Pane, Svobodo, vy zlobíte, krotil rozjetého ódéesáka Železný. Pražští kandidáti na primátora se přeřvávali, bylo to ostré

28.09.2018 8:58

Před kamery se postavilo 11 kandidátů na primátora Prahy. Deset mužů, mezi nimiž stáli lídr hnutí ANO Petr Stuchlík, Jiří Pospíšil (TOP 09) nebo Bohuslav Svoboda (ODS) a Marta Semelová (KSČMÚ) se slovně cupovali na kousky. Debata to byla opravdu ohnivá. Bohuslav Svoboda se rozohňoval tak moc, že ho moderátor Jakub Železný musel notně krotit.

Pane, Svobodo, vy zlobíte, krotil rozjetého ódéesáka Železný. Pražští kandidáti na primátora se přeřvávali, bylo to ostré
Foto: JK
Popisek: Zlatnická ulice na pražském Starém městě

Ve studiu České televize se sešlo 11 kandidátů na pražského Primátora. U debatních stolečků stanuli Hynek Beran z hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, volební lídr Pirátů Zdeněk Hřib, Jan Čižinský za sdružení Praha sobě, Jakub Landovský z ČSSD, Ondřej Mirovský za Zelené, Jiří Nouza z uskupení Starostové pro Prahu. Za Spojené síly pro Prahu vystoupil kandidát na primátora Jiří Pospíšil, komunistka Marta Semelová, Petr Stuchlík za hnutí ANO a Bohuslav Svoboda (ODS). Jedenáctku kandidátů stojících před kamerami ČT uzavřel za Nezávislé Ivan Tomeš.

Hosté se věnovali třem základním tématům - dopravě, bezpečnosti a bydlení.

Piráti chtějí dopravní prostředky zpřístupnit všem. „Jedná se především o to, že všechny dopravní spoje jsou přetížené. Já jsem dneska jel do práce tramvají a stál jsem celou dobu na jedné noze a to ještě ne na svojí," otevřel téma Hřib klasickým vtipem.

Landovský vysvětloval, proč ČSSD nabízí dopravu zdarma. „Je to nespravedlivé, aby měli Pražáci MHD za peníze, protože na dopravní podnik jde 16 miliard a z toho jízdné činí jen 4 miliardy," pravil Landovský. Semelová svému kolegovi okamžitě skočila do řeči. „Škoda, že na naše požadavky jste jako ČSSD nepřistoupili,“ vmetla komunistka do tváře sociálnímu demokratovi, ještě než moderátor Jakub Železný stačil položit otázku. Poté vysvětlila, proč komunisté trvají na dopravě zdarma. „Jde o úspory, co se týkají revizorů, tisku jízdenek, strojků, co se týká vymáhání pokut a tak dále," uvedla Semelová. Landovský političce okamžitě vrátil úder. „Paní Semelová je ze strany, která tady vládla 40 let. Mohla zavést MHD zdarma a nemusela se nikoho ptát, protože tady měla absolutní moc," podotkl sociální demokrat s poukazerm na takřka 41 let vlády komunistů v této zemi. Podle Landovského by se mohla MHD později zavést zdarma v dalších českých a moravských městech.

V tu chvíli se rozzlobeně ozval Pospíšil. „My s tím návrhem nesouhlasíme, podle nás je potřeba investovat do rozvoje infrastruktury, stavět nové tratě a potřebujeme na to peníze. Budou chybět miliardy, to je objektivní fakt," vypálil Pospíšil. Landovský mu okamžitě oponoval. „Vy se do té debaty vůbec nemontujte, protože jste se tu k trvalému pobytu přihlásil až letos na jaře, abyste mohl být primátorem, na daních jste v Praze neodvedl ani korunu," zpražil Pospíšila Landovský. „Já jsem občanem této země a daně platím, nevytvářejte tu dojem, že tu daně neplatím," ohradil se Pospíšil.

Stuchlík se postavil na jeho stranu. Pokud by byla MHD zdarma, systém by se podle lídra hnutí ANO zhroutil. Nouza dodal, že doprava v Praze funguje a je třeba za to děkovat všem řidičům a řidičkám, že pracovali i v těch strašlivých letních vedrech. Mirovský volal po zavedení klimatizovaných tramvají.

