Pandemická úmluva WHO ohrožuje českou suverenitu, varují Svobodní

14.02.2024 17:05 | Monitoring

Mezinárodní debata o Pandemické úmluvě Světové zdravotnické organizace (WHO) vyvolává u části českých politiků velké obavy ohledně možného oslabení naší suverenity. S velkým varováním teď přišli Svobodní, kteří v případné ratifikaci této úmluvy dokonce vidí zásadní omezení našich pravomocí. Zároveň zdůrazňují význam nutné revize ústavních změn z roku 2001, které podle nich otevřely brány postupného přesunu rozhodovacích pravomocí mimo naše hranice.

Pandemická úmluva WHO ohrožuje českou suverenitu, varují Svobodní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Vondráček

Pandemická úmluva WHO, která má být legislativní odpovědí na chaos, který provázel boj proti pandemii Covid-19, však čím dál častěji vyvolává otázky ohledně dopadu na suverenitu jednotlivých států. U nás na to upozorňují především Svobodní, kteří chtějí chránit autonomii České republiky. „Chceme-li se vyvarovat možného postupného přesouvání rozhodovacích pravomocí mimo naše území, musíme se zaměřit na nápravu změn, které vznikly v ústavě v roce 2001,“ uvedl Libor Vondráček, předseda Svobodných.

Ve své reakci na aktuální situaci Svobodní předkládají plán, jak obnovit kontrolu nad rozhodovacími pravomocemi. Plán zahrnuje jak revizi Ústavy, tak odmítnutí přenesení pravomocí v rámci Pandemické úmluvy WHO. „Rád článek 10a přirovnávám k trubce. Bez této trubky by unijní směrnice neměly možnost proniknout do našeho právního řádu,“ dodal Vondráček.
 
Svobodní apelují na občany, aby při senátních volbách v roce 2024 volili s rozvahou a podporovali kandidáty, kteří kladou ochranu suverenity na první místo. „Je nutné volit moudře, protože i Senát má klíčovou roli v ratifikaci mezinárodních smluv,“ upozornil Libor Vondráček. Svobodní se zároveň staví za návrat k původnímu znění Ústavy před rokem 2001 s cílem zajistit, aby rozhodovací pravomoci zůstaly v rukou českých občanů.
 
„Požadavek na stejné znění Ústavy jako před rokem 2001 a heslo 'Naše země, naše pravidla' není extrémní ani populistické, je to normální požadavek většiny občanů, kteří chtějí, aby český lid byl zdrojem veškeré státní moci,“ dodal Vondráček. 
 
Svobodní věří, že ochrana identity a pravomocí České republiky by měla být v rukou občanů, nikoliv v rukou nevolených elit.
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…