Patočka se pokoušel o občanskou neposlušnost v Brně. Policie zasáhla včas

07.09.2016 12:15

Aktivisté z Občanské aliance Referendum 2016, která stojí za vyhlášením lidového hlasování o poloze brněnského nádraží, dnes chtěli ráno na budovu hlavního nádraží bez povolení připnout obří transparent. To jim však překazili policisté, kteří na místě čekali a byli na aktivisty připraveni. Aktivisté se prý pokusí provést akci jindy, řekl na místě novinářům její hlavní organizátor Jakub Patočka.

Patočka se pokoušel o občanskou neposlušnost v Brně. Policie zasáhla včas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Patočka

Obří plachta měla informovat o konání referenda, které se uskuteční společně s krajskými volbami 7. a 8. října a lidé budou odpovídat na otázku, zda si přejí, aby město modernizovalo nádraží v poloze u ulice Nádražní, což splňuje takzvaná varianta pod Petrovem. Druhou variantou je nádraží přesunuté o kilometr na jih na současné nákladové Dolní nádraží.

Příští týden chce začít s kampaní i město, ta však bude pouze informační. Ve vozech MHD se objeví letáky s potřebnými informacemi, aby lidé věděli, o čem budou rozhodovat a co pro to mají udělat. Město nebude lidem doporučovat, jak mají hlasovat.

Do termínu referenda však nebudou známé výsledky studie proveditelnosti, kterou nechala zpracovat Správa železniční dopravní cesty a která porovnává z různých hledisek výhodnost a nevýhodnost obou poloh. Lidé tak v době referenda nebudou znát ani podobu nového dopravního řešení MHD, ani nebude zřejmé, kolik město bude muset investovat do nových dopravních opatření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…