Padl převratný návrh na řešení uprchlické krize od Babišova poslance. Nyní k němu promluvili dva čeští generálové a dva diplomaté

01.12.2015 20:10

Myšlenku poslance Bohuslava Chalupy (ANO) na obsazení části pobřeží Libye a vybudování velkého uprchlického tábora pro dlouhodobý pobyt okomentovali pro ParlamentniListy.cz generálové Andor Šándor a Jiří Šedivý, a poslanec, bývalý diplomat Milan Šarapatka. "Nápad je to úžasný, ale není v současnosti reálný," shrnul Šarapatka. "Kdyby ale došlo k dohodě s Libyí, tak to vidím jako rozumné řešení," uvedl pak Šedivý.

Padl převratný návrh na řešení uprchlické krize od Babišova poslance. Nyní k němu promluvili dva čeští generálové a dva diplomaté
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

"Jsem toho názoru, že by NATO, eventuálně ve spolupráci s Ruskem a v ideálním případě i se souhlasem Rady bezpečnosti OSN zahájilo humanitární operaci. Vojenské obsazení pobřeží Libye s cílem vybudovat na tomto zajištěném území vojensky chráněné velkokapacitní utečenecké tábory s veškerým potřebným vybavením pro dlouhodobý pobyt běženců," navrhl jako námět k diskuzi v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz Bohuslav Chalupa, poslanec z hnutí ANO, bývalý voják a člen výboru pro obranu. S tím, že by zde mohly být až statisíce lidí. Pokud by získali azyl v některé zemi v Evropě, byli by tam bezpečně dopraveni. Souběžně s tím by ale vojenské námořnictvo hlídalo pobřežní vody. Aby se zamezilo velmi riskantnímu pašování lidí po moři, které mnozí z nich nepřežijí. "Přestalo by umírání na mořích. Přestal by obchod s lidmi. Řešilo by se azylové řízení mimo Evropskou unii. Nebyl by problém řešit přepravu osob, které by azyl dostaly, do Evropy bezpečným způsobem. Do států, které jim azyl udělily," dodal Chalupa.
 

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor
 

Není teď reálné, že by do toho někdo šel

Jako první se do diskuze zapojili dva generálové Andor Šándor a Jiří Šedivý, kteří Chalupův nápad pro ParlamentníListy.cz okomentovali. S pochopením, ale skepticky. "Nejsme schopni vyřešit otázku Islámského státu, který v tuto chvíli představuje ještě větší dimenzi hrozby. Nejsme schopni se shodnout na tom, kdo by tam tu operaci provedl. Západu se do toho evidentně nechce. Francouzský prezident Hollande podle mě nijak neuspěl ve své misi. Amerika do toho nepůjde, Rusové do toho nepůjdou. Když nejdou Američané, nepůjdou ani Britové. Němci posílají dvanáct set vojáků, ale především na podporu svých leteckých sil," upozornil Andor Šándor.
 
"Vstoupit do konfliktu s Libyí - byť je takto rozklížená - znamená vyhlásit jí válku. V situaci, kdy tam jsou dvě vlády - jedna v Tripolisu, druhá v Benghází, dva parlamenty, nikdo zásadně nic neřídí, je tam boj o moc - nespatřuji v tuto chvíli jako reálné, že by do toho někdo šel," konstatoval bývalý šéf Vojenské zpravodajské služby České republiky. 

Jedině kdyby došlo k dohodě s Libyí

"Je to jedno z řešení, které má velmi malou šanci na realizaci. I když si pana poslance Chalupy vážím. Je jeden z mála, který skutečně projevuje zájem s bezpečností této země něco udělat. Tato věc je ale nereálná," konstatoval s tím, že jsme Libyi neměli nechat "rozflákat". "Tento problém jsme si bohužel vytvořili sami. A nemuseli jsme. Kaddáfí byl v rámci synergického efektu do Iráku podělaný, a tak začal spolupracovat. Takže Libye nás neohrožovala," ozřejmil. A dovolil si dle svých slov ještě jednu politicky nekorektní poznámku. "Proč neuvažovat o tom snažit se dohodnout s vládou v Benghází. Která sice není uznaná, ale ta nám právě hrozí, že nám sem bude migrantskou vlnu posílat. Je to sice politicky nekorektní, ale je potřeba jednat se všemi relevantními hráči v Libyi, kteří mohou situaci ovlivňovat, nebo ji můžou záměrně kazit," uzavřel pro ParlamentníListy.cz generál v záloze Andor Šándor.
 
