Pavlovi stoupá popularita, hlásila i ČT. Zde je srovnání se Zemanem a Klausem

01.06.2023 21:50

Důvěra v prezidenta republiky po březnovém oficiálním nástupu Petra Pavla do funkce hlavy státu dosáhla 58 %. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM), který byl dnes odprezentován v Událostech České televize. Šetření proběhlo od března do května. V ostatní ústavní instituce se v porovnání s předchozími průzkumy důvěra výrazně nezměnila. Nejméně lidí důvěřuje nadále vládě a Poslanecké sněmovně. Nespokojenost s politickou situací vyjádřilo 60 % dotázaných občanů ČR.

Pavlovi stoupá popularita, hlásila i ČT. Zde je srovnání se Zemanem a Klausem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Petr Pavel

Jak ukázaly výsledky šetření CVVM, prezidentovi vyjadřovaly důvěru necelé tři pětiny (58 %) respondentů. Nedůvěru prezidentovi vyslovila více než třetina oslovených občanů (36 %) a 6 % dotázaných se nedokázalo rozhodnout.

Před odchodem prezidenta Miloše Zemana z funkce prezidentovi podle průzkumu CVVM důvěřovaly méně než dvě pětiny Čechů; po nástupu Petra Pavla podíl důvěřujících stoupl téměř na tři pětiny dotázaných obyvatel.

Zatím Petr Pavel nepřekonal své předchůdce, kteří se historicky ve funkci prezidenta těšili i vyšším procentům v otázce důvěry od občanů. Například podle únorového průzkumu STEM z roku 2016 měl prezident Miloš Zeman nejvyšší důvěru z politických institucí, a sice s podporou 63 % dotázaných.

Důvěryhodnost prezidenta Zemana i tehdy byla ale zatím na nižší úrovni než v případě jeho předchůdce Václava Klause, kterému se důvěra pohybovala nad hranicí 70 %, pokud se nebere v úvahu závěrečný propad na konci Klausova mandátu.

Důvěra v ostatní ústavní instituce se ve srovnání s předchozími průzkumy výrazně nezměnila. Nejméně lidí důvěřuje nadále vládě a Poslanecké sněmovně, a to shodně 32 %. Důvěra v Senát je s 38 % jen mírně vyšší. Nejvyšší podíl důvěry si vytrvale drží starostové s 67 % a obecní zastupitelstva s 66 %. Hejtmanům věří 45 % Čechů a krajským zastupitelstvům 48 %.

Důvěra v prezidenta, vládu a parlament je vyšší hlavně u lidí s vyššími příjmy, vyšším vzděláním a větším zájmem o politiku. Se zvyšujícím se věkem naopak klesá důvěra prezidentovi, vládě, Poslanecké sněmovně, Senátu a krajským zastupitelstvům. Voliči vládních stran výrazně častěji důvěřují vedle vlády i prezidentovi a parlamentu, kdežto voliči opozičních uskupení ANO, KSČM a SPD se k prezidentovi, vládě, Sněmovně i Senátu staví výrazně kritičtěji.

Spokojenost se současnou politickou situací vyjádřilo jen 17 % občanů. Nespokojenost s politickou situací dalo najevo 60 % dotázaných.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Lhaní a propaganda, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseViktor12 , 02.06.2023 7:02:21
je nyní důslednější, než za Jakeše. Podle “ médií “ je opět populární předseda ZO KSČ, agent StB / sovětské GRU, agent Pávek. Momentálně sedící jako prezident na Hadě s manželkou podplukovnicí a komisařkou Evou. Jakeš, Biĺak, Husák atd. se v urnovém háji radují. Užiteční idioti si zvolili nomenklaturního komunistu za prezidenta a červené trenýrky mohou nad Hradem zůstat. Heslo “ Převlékni kabát a udej mámu, posílíš mír “ se stalo skutečností. Buzerant Moravec to těm, co by pochybovali, rád vysvětlí. Nakonec, je za to lhaní královsky placen českými koncesionáři ( ovcemi ? ).

|  8 |  0

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…