Pavlovi radí s Ústavním soudem diplomovaný divadelník. A role Rychetského...

29.03.2023 21:26

Začíná výběr ústavních soudců. Prezident Pavel osloví více než dvě desítky institucí, aby kandidáty na ústavní soudce navrhly. Dnes se sejde se senátory, aby prodiskutovali způsob výběru nových ústavních soudců a nejspíše konkrétní kandidáty. V Aby bylo jasno se podívali na složení konzultačního panelu, který má návrhy posuzovat. Klíčovou roli při výběru nových ústavních soudců bude hrát současný předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský i herec Jiří Šesták.

Pavlovi radí s Ústavním soudem diplomovaný divadelník. A role Rychetského...
Foto: Archiv Jany Bobošíkové
Popisek: Jana Bobošíková

Prezident Petr Pavel by měl letos jmenovat sedm ústavních soudců. Proces výběru a jmenování probíhá tak, že prezident republiky předloží své návrhy Senátu a ten buď kandidáty odmítne, nebo schválí. Funkční období ústavního soudce je deset let. Návrhy bude posuzovat sedmičlenný konzultační panel, který povede ústavní právník Jan Kysela.

Za pozornost stojí skutečnost, že klíčovou roli při výběru nových ústavních soudců bude hrát současný předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. „Jak vyplynulo ze slov vedoucího prezidentského konzultačního panelu, současný předseda Ústavního soudu dodá prezidentu zhruba deset jmen, s nimiž bude panel při transparentním výběru transparentně pracovat,“ přibližuje moderátorka Bobošíková.

Problém však shledává v tom, že ani prezident Petr Pavel ve své řeči, ani Kancelář prezidenta republiky ve své tiskové zprávě neuvedli, že Ústavní soud bude mezi třiadvaceti obeslanými institucemi, které Pavlovi mají kandidáty na ústavní soudce doporučit.

I když je celý výběrový proces na samém začátku, některá jména možných budoucích ústavních soudců už ve veřejném prostoru zaznívají. Rychetský se nechal slyšet, že by byl velmi rád, kdyby jeden až dva z prvních tří jmenovaných ústavních soudců, kteří se mají ujmout funkce v květnu, byly ženy. „Ačkoli se má teprve sejít komise, Senát s prezidentem a mají vybírat podle kritérií, zdá se, že o některých jménech je už rozhodnuto,“ pokračuje Bobošíková.

O transparentním výběru ale zřejmě nemůže být zcela řeč. Zatímco komentátor Lukáš Jelínek tvrdí, že na Hrad musel přijít bývalý voják, aby systém produkující ústavní soudce dostal pravidla a stal se transparentním, Bakalův tisk už zná jména favoritů, doporučil je právě Pavel Rychetský, upozorňuje moderátorka, která si klade otázku, k čemu pak taková prezidentská komise bude.

Mezi hlavními favority jsou: bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, někdejší předsedkyně Soudcovské unie Daniela Zemanová, místopředseda Vrchního soudu v Praze Robert Fremr či právní filozof a profesor Univerzity v Cardiffu Jiří Přibáň.

V kontextu toho Bobošíková poukazuje na to, jak opatrně se na adresu prezidenta Pavla a jeho kontroverzní minulosti Rychetský vyjadřuje: „Představte si, že podle Rychetského studoval Petr Pavel na vojenského zpravodajce, protože byl romantik a měl dobrodružnou povahu. Podle předsedy Ústavního soudu byl Petr Pavel jako člen zpravodajské správy generálního štábu československé armády za socialismu ‚pubertální maturant‘,“ dodává Bobošíková.

Jeho vyjádření následně dává do kontrastu s fakty: „Petr Pavel se na rozvědčíka začal učit jako absolvent vysoké školy, bylo mu tehdy 27 let. Puberta podle mezinárodních standardů končí v devatenácti letech. Tak co myslíte? Nakolik lze předsedu Ústavního soudu brát vážně?“ táže se.

Věnuje se i funkci Jana Kysely, který konzultační panel povede. „Není známo, že by profesor Kysela měl praxi ze soudní síně, z výslechu ve věznici nebo z jednání obchodních společností. Celý svůj profesní život působil výhradně jako učící na Karlově univerzitě a jako tajemník stálé komise senátu,“ sděluje publicistka s odkazem na Kyselův životopis.

Prezidentská komise, která má na prvním místě zkoumat profesní zkušenost a odbornost kandidujících právníků, není složená z vystudovaných a zkušených právníků. „V sedmičlenné komisi zasedá i absolvent divadelní fakulty, herec a spisovatel Jiří Šesták, bývalý senátor z klubu STAN. Umíte si představit, co by se dělo, kdyby třeba prezident Miloš Zeman pověřil vybíráním ústavních soudců všestranného umělce Františka Ringo Čecha, bývalého poslance ČSSD?“ dodává Bobošíková.

Dále je v komisi také například bývalá ombudsmanka Anna Šabatová. „Magisterský titul z právnické fakulty ale Anna Šabatová nemá,“ poukazuje Bobošíková na její nekompetentnost rozhodovat v konzultačním panelu.

Odbornou erudici ústavních soudců, kteří mají chránit základní práva občanů, bude také zkoumat právník ze sdružení CZ.NIC, tedy ze sdružení, které na popud vlády loni po ruské agresi na Ukrajině vypnulo některé servery. Mezi členy komise jsou také dva absolventi Sorosovy Středoevropské univerzity.

Naopak v prezidentské komisi chybějí dva bývalí čeští soudci Evropského soudu pro lidská práva, kteří přezkoumávali závěry našeho Ústavního soudu. Ti k posuzování odborné způsobilosti budoucích ústavních soudců překvapivě přizváni nebyli.

Zajímavá jsou i kritéria, podle kterých bude panel kandidáty vybírat, zkoumat bude mimo jiné regionální příslušnost, gender, pohlaví i světonázor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…