Pád spasitele Hamáčka. Prymulovi dejte Řád zploštělého lva, nikdo ho nebere vážně, lamentuje bloger

27.05.2020 22:20

Bloger Dominik Landsman se v komentáři pro Reflex.cz zamyslel nad vývojem pandemie týden po týdnu. „Od ‚všichni umřeme‘ po ‚rouška je debil, já na to kašlu‘,“ poznamenal.

Pád spasitele Hamáčka. Prymulovi dejte Řád zploštělého lva, nikdo ho nebere vážně, lamentuje bloger
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

„Tento týden padly vesměs veškeré vládní restrikce a společnost (až na pár výjimek) se vrací do časů před koronavirem, byť samozřejmě ještě v jiné podobě. Každopádně roušky, které byly znakem pandemie a karantény, se tento týden ve venkovních prostorech odkládají a tím pádem je nasnadě začít rekapitulovat. Od začátku až po dnešek, vážně i s nadsázkou,“ uvedl svůj komentář Dominik Landsman, jenž je mimo jiné autorem knihy Deníček moderního fotra.

Anketa

Prospívá České republice účast ČSSD na vládě?

hlasovalo: 9361 lidí

Landsman shrnuje všech 9 týdnů od začátku nouzového stavu. „Vláda vyhlásila nouzový stav. Zavírají se školy. Zavírají se školky. Přibývají nakažení. Lidé propadají panice. Převládá přesvědčení, že nikdo nepřežije. Média nepíší o ničem jiném. Kdyby někdo zastřelil prezidenta, pravděpodobně by o tom vyšel jen nějaký krátký článek vlevo dole. Spíš ne,“ konstatuje o dění prvního týdne Landsman. 

To, že pořád platí, že nikdo nepřežije, vnímá Landsman i v druhém týdnu. Všímá si také spasitele, kterého podle něj národ nachází v Janu Hamáčkovi (ČSSD). „V červeném svetru na tiskové konferenci jako jediný neblekotá z cesty, je mu rozumět. Laťka je tak nízko, že lidem stačí někdo, kdo mluví česky a klidně,“ poznamenal. 

„Lidé si došili roušky a nyní si z izolepy, plastové lahve, tužkových baterek a provázku vyrábějí plicní ventilátory. Zdravotní personál má nedostatek ochranných pomůcek, ale aspoň mu večer lidi na balkonech zatleskají, takže je všechno v pořádku,“ dodává.

Ve třetím týdnu pak je, podle Landsmana, novým spasitelem epidemiolog Roman Prymula. „Na pozadí epidemie a pravidelných tiskovek Vojtěcha s Prymulou svádějí živnostníci a podnikatelé boj o holou existenci. Ministryně Schillerová jim nejdříve slibuje patnáct tisíc měsíčně, načež jednorázových dvacet pět tisíc a nakonec jim pošle jenom diplom za účast a poděkování v Mladé frontě,“ všímá si Landsman.

„Celá republika je zavřená.  Lidé se nudí. Kromě seniorů, kterým vláda každý den mění nákupní hodiny, kdy můžou jít nakupovat, takže před obchody raději rovnou přespávají,“ uvádí.

Anketa

Podporujete návrh, aby se v českých obchodech povinně prodávalo až 85 % českých potravin?

82%
18%
hlasovalo: 65738 lidí

„Spasitel Hamáček definitivně padl poté, co do médií unikly fotky, kterak je u Zemana na hostině bez roušky. Oficiálně ho tak v roli spasitele nahradil Prymula. Miloš Zeman hodlá udělit Prymulovi Řád zploštělého lva za celoživotní zplošťování křivky,“ to bylo dle blogera dění ve čtvrtém týdnu.

V pátém týdnu si všímá otevření hobbymarketů či obav Prymuly. „Prymula se zdviženým palcem prorokoval konec světa, neboť se obával, že lidem otrnulo a přes Velikonoce nedodržovali karanténu. Navzdory předpovědi pana Prymuly o konci světa vláda instalovala ve Sněmovně kolo štěstí, kde bude každý týden vytáčet, co se zrovna otevře,“ poznamenal. 

Šestý týden byl, podle Landsmana, ve znamení účesů ministryně financí Aleny Schillerové či vtipného oznámení Andreje Babiše (ANO) ohledně záchrany tisíce mrtvých. „Hlavně na hřbitovech se situace uklidnila a nebožtíci cítí naději,“ dodal.

„Vládním tiskovkám klesá sledovanost. Počet nových nakažených stále klesá. Lidé se přestávají bát. Prymula hrozí druhou vlnou. Nikdo ho ale nebere vážně. Lidé začínají nadávat na roušky,“ shrnuje bloger sedmý týden.

V osmém týdnu, podle něj, nastává v boji proti koronaviru zásadní zlom. „Česká republika totiž začíná vyvíjet vlastní vakcínu. Ministr Vojtěch v dojemném prohlášení se slzou v oku ubezpečil, že teď už bude jenom dobře. Na vakcínu ministerstvo vyčlenilo dvacet tisíc korun, což podle odborníků bude stačit na zaplacení uklízečky v prázdné laborce. Prymula hrozí, že odejde do soukromého sektoru. Nikoho to už moc nezajímá. Lidé chlastají na zahrádkách a ve společnosti panuje názor, že epidemie skončila. Svědci Prymulovi však i nadále s pastorem Prymulou výhružně zvedají ukazováčky,“ dodává.

„Ministryně Schillerová neumí anglicky, což hýbe společností a dává tak jasný signál, že epidemie je skutečně na ústupu. Je zajímavé, že lidem víc vadí, že ministryně financí neumí anglicky, než že neumí ekonomii. Děti se chystají znovu do školy a lidé demonstrativně pálí roušku. Pastor Pymula se v posledním tažení chytá stébla jménem Důl Darkov, ale lidi to už nezajímá. V médiích se začínají objevovat články a reportáže, které nesouvisí s koronavirem v poměru 2:1, což znamená jediné. První vlna je za námi. Teď nás čeká hezké suché léto bez vody a pak na podzim všichni ke strojům a šijeme znovu roušky, protože druhá vlna, druhá vlna is coming,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…