Pan Babiš mi připadá jako baron Prášil, pravil po jednání vlády ministr vnitra

21.07.2016 9:25

O kauze Beretta hovořili včera ministři na jednání vlády. A mimo jiné zde reprezentanti z hnutí ANO útočili na ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Kvůli reorganizaci policie. Jak však konstatuje MF Dnes, neposunuli se ani trochu.

Pan Babiš mi připadá jako baron Prášil, pravil po jednání vlády ministr vnitra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

„Nevím, co bychom s tím dál měli dělat,“ posteskl si ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který měl jít po jednání hovořit do televize. A vůbec se mu nechtělo. Reorganizaci navíc nazývá policejní normalizací. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i ministr Chovanec však hned po schůzi odjeli. Před novináře za sociální demokraty poslali ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera. Ten před kamerami podotkl, že Chovanec úspěšně zpracovává připomínky státních zástupců k celé reformě. 

Diskuze o reorganizaci se však stáčela také ke kauze Beretta. Právě tu totiž jako jeden z možných důvodů sloučení elitních policejních útvarů v jeden označil dnes již bývalý ředitel ÚOOZ Robert Šlachta. Na něj se včera na schůzi odvolávali Pelikán s Babišem, Chovanec se Sobotkou oproti tomu tvrdili, že si na žádnou akci nebo kauzu nepamatují. V rámci kauzy vyšetřoval v minulosti ÚOOZ úniky z policejních spisů a živých kauz. Zadrženi tehdy byli detektiv protikorupčního útvaru Radek Holub, bývalý policista Igor Gáborík a středočeský celník Pavel Šíma. 

Chovanec se rozpomněl později, píše MF Dnes. „Ale vlastně jo, něco takového jsem četl,“ měl říct podle Pelikána. Ten trval na tom, že reorganizace bude mít na kauzu dopad, že to přiznal rezort vnitra. O tomto přiznání píší i Lidové noviny.

„V jednom případě dojde k situaci, kdy nově vzniklý policejní orgán bude vyloučen z dalších úkonů trestního řízení v dané věci,“ píše se ve čtyřstránkovém dokumentu, který ministři včera dostali. Kauzu by měla nyní dostat na starost Generální inspekce bezpečnostních sborů. Změna bude mít za důsledek to, že se vyšetřování přibrzdí. 

Pro Lidové noviny Robert Šlachta dnes uvedl, že veřejnost i odborníci byli klamáni. „Od začátku nám lhali. Připomínali jsme vedení policie, že právě tato kauza bude ohrožena. Proklamace, že se žádný případ nezpomalí ani neutlumí, neplatí,“ řekl Šlachta. „Vyšetřovat by měli ti, kteří případ zpracovávali od samého počátku. Nikdo jiný to nemůže dělat. Tři roky pracujete na případu, a najednou k němu přijde někdo jiný? Lidem, kteří na kauze od začátku pracovali, bychom měli děkovat. Místo toho se s nimi a celou kauzou dějí všelijaké věci,“ podotkl také Šlachta. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová nechtěla celou věc komentovat, ministr vnitra se brání, že zachování kontinuity vyšetřování živých kauz je absolutní prioritou. O změnách v případu se prý vědělo dopředu. „Pan Babiš mi připadá jako baron Prášil, který jen spekuluje o věcech, o kterých nic neví,“ řekl ministr.

Babiš kritizuje reorganizaci policie od počátku. „Pan Chovanec z nás dělá pořád dokola hlupáky a premiér ho v tom podporuje. Jsme svědky brutálního ohýbání policie a vyšetřování nejzávažnějších kauz, které se v ČSSD v čele s panem Chovancem snaží kopnout pod koberec,“ uvedl Babiš Lidovým novinám.

„V žádném případě není cílem reformy rozprášit nějaký tým vyšetřovatelů. Navíc na žádost vrchního státního zastupitelství pokračuje tým, který zpracovával kauzu Beretta, ve stejném složení lidí a bude v něm pokračovat i nadále,“ oponuje však policejní prezident Tomáš Tuhý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…