Pane Sorosi, přidejte: Nová, drtivá čísla podpory Viktora Orbána. A zprávy o totálním rozkladu jeho opozice v Maďarsku

03.10.2017 14:10

Maďarský premiér Viktor Orbán má své postavení znovu o něco jistější. Lídr Maďarské socialistické strany Lászlo Botka odešel ze své pozice. Měl přitom vést partaj do parlamentních voleb, které nadcházejí příští rok. Orbánův Fidesz zatím podle průzkumů stále drtivě vede.

Pane Sorosi, přidejte: Nová, drtivá čísla podpory Viktora Orbána. A zprávy o totálním rozkladu jeho opozice v Maďarsku
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Odchod levicového lídra nechává socialisty na pospas rozkladu, informuje agentura Reuters. Botka nabídl možnost společného volebního postupu půl tuctu opozičních politických stran, většina z nich ho však odmítla. To nesl těžce.

„Udělal jsem chybu,“ uvedl Botka v pondělním prohlášení. „Netušil jsem, že demokratické strany chtějí po volbách jen pár křesel v rámci režimu Viktora Orbána místo toho, aby se snažily o volební vítězství. Nevěděl jsem, jak moc politická mafie prostoupila demokratickou opozici, včetně mé vlastní strany,“ naříkal odstupující lídr levice.

Zdroj ZDE

Anketa

Na které TV sledujete nejvíce předvolební debaty?

2%
46%
2%
hlasovalo: 8723 lidí

Svůj post opustil i europoslanec Istvan Ujhelyi, místopřesdseda socialistů. „Orbánistán infiltroval opozici a dosadil své lidi do téměř všech nadějných hnutí. Zdá se, že převrat je dokonán: Demokratické síly byly extrémně rozděleny,“ nechal se slyšet.

Strana Demokratická koalice vedená někdejším premiérem Ferencem Gyurcsanym, která také odmítla Botkovu nabídku, uvedla, že ji mrzí, že největší opoziční strana upadla do chaosu. „Botka postupně ztrácel podporu a nebyl schopen získat nové voliče. Místo toho znepřátelil opoziční strany mezi sebou,“ uvedl mluvčí strany Zsolt Greczy.

Z problémů demokratické opozice se raduje nacionalistické hnutí Jobbik, které se nyní tváří jako jediná síla, která může „sundat“ Orbána. Nic takového si ovšem nemůže přát ani Evropská unie. Ta sice kritizuje Orbána za nacionalismus a odmítání uprchlíků, nicméně Jobbik, který mimo jiné provozuje i vlastní milice, by pro ni byl ještě horším partnerem.

Sorosův neúspěch?

Podle průzkumu agentury Publicus má Orbánův Fidesz drtivých 48 % preferencí, zatímco maďarští socialisté 18 %, Jobbik 17 % a Demokratická koalice jen 4 %.

Agentura Nézőpont naměřila orbánovcům 43 %, Jobbiku 21 %, socialistům 11 % a DK nadějnějších 8 %.

Premiér Orbán je známý nepřítel amerického filantropa a zakladatele nadace Open society George Sorose. Nejenže se snaží z Maďarska vystrnadit Sorosovu univerzitu, ale veřejně tvrdí, že miliardář maďarského původu podkopává jeho domácí pozici.



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nep

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…