Pane prezidente, prosíme, zachraňte naší zemi, píše Klausovi Bok

21.09.2012 20:27

Stane se Klaus potřetí prezidentem. V Česku se najdou občané, kteří první hlavu státu, aby si svou funkci udržel prostřednictvím účasti v přímé volbě. V úspěch této varianty věří např. předseda občanského sdružení Šalamoun – Spolku na podporu nezávislé justice v ČR John Bok, který v otevřeném dopise Klausovi zdůrazňuje, že se stát nachází v tak složité situaci, že stojí za to ústavu ignorovat.

Pane prezidente, prosíme, zachraňte naší zemi, píše Klausovi Bok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus poctil svou návštěvou prvňáčky základní školy Na smetance

Předseda občanského sdružení Šalamoun – Spolku na podporu nezávislé justice v ČR John Bok vyzval v otevřeném dopise Václava Klause k tomu, aby znovu kandidoval na post prezidenta, tentokrát v přímé volbě. Bokův otevřený dopis uveřejnil server Fragmenty.cz.

Klaus nebo Jakl. Ostatní za moc nestojí

"Za daných okolností soudíme, že by bylo pro stát výhodné, kdybyste zůstal v jeho čele ještě nejméně po jedno volební období. Ve své dosavadní praxi jste prokázal uvážlivost a způsobilost překonávat vnitropolitické krize a urovnávat rozmíšky mezi politiky, což jsou skvělé předpoklady pro zvládnutí úskalí onoho „zkušebního provozu“. Jsme mimo to přesvědčeni, že jste dosud nepřekonal zenit své výkonnosti, takže Vaším odchodem ztratí společnost možnost plného využití Vašeho osobnostního potenciálu," myslí si předseda spolku Šalamoun.

Háček je v tom, že podle české ústavy nemůže být prezidentem nikdo třikrát po sobě. Proč teda Bok otevřeně vyzývá současného prvního muže ve státě, aby porušil základní zákon? Česko čelí složité hospodářské situaci, politická scéna také není právě nejklidnější a Klaus, který podle Boka ještě překypuje energií, prokázal, že si s oběma věcmi dokáže poradit.

Pokud by se prezidentem nestal Klaus, stojí za to uvažovat o jediném dalším muži a to o blízkém spolupracovníkovi Klause Ladislavu Jaklovi. Ostatní kandidáti prý nestojí za moc. Bok v této souvislosti poukazuje např. na to, že Fischer býval členem KSČ, aby si mohl budovat kariéru, což nevypovídá vůbec nic lichotivého o jeho osobnosti.

Ignorujte ústavu

Bok si je vědom toho, že česká ústava fakticky Klausovu kandidaturu zakazuje, ale nabízí dvě řešení. Parlament by podle jeho názoru mohl přijmout zákon, na jehož základě by Klaus dostal výjimku jako kdysi i T. G. Masaryk, který byl hlavou státu zvolen také více než dvakrát. Druhou možností je, že by Klaus ústavu zcela ignoroval.

"V kandidatuře Vám nebrání žádné ustanovení prováděcího zákona č. 257/2012. Teprve při projednání a registraci Vaší kandidátní listiny by mohlo ministerstvo vnitra rozhodnout o jejím vyřazení podle §26 odst.2 písm. e), neboť byste nesplňoval podmínku volitelnosti podle čl.57 odst.2 Ústavy. Proti takovému rozhodnutí byste se ovšem mohl bránit ve správním řízení postupem podle zák.č. 150/2002 Sb. soudního řádu správního, v případě neúspěchu ústavní stížností. Nelze vyloučit, že byste u soudu uspěl," nabízí variantu Bok.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…