocnicích anonymní, na internetu to tedy není žádná výjimka. Podle jeho doporučení by si měli pacienti hlavně všímat těch hodnotících prvků, které může posoudit i laik.

Česká lékařská komora však podobná hodnocení jako například na serveru Toplékař.cz odsuzuje. Pacienti tomu prý nemají příliš věřit. Šéf komory Milan Kubek doporučuje, aby si vybírali doktora spolehlivějšími cestami.

„Nejlepším informačním zdrojem může být jejich ošetřující lékař, kterému důvěřují, a ten svému pacientovi nejlépe poradí, za jakým odborníkem, specialistou má jít. To je určitě mnohem spolehlivější,“ míní Kubek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…