Pavel má obavy z odposlechů na Hradě. Policie s vyšetřováním počká. Zde je důvod

04.02.2023 8:27 | Kauza

Zda se na Hradě pod vedením Miloše Zemana a jeho spolupracovníků nestal trestný čin, tím se budou zabývat policejní vyšetřovatelé. Petr Pavel se obává odposlechů ze strany soukromé společnosti 3D Security. Zeman nebyl informován o žádném riziku.

Pavel má obavy z odposlechů na Hradě. Policie s vyšetřováním počká. Zde je důvod
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Nově zvolený prezident Petr Pavel v pořadu Partie.

Na ukončení mandátu prezidenta Miloše Zemana nečeká pouze Petr Pavel, ale také policejní vyšetřovatelé. Budou se zabývat tím, zda se pod vedením spolupracovníků prezidenta neodehrál trestný čin, uvedl deník Mladá fronta Dnes.

Na základě informací, které v průběhu posledních let předala policii Bezpečnostní informační služba České republiky, se bude policie zabývat možným ohrožováním utajovaných informací, tak i hospodářských záležitostí. Důvodem pro vyčkávání vyšetřovatelů do konce období funkce prezidenta Zemana můžou být i zkušenosti s chováním prezidenta, kdy se ukázalo, že je ochoten nad svými spolupracovníky přimhouřit oko. Příkladem z minulosti může být udělení milosti bývalému řediteli Lesní správy Lány Miloši Balákovi. Ten byl poslán na tři roky do vězení za ovlivnění veřejné miliónové zakázky kolem vodní nádrže v Lánské oboře.

Minulé léto zase Zeman žádal premiéra Petra Fialu o spolupodepsání abolice, jež by znemožnila zahájení případného trestního stíhání v kauzách skartace dokumentu BIS ke kauze Vrbětice či únik informací BIS na Hrad. Zeman abolici chtěl pro svého poradce Martina Nejedlého a kancléře Vratislava Mynáře. Fiala ji nicméně odmítl podepsat. Tuto informaci ale sám Zeman vyvrátil v rozhovoru pro XTV.

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30582 lidí
Nově zvolený prezident Petr Pavel veřejně uvedl, že prostory Hradu nevnímá jako bezpečné, starost mu dělají hlavně údajné odposlechy, a to předně kvůli zdejší dvouleté působnosti soukromé bezpečnostní služby 3D Security. Společnost se specializuje na odposlechy a na Hrad ji měl dosadit právě Zemanův poradce Nejedlý. Pavel chce hrad i z tohoto důvodu nechat prohlédnout. „Má téměř neomezený přístup ke všemu a nepodléhá policejní kontrole,“ prohlásil o 3D Security, neuvedl již ale, od koho se o jejím působení dozvěděl.

„Kancelář prezidenta republiky konstatuje, že prezident republiky Miloš Zeman nebyl ze strany BIS, jiné zpravodajské služby nebo policie informován o žádném bezpečnostním riziku v tomto smyslu,“ reagoval ve včerejším prohlášení tiskový mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček. Vyvstává otázka, zda Pavlova prohlášení o odposleších a následném prohledání hradních prostor souvisí s jeho pondělní schůzkou s ředitelem BIS Michalem Koudelkou, i přesto, že Pavel i ředitel BIS uvádí, že šlo pouze o schůzku s cílem nastavit směr budoucí komunikace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak moment, něco tu nesedí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseZevon , 04.02.2023 9:25:58
jaké odposlechy? To když tam byl Zeman, tak tam odposlech dal kdo? To byl odposlech byl v pořádku? A nyní u Pavla se budou odposlechy vyhledávat a likvidovat? A navíc, to jsou fakt takoví čučkaři, že by si ani nepamatovali, kde to nastrkali? Je třeba hned povýšit Koudelku, určitě mu to osvěží paměť. Z pohledu občana, který pracuje a platí daně, je tohle nejodpornější doba, co mohla nastat. Vyhovovat může akorát těm, co se vezou v nějakých politických neziskovkách, agitkách a vůbec různým strukturám, přisátým jak pijavice na státní rozpočet.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…