Když dostal slovo Čižinský, vynadal ČSSD. „Nejprve bych ČSSD připomněl, že když byla smogová situace a ČSSD měla možnost zavést MHD na den zdarma, tak hlasovala proti," nebral si servítky Čižinský. Posléze chtěl hovořit o odstavných parkovištích, která podle hnutí Praha sobě potřebujeme postavit na okraji Prahy. Moderátor Železný však chtěl udržet debatu v mezích MHD zdarma - ano či ne?

Dal slovo také Bohuslavu Svobodovi z ODS a ten všem přítomným připomněl, že nic na světě není zadarmo. „My tady zase hovoříme o slibech, které dávají reprezentanti jednotlivých stran. Vždyť to jsou plané sliby. Prahu nezajímá jízdné," rozohňoval se před kamerami Svoboda. „Jízdné stojí deset korun na den. Když si uděláte průzkum, tak vám nikdo neřekne, že problém v Praze pro něj je jízdné. Pro koho by byl. Ale my to dáme jako problém zásadní, o kterém tady budeme hodinu hovořit, prostě proto, že to je líbivý. Budeme rozdávat dárky, abychom získali hlasy," rozpaloval se u pultíku dál Svoboda. Mocně přitom gestikuloval rukama a stále zvyšoval hlas. „Pojďte se prosím vás už jednou dohodnout, že začneme mluvit o seriózních věcech," hřímal. „Vydefinujme si tři problémy nebo pět problémů, které půjdou napříč novou opozicí a koalicí. Tohleto není možné," zuřil bývalý primátor Svoboda.

Landovský nespokojeně kroutil hlavou a moderátor Jakub Železný se snažil člena ODS uklidnit. „Pane Svobodo, promiňte,“ volal párkrát. „Doprava není problém?" ptal se Železný. „Tohleto není problém," trval si na svém rozzlobený Svoboda. „To je problém dárků, které rozdává sociální demokracie lidem. Když my se tady nedohodneme, tak za ty čtyři roky se vůbec nic nestane. Všechno, co se slibovalo, se nenaplní, neposune se ani doprava, ani okruh, nic“. „Já navrhuji tři témata!" snažil se převzít roli moderátora Svoboda. Železný hodlal převzít otěže debaty zpátky do svých rukou, ale Svoboda se nechtěl nechat vyhodit ze sedla, obrazně řečeno. „Top je dostavba městského okruhu, to je P+R parkoviště a odblokování výstavby bytů," chrlil ze sebe Svoboda slova skoro jako z kulometu.

„Dostaneme se k tomu, ale už mi přeskakujete na jiná témata," zarazil občanského demokrata konečně Železný. „Nezlobte se, dostaneme se k nim“. „Nepřeskakujte mi. Já vám neberu vaše rozohnění, ale pane Svobodo, vy už trochu zlobíte," krotil moderátor Svobodu. Posléze zmírnil. „Ale já jsem tady nechtěl Svobodu peskovat. To v žádném případě," zdůraznil Železný.

Podobně bouřlivá byla i druhá a třetí část debaty.

Když se znovu dostala ke slovu Semelová, zdůraznila, že doprava je tématem budoucnosti, protože MHD může ulevit občanům. Nouza dodal, že nejpalčivější otázkou dopravy v Praze je výstavba trasy metra D. „Ta se za poslední čtyři roky neposunula ani o milimetr," postěžoval si Nouza. Stuchlík svalil vinu na bedra koaličních partnerů - lidovců i Zelených. „Pokud chcete mít v roce 2025 prvních pět stanic, musíte volit ANO," vystřihl projev jak z reklamy Stuchlík. Čižinský okamžitě oponoval, že lidovci se postavili především proti společnému podniku soukromého investora a hlavního města. Mirovský v tom dal Čižinskému za pravdu. „To byl v podstatě tunel," řekl jasně politik. „ODS tady hovořila o rozdávání peněz. Tak já připomenu, že ODS rozdávala často do kapes svých známých," pokračoval v kanonádě zelený politik. „Tak jestli o tom něco víte, tak podejte trestní oznámení, pokud o tom nevíte, tak mlčte! S vámi jsem skončil!" rozohnil se znovu člen ODS.

Landovský poznamenal, že ODS přehlíží zájmy rodin, když bagatelizuje otázku MHD zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…