Pavel Novotný dokonal facku Rusku. Za 153 tisíc a nějaké drobné

01.05.2020 7:25

Na řeporyjském náměstí už má své výsostné místo pamětní deska připomínající padlé vojáky Ruské osvobozenecké armády, takzvané vlasovce. Instalace se zúčastnil sám řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS), podle kterého už je vše hotové. Záměr postavení tohoto pomníku vyvolával velké vášně na ruském velvyslanectví v Praze a u ruské diplomacie, píše Aktuálně.cz.

Pavel Novotný dokonal facku Rusku. Za 153 tisíc a nějaké drobné
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Novotný slíbil, že jako starosta už nebude bulváru ukazovat prdel

Vedle pamětní desky stojí umělecké dílo od sponzora, který si nepřeje být jmenován. Novotný uvedl, že uměleckou instalaci v podobě třímetrového kovového stožáru s drobnou plastikou na vrcholu radnice získala od „významného, ale neznámého autora“. Plastika zhruba velikosti dlaně zobrazuje sovětský tank, na kterém leží německá vojenská helma.

Anketa

Věříte, že Kreml vyslal agenta, který měl odpravit starostu Prahy 6 Koláře?

hlasovalo: 36987 lidí

Pamětní desku zdobí vyrytý citát z knihy Souostroví Gulag Alexandra Solženicyna. „Zdali všichni Češi pak pochopili, kteří Rusové zachránili jejich město?“ Další krátký text pak připomíná Pražské povstání a 300 vlasovců, kteří při něm padli.

Pamětní deska podle starosty stála 153 000 korun a úřad na ni vypsal poptávkové řízení. Město zdarma zajistilo napojení na kamerový systém. Celkem se tak podle starosty náklady na památník vešly do 200 000 korun. Doplnil, že radnice již dříve restaurovala pamětní desku za oběti druhé světové války a umístila novou, která je věnována padlým v té první.

Proti původnímu plánu se změnilo umístění památníku, který měl původně být na spojnici ulic Smíchovská a Jáchymovská. Roli v přesunu podle starosty hrál reportér ruské televize, který si pro reportáž vybral právě místo na náměstí, o kterém tvrdil, že bylo pro památník vybráno. Zastupitelé proto prý pak schválili, že tomu tak skutečně bude. „O umístění památníku tak vlastně rozhodla ruská televize,“ dodal Novotný.

Ruská ambasáda dříve označila nápad na postavení pomník vlasovcům za porušení mezinárodních závazků České republiky vyplývajících z úmluvy o nepromlčitelnosti válečných zločinů. Ruská diplomacie hovořila o „naprosto příšerné iniciativě“, která slouží reinkarnaci nacismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…