Pane Bakalo, tohle nečtěte. To se vám nebude líbit. Premiéru Sobotkovi a jeho spolužákovi také ne. Dcera Petra Uhla se důkladně podívala na prodej OKD

16.06.2015 17:13

Jak se stal Zdeněk Bakala Zdeňkem Bakalou. Jak přišel ke svému jmění, kdo mu k němu dopomohl a co všechno přitom napáchal. A proč se na to nikdo neptá. Na tyto a další otázky se snaží najít odpověď Saša Uhlová v novém velkém tématu Deníku Referendum.

Pane Bakalo, tohle nečtěte. To se vám nebude líbit. Premiéru Sobotkovi a jeho spolužákovi také ne. Dcera Petra Uhla se důkladně podívala na prodej OKD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Bakala, jenž letos vypadl ze seznamu nejbohatších dolarových miliardářů, který každoročně sestavuje časopis Forbes, začal v Brně jako dámský krejčíř. Následně emigroval do Ameriky, kde údajně studoval na dvou univerzitách a po ukončení studií začal pracovat pro nadnárodní firmu Credit Suisse First Boston. Od roku 1991 by ředitelem pražské pobočky.

V roce 1994 si založil vlastní firmu Patria Finance, která „radila klientům při prodeji státních podniků, ale například i při prodeji akcií v majetku měst či se správou obecních peněz“. Následně dělal i konzultanta KDU-ČSL a „stal se jedním z prvních členů klubu Lípa“.

Celý text zde

Lípa byl diskusní klub pro významné a mocné, kde se mohli nezávazně setkávat a hovořit spolu. Mezi členy patřili Zdeněk Tůma, budoucí guvernér ČNB, Karel Schwarzenberg či „právník Radek Pokorný, který je přítelem premiéra Sobotky“ (Radek Pokorný, spolužák Bohuslava Sobotky od gymnázia přes právnickou fakultu a poté jediný zaměstnavatel, u něhož Sobotka před nástupem do sněmovny několik měsíců pracoval, je považován za Sobotkova nejbližšího poradce a "spojku" na svět byznysu- pozn. red.).

Prodejem své firmy přišel Bakala na několik set milionů korun, to pravé jmění na něj teprve čekalo. „K obrovskému majetku se Zdeněk Bakala dopracoval jediným velkým obchodem, a to koupí největší české černouhelné těžební společnosti OKD, Ostravsko-karvinských dolů,“ píše Uhlová.

Celá tato akce je však dodnes zahalena tajemstvím a Bakala ji podle Uhlové plánoval dlouho dopředu. Je třeba se vrátit na začátek devadesátých let, kdy ministr hospodářství Vladimír Dlouhý rozhodl o převedení bytového fondu OKD do nově vzniklé společnosti OKD a.s. Pak přišla kuponová privatizace.

V roce 1997 pak stát přišel o většinový podíl v OKD, o rok později pak většinu získali podnikatelé Koláček, Otava a Przybyla a jejich společnosti K.O.P a Karbon Invest. Ti prodali svoji firmu OKD, aby si za získané peníze poté koupili většinový podíl OKD. „Popsané technice se někdy v té době začalo říkat tunelování,“ popisuje Uhlová. A následně pak stát z firmy vytlačili.

Do toho všeho vstoupil Bakala, který se prezentoval tak, že chrání zájmy státu. Nakonec přemluvil stát, aby společnosti Karbon invest prodal svůj zbytkový podíl, a následně se celé společnosti ujal. Kde však na tuto operaci vzal Bakala peníze, se dodnes přesně neví.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…