Pane Takáči, já se nebojím! Do ČT dorazil nezvyklý host a mluvil o EU

29.04.2019 13:24

V EU už dávno nefunguje kapitalismus, ale socialismus, který je dnes nahrazován ještě větší socialismem. Dotace? Naprosto ujetý. Všechny sankce zrušit. Z EU okamžitě ven! Lídra Strany nezávislosti Františka Matějku si pozvali do České televize a host se pořádně rozjel.

Pane Takáči, já se nebojím! Do ČT dorazil nezvyklý host a mluvil o EU
Foto: archiv F. Matějka
Popisek: František Matějka, předseda Strany nezávislosti ČR

Už jen necelý měsíc nás dělí od voleb do Evropského parlamentu. Česká televize plní svou předvolební povinnost a dává prostor představitelům všech stran k vyjádření jejich názoru a k vysvětlení voličům, proč by měli odevzdat hlas právě jejich politickému uskupení. V pondělí 29. dubna před kamery usedl předseda Strany nezávislosti České republiky František Matějka.

Anketa

Radní ČRo Vítězslav Jandák řekl, že Jiřímu Černému jednu ,,flákne", až ho potká. Vadí vám to?

7%
93%
hlasovalo: 11161 lidí

V úvodu dostávají všichni lídři stran stejnou otázku. „Na kterou jednu prioritu, pakliže byste uspěli, se chcete zaměřit po volbách,“ zeptal se moderátor Daniel Takáč Matějky.

Předseda strany odvětil, že bude spolupracovat se všemi evropskými politiky, kteří na první místo staví nezávislost a suverenitu svých národních států. „Abychom se s nimi mohli domluvit na tom, jak budeme spolupracovat v rámci národních států, až nebude v tom stavu, v jakém je,“ rozjel se Matějka, „to znamená, že buď nebude existovat vůbec, nebo budou postupně vystupovat jednotlivé státy.“

 Matějka nepochybuje, že stále více lidí bude stále více toužit po tom, aby jejich státy měly svou suverenitu a svou nezávislost. „Protože dnes se děje jen to, že státy mají stále méně nezávislosti, a podle našeho názoru mají lidé v Evropské unii stále méně občanských svobod.

„A ty státy si ji neumí vymoci? Ony ji mohou mít na základě smluv,“ ozval se Takáč.

Matějka okamžitě kontroloval. „Česká republika má v EU tříprocentní hlasovací kvórum, což je něco, co je nemožné využít pro to, abyste si v rámci primárního práva vymohl více suverenity, více nezávislosti, návrat práva veta do České republiky a podobně,“ vysvětloval.

Kdybychom si chtěli vybojovat více nezávislosti, narazíme prý na odpor větších států. „Podívejte se na Španělsko, tam vyhrávají socialisté, to je tragédie,“ přisadil si Matějka s tím, že v západní Evropě už kapitalismus nefunguje, v západní Evropě už desítky let existuje socialismus a španělští socialisté údajně hodlají léčit tamní socialismus ještě větším socialismem.  Totéž se podle jeho názoru dá říct o vládách v Portugalsku, ve Francii či v Německu, takže na to, že bychom se nějakým mechanismem Evropské unie domohli větší suverenity a návratu práva veta do tohoto státu, to už se nikdy nestane.

„My tady v České republice aplikujeme společnou unijní politiku, o které rozhodují voliči a politici v jednotlivých národních státech, které nejsou v České republice,“ pálil Matějka do EU naplno.

Vyjadřoval se také k brexitu. „Británie měla svátek demokracie tím, že lidé rozhodli v referendu o vystoupení. Kdyby ti lidé tehdy mohli zmáčknout tlačítko, oni nečekali na žádné obchodní dohody a jiné věci a dva roky vyjednávání. Kdyby ho tehdy mohli zmáčknout, tak Británie už dnes není v EU,“ je přesvědčen Matějka.

Problém s brexitem tkví podle hosta v tom, že ti, kteří zmíněné dohody vyjednávají, a to na obou stranách stolu, jak té britské, tak té kontinentální, o brexit vlastně moc nestojí.A protože o brexitu vyjednávají právě politici, představuje problém. Kdyby ostrovní království odešlo z EU, silnice, přístavy a obchodní vztahy mezi firmami by prý nikam nezmizely. Politici se nás ale snaží přesvědčit, že přestane fungovat svět.

Zato Matějka by o odchod České republiky z EU stál celým svým srdcem. „Kdyby tady, pane Takáči, leželo tlačítko a to tlačítko by znamenalo dnes a tady v přímém přenosu vystoupit z EU, tak ho zmáčknu,“ zdůrazňoval.

Udělali bychom prý nejlépe, kdybychom si my sami bránili své hranice, a totéž by měly dělat i ostatní národní státy v zájmu ochrany svých vlastních zájmů. Našim zájmem je podle hosta také zrušit ekonomické sankce vůči Rusku.

„Jsem zásadním odpůrcem politických sankcí napříč zeměmi, a to z jednoho prostého důvodu. Jediné, co zajišťuje mír, je vzájemný obchod, naprosto s kýmkoli v tuto chvíli. Je naprosto iluzorní si představovat, že když někde zavedete nějaké politické sankce, poplatné současnému systému na jedné straně, že to způsobí, že v té lokalitě bude více svobody, nebo více lidských práv, to se ještě nikdy nestalo,“ uvedl Matějka.

Jednotlivé státy si mezi sebou mají vyjednávat vzájemně výhodné obchodní dohody. Kdyby byla Česká republika suverénním státem, který by si sám sjednával dohody, Matějka by na svou zemi byl hrdý. „V tuto chvíli bohužel nejsem. Národnímu parlamentu přezdívám implementační agentura a já bych byl velmi rád, aby si lidé mohli o své zemi rozhodovat sami,“ zdůraznil Matějka.  

Tvrdě odsoudil evropské dotace jako celek. „Dotace, to je jedno z největších zel, které může existovat. Je to absolutní korupční prostředí. A to nejen z hlediska toho, že politici při rozdávání těch peněz mají příliš velké oči na to, co z toho sami získají, ale zároveň se z toho kupují voliči. A úplně nejhorší je, že jako podnikatel, který nechce dotace, nebo na ně nedosáhne, protože nemá administrativní tým, si musí ze svých vlastních daní platit vlastní konkurenci. To je naprosto ujetý,“ rozčílil se host.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…