Papež pronesl rázné poselství: Ukončete nesmyslnou válku. Děti hladoví a peníze jdou na zbraně...

25.12.2022 17:12 | Kauza

Tradiční poselství Městu a světu (Urbi et orbi) nemohlo ve sváteční den chybět. Papež František v něm odsoudil „nesmyslnou válku“ na Ukrajině a vyzval k jejímu ukončení. Hovořil i o dalších ozbrojených konfliktech a vzpomněl i na miliony lidí, zejména tedy dětí, které ve světě trpí hladem, zatímco se vynakládají prostředky na zbraně. Píše o tom server CeskeNoviny.cz.

Papež pronesl rázné poselství: Ukončete nesmyslnou válku. Děti hladoví a peníze jdou na zbraně...
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: papež František

Papež ve svém tradičním poselství vyzval k tomu, abychom pomysleli zejména na děti, které po celém světě touží po míru. „Podívejme se do tváří ukrajinských bratří a sester, kteří letošní Vánoce prožívají ve tmě, venku nebo daleko od svých domovů, kvůli destrukci způsobené deseti měsíci války. Kéž Pán osvítí mysl těch, kteří mají moc umlčet zbraně a okamžitě ukončit tuto nesmyslnou válku,“ řekl papež. 

Připomněl i další ozbrojené konflikty ve světě, mimo jiné v Sýrii, v Jemenu či v zemích Afrického rohu. Vzpomněl na utrpení lidí v Afghánistánu či v Íránu, kde vládnou autoritářské režimy. A také na obyvatele nejchudší americké země Haiti, zmítané politickou krizí a kriminalitou gangů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…