Páteční bomba: Zeman šokoval slovy o Václavu Klausovi a vepřínu v Letech

01.12.2017 12:14

Se zaměstnanci společnosti ZETOR se v Brně sešel prezident Miloš Zeman. Sdělil, že za pět let by byl ochoten podpořit opětovnou kandidaturu Václava Klause na post prezidenta republiky. Vyzval také, ať se peníze na výkup vepřína v Letech u Písku raději věnují na vzdělání romských dětí.

Páteční bomba: Zeman šokoval slovy o Václavu Klausovi a vepřínu v Letech
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman na setkání s občany ve Strážnici

Úvodem Zeman vzpomněl na svou cestu do Ruské federace, kterou uskutečnil v minulých dnech. Tam byla mimo jiné podepsána dohoda o odběru 6000 traktorů značky Zetor. Posteskl si nad tím, že v novinách se však objevují zkazky o tom, že cesta do Ruska byla neúspěšná. „Většinou to však píšou ti, kteří o ní nic nevědí,“ sdělil Zeman a zdůraznil i další kontrakty a smlouvy o porozumění.

Své pak prezident řekl i k průměrné mzdě ve společnosti, která se má  pohybovat kolem 31 tisíc korun. „Není to tak špatný výsledek. Na Brno docela dobré,“ sdělil Zeman. Věří, že vedení podniku myslí také na benefity. 

První dotaz pak směřoval na Průmysl 4.0. „Obecně půjde o snížení nároků na živou práci. Zmírní se tak tlak na pracovníky, protože teď je pro podniky velmi obtížné sehnat pracovníky. Je samozřejmě složité, abychom definovali kvalifikační strukturu Průmyslu 4.0. Chtěl bych ale rozptýlit iluze, že to všechno budou jen vysokoškoláci. Vždy, v každém technickém směru nebo odvětví, ta vysokoškolská skupina za sebou vleče i tu skupinu středoškoláků a slábnoucí skupinu lidí s menším než středoškolským vzděláním,“ poznamenal Zeman. „Průmysl 4.0 dává pracovní příležitosti nejenom pro vysokoškoláky, ale i pro středoškoláky,“ dodal souhrnně Zeman.

Své pak Zeman řekl také k exprezidentovi Václavu Klausovi v odpovědi na jeden z dotazů. „Pamatuji si, že když jste kandidoval na prezidenta České republiky, váš tehdejší rival Václav Klaus vám vyjádřil podporu se svou paní. Chtěl bych se vás zeptat, zda i vy byste jemu vyjádřil, projevil podporu, nebo byste chtěl vidět někoho nového, až vy nebudete na místě prezidenta republiky?“ zeptal se jeden ze zaměstnanců.

„Myslím si, že Václav Klaus, byť jsem s některými jeho názory nesouhlasil, je schopný politik. A pokud by se rozhodl ve svém mladistvém věku znovu kandidovat na post prezidenta, neměl bych problém s jeho podporou,“ řekl Zeman.

Názor Zeman sdělil i k vepřínu v Letech. „Tvrdilo se, že ta částka určená k výkupu bude nižší,“ zmínil Zeman, jenž by částku věnoval na bohulibější účely. „Dejme těch 400 milionů na výchovu a vzdělání romských dětí. Tím prospějeme jejich dětem, naší společnosti, jejich rodinám,“ sdělil jasně Zeman.

A padla i slova k přijetí eura v Česku. „Jsem pro přijetí eura, za předpokladu, že Řecko odejde z eurozóny, takže český daňový poplatník nebude muset platit řecké dluhy,“ řekl jasně Zeman. Závěrem se pak Zeman vyjádřil k premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), a to vzhledem k jeho podané demisi. „Vzhledem k tomu, že podal demisi, neměl by už říkat nic,“ řekl jasně Zeman.

I pracovníci Zetoru se pak před převzetím darů Zemanem vyjádřili k tomu, že by nechtěli, aby v Česku byly předčasné volby. 

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…