Pašování migrantů do Evropy. Už i Češi v tom jedou

30.06.2023 8:05

MONITORING Češi se nechávají najímat jako pašeráci migrantů. Činí tak, i když jim hrozí až 16 let vězení. V Maďarsku by mohli dostat ještě víc. Přesto další migrační vlna narůstá. Současně prý platí, že kvůli Maďarům mají čeští policisté více práce. Maďaři totiž kvůli sporům s EU pustili dál tisíce migrantů, které zadržovali.

Pašování migrantů do Evropy. Už i Češi v tom jedou
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Šéf NCOZ Jiří Mazánek v rozhovoru pro čtvrteční Lidové noviny mimo jiné prozradil, že migranty do EU a přes EU pašují i Češi. V roli řidičů. Do pašeráckého byznysu se zapojují i navzdory tomu, že jim za to hrozí až 16 let vězení. 

Anketa

Jste pro to, aby homosexuální páry směly adoptovat děti?

5%
93%
hlasovalo: 26109 lidí
„Nárůst začal loni, ale pro nás to vyvrcholilo letos na jaře, kdy jsme uzavřeli čtyři případy rozsáhlé nelegální migrace, na kterých jsme vloni začali pracovat. Tyto organizované skupiny mají mezi 15 až 25 obviněnými. Často jsou stíháni vazebně. Jedna realizace byla dokumentační kvůli tomu, že zatím nemáme uzákoněný tzv. schengenský prvek, který ale nově schválila Poslanecká sněmovna, takže to předáme kolegům do Maďarska ke stíhání. Tam jsou pachatelé ohroženi vyšší trestní sazbou než u nás. Je třeba říct, že řízení nelegální migrace je obvykle v rukou cizinců,“ prozradil Mazánek.

„Vidíme daleko větší vzedmutí migrační vlny. Od loňského roku registrujeme daleko více převozů, častěji se podařilo zadržet i převaděče. A to jak na státních hranicích, tak ve vnitrozemí. Máme také problém, protože v Maďarsku propustili stovky, možná až jednotky tisíc osob, které byly zadrženy pro podezření z nelegální migrace. Maďaři tvrdí, že to je kvůli sporu s Evropskou unií,“ pokračoval.

Nejčastěji prý tzv. pěšáci i s migranty vstupují do Česka přes jižní Moravu, projedou Českem a na severu republiky překročí nad Ústeckým krajem či v Plzeňském kraji hranice do Německa.

Na konci června policisté přikročili k realizaci v kauze Hatin, ve které bylo pro pašování lidí zadrženo 14 lidí. Podle informací ČTK, které převzala i Česká televize, vyšetřovatelé kauze věnovali pozornost od srpna 2021. Detektivové odhadli, že mezinárodní organizovaná skupina vybrala od migrantů nejméně milion eur, tedy asi 23,7 milionů korun.

Prozradil také, že pokrčují práce na kauze Dozimetr. Je to prý kauza velmi rozvětvená a pracovalo se na ní asi rok, což podle šéfa NCOZ znamená, že se na ní pracovalo rychle. Zdůraznil také, že ze strany policie rozhodně nedochází k únikům informací. Ani v kauze Dozimetr, ani v jiných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A čemu se divit?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesaruman , 30.06.2023 8:18:13
EU je založena na principu pošlapávání svrchovanosti jednotlivých států a tady je výsledek.Každá země,která chce tuto situaci řešit je ze strany Bruselu ničena a to tak,aby se obyvatelé podvolili.Podobné kroky se používali za Protektorátu Němci.Naoko omezené pravomoci,ve skutečnosti nemožnost o sobě rozhodovat.EU je ten hlavní problém.

|  6 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …