Pád NATO, Evropa se neubrání Rusku a Číně. Tohle už ví Merkelová... Politik z EU varuje, co může přijít

10.07.2021 7:10

„Největší hrozbou pro Západ není evropská autonomie, ale evropská slabost,“ upozorňuje portugalský politik a komentátor Bruno Maçaes pro server Politico. Spojenectví Evropy se Spojenými státy se prý blíží do stavu, kdy jsou evropské země pro Američany už jen jakési „hřiště“, a postoj USA vůči svým spojencům se dle komentátora „stal přesným opakem toho, co býval“. Evropa přitom sama o sobě nemá na výběr. „Pokud Evropě hrozí, že ji ovládne Rusko nebo Čína, kdo je schopen je zastavit? Evropané určitě ne,“ podotýká. Merkelová si to již prý uvědomuje.

Pád NATO, Evropa se neubrání Rusku a Číně. Tohle už ví Merkelová... Politik z EU varuje, co může přijít
Foto: Repro ČT24
Popisek: Americký prezident Joe Biden po summitu v Ženevě

Geopolitický komentátor Politica míní, že „Západ nemůže přežít bez silné Evropy“, a tvrzení, že pro Spojené státy existuje nebezpečí v možnosti, že již Evropa nebude závislá na Spojených státech a odkloní se od transatlantického spojenectví, vnímá jakožto chybné.

Varuje, že pokud se nenaplní scénář zahrnující vzkvétající transatlantické spojenectví, a západní spojenectví ochabne, pak bude Evropa příliš slabá na to, aby se „nestala poloostrovem Eurasie pod určitou formou kontroly ze strany obrů na Východě“ – Ruska a Číny.

Ve hře je prý taktéž možnost, před níž varoval i slavný americký diplomat Henry Kissinger, zahrnující možnost pádu transatlantického společenství, přičemž by Spojené státy v Evropě figurovaly jako jakási zahraniční mocnost.

Maçães upozornil na slova historika Luuka van Middelaara, jenž nedávno při své pařížské přednášce podotkl: „V našich vztazích s Amerikou se možná posouváme od postavení partnerů k postavení vazalů. Trump nám to předčasně naznačil.“

Sám dodává, že to stále více vypadá, že se postoj USA vůči svým spojencům „stal přesným opakem toho, co býval“, a z Evropy se prý nyní pro Spojené státy začíná stávat „hřiště“. „Washingtonu jde jen o to, aby zabránil současné verzi komunistického převratu: čínskému převzetí evropských technologických společností,“ tvrdí portugalský politik a komentátor.

Změna amerického přístupu k Evropě prý nezapočala během administrativy Joea Bidena či Donalda Trumpa, nýbrž již během prezidentování Baracka Obamy. Za změnu přístupu dle komentátora může hned vícero faktorů.

„V pozici hlavního soupeře Spojených států nahradila Rusko Čína, a Evropa je nyní daleko od centra dění. Naopak Japonsko a Indie získaly na významu. Evropa také ztratila jak ekonomické, tak vojenské kapacity,“ jmenuje s úvahou, že pokud by Rusko nebo Čína chtěly ovládnout Evropu, tak je samotní Evropané „určitě nezastaví“.

Roli má hrát i soupeření Washingtonu s Čínou, Spojené státy jsou nyní totiž zranitelnější než v době studené války. „Sovětský svaz nikdy nepřekročil 40 % amerického hospodářského výkonu. Čína již dosahuje 70 procent, a tento rozdíl může za necelá dvě desetiletí zcela zmizet. Vznik rovnocenného soupeře bude mít za následek méně štědrou a mnohem více merkantilní Ameriku,“ zaznělo.

Uvědomovat si to prý má i německá kancléřka Angela Merkelová a „na rozloučenou“ prý začíná burcovat ostatní evropské politiky. Úspěch však nezaznamenává, což měl ukázat i ztroskotaný plán na summit mezi Evropskou unií a Ruskem. „Jak mi řekla řada středoevropských a východoevropských diplomatů, Biden se může s Putinem setkat v pozici síly. Evropská unie by byla v pozici slabosti,“ podotýká Maçães; sám by se prý raději stal závislým na „americkém pánovi“ než dát přednost alternativám.

Vzápětí však varuje, že právě tento přístup by znamenal konec Západu. „Takový výsledek by neznamenal znovuzrození Západu, ale jeho zánik,“ upozorňuje komentátor s tím, že „v každém manželství v krizi začínají problémy“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…