Pavel na ústavní soudkyni navrhl Křesťanovou z Městského soudu v Praze

24.06.2023 6:20 | On-line

Novou ústavní soudkyní by mohla být místopředsedkyně Městského soudu v Praze Veronika Křesťanová. Prezident Petr Pavel zaslal její nominaci do Senátu. Horní parlamentní komora to oznámila na twitteru. Senátoři mají o svém souhlasu s nominací rozhodnout do dvou měsíců.

Pavel na ústavní soudkyni navrhl Křesťanovou z Městského soudu v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Petr Pavel

 „Nominace je pro mě velkou ctí a vnímám ji s veškerou pokorou jako ohodnocení své dosavadní práce,“ napsala ČTK Křesťanová. Její specializací je ochrana osobnosti, autorské právo a mediální právo. Jako soudkyně rozhodovala například spor o licence k výrobě předmětů s Krtečkem či spor o autorství textu amnestie bývalého prezidenta Václava Klause. Řešila také nároky zdravotní sestry stíhané za vraždy pacientů, která zažalovala mediální vydavatelství za nerespektování presumpce neviny. Zabývala se třeba i sporem překážkářky Zuzany Hejnové a Česke pošty kvůli známce vydané k olympijským hrám v Riu de Janeiro.

Křesťanová pracuje u pražského městského soudu, který ji prezidentovi navrhl, od roku 2010. Předtím od roku 1992 po vystudování Právnické fakulty Univerzity Karlovy působila v advokacii. Právo studovala rovněž na pasovské univerzitě. Pracovala také jako rozhodce u rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře. Byla členkou expertní komise pro tvorbu nového autorského zákona. Získala ocenění Právník roku 2014 za oblast duševního vlastnictví. Má zkušenosti i z akademické sféry, vyučuje na pražských právech nebo na AMU.

„Křesťanová spojuje osmnáctileté zkušenosti z advokacie, čtyřiadvacetileté zkušenosti z akademické sféry, přičemž soudkyní je posledních třináct let. Tato její trojí jedinečná a zároveň dlouholetá zkušenost z několika profesí může být pro práci Ústavního soudu velkým přínosem,“ zdůvodnila nominaci pro server Česká justice předsedkyně Městského soudu v Praze Jaroslava Pokorná.

Na senátní schválení od poloviny června čeká návrh na doplnění někdejšího místopředsedy Mezinárodního trestního soudu (ICC) Roberta Fremra mezi ústavní soudce.

V patnáctičlenném týmu ústavních soudců je nyní volné místo po Vladimíru Sládečkovi, jehož desetileté funkční období skončilo 4. června. Počátkem srpna skončí mandát předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského a Ludvíka Davida a 26. listopadu Radovana Suchánka. Pavel tak bude muset předložit ještě nejméně dva kandidáty na ústavní soudce.

Prezident oslovil desítky institucí, včetně krajských, vyšších a nejvyšších soudů, aby mu navrhly možné kandidáty na ústavní soudce. Ty následně posuzuje panel v čele s ústavním právníkem Janem Kyselou. Ústavní soudce jmenuje prezident se souhlasem Senátu na deset let, opakování mandátu ústava nezakazuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…