Pavel Bém, nejoblíbenější primátor. Průzkum naznačil i letošní výsledky

13.09.2022 14:06

Aktuální průzkum společnosti SANEP se mimo jiné zabýval hodnocením primátorů hlavního města Prahy, kteří stáli v čele pražského magistrátu od roku 1990. Názor, že právě Pavel Bém zastával z nabídky deseti primátorů nejlépe svoji funkci, vyjádřilo v celkovém souhrnu 18,9 % obyvatel hlavního města.

Pavel Bém, nejoblíbenější primátor. Průzkum naznačil i letošní výsledky
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: Bývalý primátor Prahy za ODS Pavel Bém

Druhým nejlépe hodnoceným primátorem se ziskem 15,3 % hlasů je exprimátor Bohuslav Svoboda, který je v nadcházejících komunálních volbách lídrem kandidátky Spolu pro Prahu. 

Třetí příčku obsadil Jan Kasl, kterého jako nejlépe funkci vykonávajícího primátora ohodnotilo 8,4 procenta Pražanů. 

Více ZDE

První žena, která v historii Prahy stanula v jejím čele, Adriana Krnáčová z hnutí ANO 2011, skončila se ziskem 8,1 procenta na místě čtvrtém. Na pátém místě pak skončil exprimátor Jan Koukal (6,2 %). 

Současný primátor Zdeněk Hřib (Piráti) získal v aktuálním průzkumu společnosti SANEP pouhých 5,6 procentního bodu. 

Ještě hůře než současný pirátský primátor dopadli Jaroslav Kořán (4,2 %), Tomáš Hudeček (TOP 09) se ziskem 1,8 %, Igor Němec (ODS) s 0,6 % kladných hlasů a poslední Milan Kondr (ODS) se ziskem 0,3 procentního bodu. Takřka třetina obyvatel hlavního města Prahy se pak nedokázala rozhodnout a nedala svůj hlas žádnému z uvedených primátorů. 

Z výsledků exkluzivního průzkumu společnosti SANEP je patrné, že žádný z primátorů hl. města Prahy působících v čele naší hlavní metropole od roku 1990 nepřirostl Pražanům výrazně k srdci. Důvodem může být řada korupčních kauz či trestních stíhání, které mnohé pražské primátory provázely. Na dost z nich již také Pražané zapomněli, nebo se jejich činnost na životě obyvatel hl. města Prahy žádným výrazným způsobem nepodepsala. 

Největší volební potenciál – dle aktuálního měření společnosti SANEP – má pak před komunálními volbami v hlavním městě Praze koalice Spolu pro Prahu, která sdružuje občanské demokraty, TOP 09 a lidovce. Její volbu zvažuje 34,9 procenta voličů. Komunální volby se budou v Česku konat 23. a 24. září. 

Volební potenciál vyjadřuje, kolik procent hlasů by mohl politický útvar získat, pokud by pro něj hlasovali všichni voliči, kteří jeho volbu zvažují. Celkový součet proto nemusí být 100 procent, neboť lidé mohou zvažovat volbu více stran. 

Druhý největší volební potenciál v Praze má hnutí ANO s 23,2 procenta. Po ANO následují na třetím místě Piráti s 21,2 procenta volebního potenciálu. Čtvrté místo by podle průzkumu společnosti SANEP získalo v aktuálním zářijovém měření sdružení nezávislých kandidátů Praha sobě, které má šanci podle průzkumu získat až 20,1 procenta. O volbě hnutí STAN uvažuje v hlavním městě Praze 12,4 procenta voličů. Všechny ostatní subjekty v hlavním městě pak mají volební potenciál nižší než 10 procent. 

Uskupení SPD, Trikolora, Pes mají v Praze 8,5 procenta volebního potenciálu, Solidarita 6,3 procenta. Nad pětiprocentní hranicí volebního potenciálu pak dosáhly ještě dvě uskupení, a to Praha bez chaosu se ziskem 6,1 procenta volebního potenciálu a Motoristé sobě s volebním potenciálem 5,8 procenta. 

Závěr průzkumu společnosti SANEP se věnoval oblastem, které jsou pro Pražany nejvíce problematické, a také zjišťoval spokojenost obyvatel Prahy s fungováním magistrátu. 

Pražany v současné době nejvíce trápí vysoké ceny bydlení (66,5 %) a nedostatek bytů (61,1 %). Třetím největším „strašákem“ je v hlavním městě korupce (59,6 %). Mezi největší problémy zařadili Pražané též přetíženou městskou dopravu (55,7 %) a vyjádřili nespokojenost s dostavbou Pražského okruhu (46,4 %). 

V úplném závěru šetření ještě respondenti hodnotili nynější vedení magistrátu. Se správou Prahy je v souhrnu kladných hlasů „spokojena“ jen necelá třetina obyvatel hlavního města (31 %). Naopak „nespokojených“ Pražanů je plných 63 procent. Pouhých šest procent obyvatel našeho hlavního města pak nedokázalo na tuto otázku jednoznačně odpovědět. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…