"Pokud došlo k dohodě s Libyí, aby tam byl takovýto záchytný tábor vybudován, tak proč ne. Zásadní problém je, že Evropská unie ani NATO nemůžou provést podobnou operaci bez mandátu OSN," upozornil generál Jiří Šedivý. 
 
A kdyby se podobný mandát podařilo získat, je otázkou, jak by Libye zareagovala. "Zda by se podřídila rozhodnutí OSN, a jestli by poté Evropská unie či Severoatlantická aliance dokázala zorganizovat takovou koalici, která by takovouto akci mohla provést. Protože už v minulosti libyjská pololegální vláda oznámila, že pokud se o něco podobného pokusí kdokoliv, tak že se postaví k ochraně svého území a budou ho bránit. Znamenalo by to tedy pravděpodobně prosazení silou usnesení Rady bezpečnosti OSN. A to není v současné době realizovatelné. Jestli by ale došlo k oboustranné dohodě, tak to vidím jako docela rozumné řešení," domnívá se bývalý náčelník generálního štábu Armády České republiky Jiří Šedivý.

Poblíž Libye by měly hlídkovat lodě evropských zemí

"Nápad poslance Chalupy je úžasný, není ale v současnosti reálný. Útok na cizí území předpokládám není ve stanovách NATO ani žádného jiného evropského státu. Nejde tedy jen tak okupovat kus Libye. Taková akce by vyžadovala souhlas Rady bezpečnosti nebo Valného shromáždění OSN," upozornil ParlamentníListy.cz poslanec Milan Šarapatka, který byl mimojiné i velvyslancem České republiky v Alžírsku. Což je země, která s Libyí bezprostředně sousedí. 
 
"Na druhou stranu přesunout utečenecké tábory někam mimo Evropu by asi žádoucí bylo. Nejdůležitější ale je chránit naše evropské hranice a nedovolit, aby se imigranti na evropskou pevninu dostali. To znamená poblíž Libye v mezinárodních vodách by měly hlídkovat lodě evropských zemí a nedovolit uprchlickým lodím pokračovat. Ve chvíli, kdy zjistí, že se lodě budou vracet do libyjských vod, podruhé už to nezkusí," vysvětlil.

Naprosto bezzubá Unie. Už je pozdě

"Nesmíme prostě připustit, aby se vylodili na evropské pevnině. V tuto chvíli je situace přesně opačná. Zachytíme je v mezinárodních vodách a odvezeme do Itálie. To mi přijde absurdní," konstatoval Milan Šarapatka. Pro ParlamentníListy.cz se k tomuto tématu vyjádřil i bývalý Šarapatkův nadřízený, tehdejší ministr zahraničí Cyril Svoboda. Ten považuje za nejdůležitější právě boj s pašeráky lidí. "Musíme jim potápět lodě, samozřejmě prázdné, aby neměli čím přepravovat lidi do Evropy," sdělil s tím, že doposud neví ani o jedné potopené lodi.  Šarapatka mu přitakává. "Souhlasím. Bylo kolem toho hodně humbuku a nestalo se vůbec nic. Vkrádá se mi na mysl otázka, komu to vlastně slouží," řekl poslanec a bývalý diplomat.
 
"Evropská unie mi přijde jako naprosto bezzubá. Z Evropské unie jsme neudělali federální stát, který by měl centrální vládu, která by mohla rozhodnout. Současně jsme ale evropské státy limitovali tolika omezeními, že jsme je připravili o nějakou vlastní akceschopnost. A teď se v to nějak plácáme," okomentoval současné dění. 
 
"Začít chránit evropské hranice teď je dobře, ale pozdě. Pakliže mezi imigranty byli takoví, kteří měli za úkol dostat se do Evropy a škodit, tak už jsou u nás. A jenom čekají, až budou aktivováni. Zaútočí, budou zabíjet a ničit hodnoty. Spěje to k tomu, že členské státy Unie se začnou starat o vlastní obranu samy. Což čeká i nás. Je to špatně. Ale nezbude nám nic jiného," domnívá se. "Kdysi jsem byl velkým nadšencem knížky Samuela Huntingtona Střet civilizací. Je to dvacet let a dneska je to všechno pravda," vypozoroval Milan Šarapatka.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…